πΓΔΜ, Σκόπια , Σκοπιανό 6 Δεκεμβρίου 2010

Μεγάλη διαδήλωση στα Σκόπια κατά πολιτικής Γκρούεφσκι

Πορεία διαμαρτυρίας κατά της κυβερνητικής πολιτικής του Νίκολα Γκρούεφσκι πραγματοποίησε το απόγευμα της Κυριακής στα Σκόπια το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης η Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM).

Δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές της αντιπολίτευσης από όλη τη χώρα, σύμφωνα με τους διοργανωτές ξεπέρασαν τις 50.000, διαδήλωσαν στους κεντρικούς δρόμους των Σκοπίων και κατέληξαν μπροστά από την Βουλή της ΠΓΔΜ, με κεντρικό σύνθημα «Αρκετά πιά-Αγωνίσου για το μέλλον σου».

Ο αρχηγός του SDSM Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, μιλώντας στους συγκεντρωμένους, επανέλαβε το αίτημα του κόμματος του για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών και κατηγόρησε την κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι ότι βύθισε τη χώρα και τους πολίτες σε οικονομικό μαρασμό και εξανέμισε κάθε ελπίδα και προοπτική για το μέλλον του τόπου.

Ο κ.Τσερβένκοφσκι κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ως υπεύθυνη για την στασιμότητα της ευρωπαϊκής και ευρωατλαντικής πορείας της χώρας αλλά και για την «κατάλυση» του κοινωνικού κράτους. Παράλληλα, επέκρινε ιδιαίτερα τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι για καταστάσεις νεποτισμού και «υπόνομευσης της δημοκρατίας», μέσω ενεργειών εκφοβισμού των πολιτών και των εργαζόμενων του δημοσίου τομέα και της άσκησης πιέσεων στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Το πολιτικό κλίμα στην ΠΓΔΜ έχει οξυνθεί το τελευταίο διάστημα, ιδιαίτερα μετά την ένταση, εξαιτίας της παρουσίας μεγάλης αστυνομικής δύναμης, που προκλήθηκε πριν δέκα ημέρες μπροστά στις εγκαταστάσεις του ομίλου του επιχειρηματία Βέλια Ράμκοφσκι, ο οποίος ελέγχει τον μεγαλύτερο τηλεοπτικό σταθμό και τρεις ημερήσιες εφημερίδες, ασκώντας σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση.

Η αντιπολίτευση, όπως και ο συγκεκριμένος επιχειρηματικός όμιλος, αναφέρουν ότι η κυβέρνηση προσφεύγει σε μεθόδους «αστυνομοκρατίας», επιχειρώντας να φιμώσει κάθε διαφορετική φωνή στο εσωτερικό.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση απέρριψε τις κατηγορίες αυτές και αιτιολόγησε την παρουσία της αστυνομίας ως «συνδρομή» στους επιθεωρητές της υπηρεσίας δίωξης οικονομικού εγκλήματος που πραγματοποίησαν έλεγχο σε επιχειρήσεις που συστεγάζονται με τα ΜΜΕ που ελέγχει ο Ράμκοφσκι, μετά από βάσιμες υποψίες για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα χρήματος.

Στο πλαίσιο αυτό, το κυβερνών κόμμα VMRO-DPMNE του οποίου ηγείται ο Ν. Γκρούεφσκι, ανέφερε ότι η πορεία διαμαρτυρίας της αντιπολίτευσης στα Σκόπια, συμπίπτει με «επίπλαστες» καταγγελίες, σε «συνεργασία» με τον όμιλο του Ράμκοφσκι, με στόχο τη «διαστρέβλωση» της πραγματικής εικόνας και κατ΄ επέκταση του κυβερνητικού έργου.ΝΟΟΖ.GR

Οι πολίτες της ΠΓΔΜ δεν εμπιστεύονται την Ε.Ε.

Η πλειοψηφία των πολιτών της ΠΓΔΜ δεν εμπιστεύεται την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τη χώρα τους. Το συμπέρασμα αυτό εξάγεται από δημοσκόπηση που εκπονήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας των Σκοπίων, «Ντνέβνικ», βάσει της οποίας ποσοστό 60% των ερωτηθέντων απάντησε αρνητικά στο σχετικό ερώτημα και μόνο το 38% θετικά.

Εντελώς διαφορετική είναι η εικόνα μεταξύ των Αλβανών της ΠΓΔΜ, οι οποίοι σε ποσοστό 74% ανέφεραν ότι έχουν εμπιστοσύνη στην πολιτική της Ε.Ε., έναντι 24% που ανέφεραν το αντίθετο. Πρώτο κόμμα στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων της ΠΓΔΜ παραμένει το VMRO-DPMNE του Ν. Γκρούεφσκι με ποσοστό 26,7% κι έπεται η «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) του Μ. Τσερβένκοφσκι με ποσοστό 15,4%. Τα δύο αλβανικά κόμματα των Αλί Αχμέτι και Μέντουχ Θάτσι, συγκεντρώνουν το 7,3% και 2,9% αντίστοιχα.ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube