Weather Icon

Καρατζαφέρης: Πρώτα τα δικαιώματα των Βορειοηπειρωτών στις ελληνο-αλβανικές σχέσεις

Στην ομιλία του στην προ Ημερησίας Διατάξεως Συζήτηση με πρωτοβουλία του Προέδρου της Ν.Δ., Αντώνη Σαμαρά, σε επίπεδο Αρχηγών Κομμάτων για τα εθνικά μας θέματα, ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης αναφέρθηκε στις σχέσεις της Ελλάδας με την Αλβανία τονίζοντας πρωτίστως την προστασία των δικαιωμάτων του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού ως κύριο άξονα των διμερών σχέσεων:Ο κύριος Καρατζαφέρης ξεκίνησε την αναφορά του στις ελληνο-αλβανικές σχέσεις σχολιάζοντας την ψήφιση της κύρωσης του συμφώνου σύνδεσης και σταθερότητας της Αλβανίας με την Ε.Ε. το 2008, τονίζοντας την τότε θέση του κόμματός του υπέρ της προσέγγισης της Αλβανίας στην Ε.Ε. αλλά υπό όρους κυρίως όσον αφορά την προστασία του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού.

Ο κος. Καρατζαφέρης σχολίασε τα πρόσφατα επεισόδια στην Αλβανία λέγοντας πως “είμαστε σίγουροι πως αυτήν την φορά σε αντίθεση με το 1997 που η ελληνική κυβέρνηση είχε αφήσει τους συμπατριώτες μας στην τύχη τους, η Ελλάδα θα μπορέσει να υπερασπιστεί τους Βορειοηπειρώτες”.

Τέλος αναφέρθηκε στην ακύρωση από την Αλβανία της συμφωνίας που είχε υπογράψει το 2008 η κυβέρνηση Καραμανλή για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών αποδίδοντάς την στις καλές αλβανο-τουρκικές σχέσεις αφού όπως τόνισε Τούρκοι αξιωματικοί ηγούνται του σύγχρονου αλβανικού στρατού. 
Αναφορά Τσίπρα στην ακύρωση της συμφωνίας με την Αλβανία

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, κος Αλέξης Τσίπρας σχολίασε καυστικά τις ελληνο-αλβανικές σχέσεις αναρωτόμενος: Δεν μπορώ να καταλάβω πως ο κύριος Ράμα που πριν τις εκλογές στην Αλβανία ανέβαινε στα μπαλκόνια με τον κο. Πρωθυπουργό οδήγησε την συμφωνία προς ακύρωση στο συνταγματικό δικαστήριο της Αλβανίας. Αναρωτιέμαι γιατί δεν φέρατε την συμφωνία προς κύρωση στο κοινοβούλιο πριν ακυρωθεί από το συνταγματικό δικαστήριο της Αλβανίας. Και τέλος τι είδους πολιτική είναι αυτή των διαρκών μονομερών παραχωρήσεων όπως η απελευθέρωση της viza;

Σαμαράς: Να ελεγχθεί αμέσως η δραστηριότητα ακραίων στοιχείων σε βάρος της ελληνικής κοινότητας 

Στην τοποθέτησή του, στην συζήτηση για τα εθνικά θέματα σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών με πρωτοβουλία του προέδρου της ΝΔ, ο Αντώνης Σαμαράς αναφέρθηκε στην ακύρωση της συμφωνίας οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών από την Αλβανία και τόνισε πως γεγονότα όπως η δολοφονία του Αριστοτέλη Γκούμα από Αλβανούς εθνικιστές στην Χιμάρα ζημιώνουν την Ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας:

Με την Αλβανία προχωρήσαμε το 2009 σε οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, αλλά η σχετική σύμβαση ακυρώθηκε από το Αλβανικό Ανώτατο Δικαστήριο.
Οφείλουμε να διευκρινίσουμε στην Αλβανική κυβέρνηση, ότι η επικύρωση της συμφωνίας εκείνης, είναι απαραίτητη για να στηρίξει η Ελλάδα την Ευρωπαϊκή πορεία της χώρας τους.
Αιματηρά γεγονότα όπως τα πρόσφατα στη Χιμάρα είναι απαράδεκτα. Αν δεν ελεγχθεί αμέσως η δραστηριότητα ακραίων στοιχείων σε βάρος της Ελληνικής κοινότητας, θα ζημιωθεί η Ευρωπαϊκή πορεία της ίδιας της Αλβανίας.http://nenanews.eu/index.php

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube