Weather Icon
Αφρική , Βαλκάνια 9 Δεκεμβρίου 2010

Ενεργειακά θέματα στο επίκεντρο των επαφών του Αιγύπτιου υπουργού Εξωτερικών με τη βουλγαρική ηγεσία

Ενεργειακά θέματα στο επίκεντρο των επαφών του Αιγύπτιου υπουργού Εξωτερικών με τη βουλγαρική ηγεσία

Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, Γκεόργκι Παρβάνοφ και ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, Aχμεντ Αμπούλ Γέιτ, τόνισαν, στη διάρκεια συνάντησης στη Σόφια, τη σημασία του έργου του αγωγού φυσικού αερίου «Ναμπούκο» στη διαφοροποίηση των διαδρόμων μεταφοράς ενεργειακών πόρων. Οι δύο αξιωματούχοι αναφέρθηκαν και στο ενδεχόμενο σύνδεσης του Ναμπούκο με τον Αραβικό αγωγό φυσικού αερίου (Trans Mashreq Gas Pipeline Project), με στόχο τη διασφάλιση της μεταφοράς φυσικού αερίου από την Αίγυπτο, μέσω της Ιορδανίας και της Συρίας, στην Τουρκία και την Ευρώπη.

Ο κ. Αμπούλ Γέιτ τόνισε ότι Αίγυπτος και οι χώρες της Μέσης Ανατολής προτίθενται να αυξήσουν τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς στην Ευρώπη. Οι κ.κ. Παρβάνοφ και Αμπούλ Γέιτ συζήτησαν επίσης τις δυνατότητες βελτίωσης της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, ένα θέμα που κυριάρχησε στις συνομιλίες του Αιγύπτιου υπουργού Εξωτερικών με το Βούλγαρο ομόλογό του, Νικολάι Μλαντένοφ. «Ενθαρρύνουμε τις βουλγαρικές εταιρίες να επιστρέψουν στην Αίγυπτο», είπε ο κ. Γέιτ, αναφερόμενος στην αυξημένη παρουσία Βούλγαρων επιχειρηματιών στη χώρα του, στο παρελθόν.

Η Αίγυπτος είναι ενήμερη για τις ενεργειακές ανάγκες της Βουλγαρίας και είναι έτοιμη να βοηθήσει, δήλωσε ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου με το Βούλγαρο ομόλογό του, Νικολάι Μλαντένοφ και πρόσθεσε ότι η Αίγυπτος θα κάνει βήματα συνεργασίας με τη Βουλγαρία στον τομέα της ενέργειας, διερευνώντας κάθε πιθανό πεδίο. Ο κ. Μλαντένοφ αναφέρθηκε στις εδραιωμένες, εδώ και πολύ καιρό, οικονομικές και πολιτικές σχέσεις μεταξύ Βουλγαρίας και Αιγύπτου, σημειώνοντας ότι τα τελευταία χρόνια δοκιμάστηκε η οικονομική συνεργασία και ότι αυτό δημιουργεί χώρο για περαιτέρω βελτίωση.

Ο Βούλγαρος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι, η ατζέντα των συνομιλιών περιελάμβανε την επίσκεψη του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, στην Αίγυπτο, το Φεβρουάριο του 2011, κατά την οποία αναμένεται να υπογραφούν συμφωνίες συνεργασίας στους τομείς της οικονομίας, της γεωργίας και της ενέργειας και θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για συνεργασία στον τομέα της άμυνας και του τουρισμού και στην ενίσχυση των εμπορικών ανταλλαγών. Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, στη συνάντησή του με τον κ. Αμπούλ Γέιτ είπε ότι η Βουλγαρία είναι ένα οικονομικό περιβάλλον ευνοϊκό για επενδύσεις και εξέφρασε την ελπίδα προώθησης των διμερών σχέσεων προς αυτή την κατεύθυνση.

Δεν υπάρχουν εκκρεμή πολιτικά ζητήματα μεταξύ Βουλγαρίας και Αιγύπτου, ανέφερε ο κ. Μλαντένοφ στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, σημειώνοντας ότι η Βουλγαρία βλέπει την Αίγυπτο ως σημαντική χώρα της Μέσης Ανατολής, η ανάπτυξη και η σταθερότητα της οποίας έχουν επίδραση στην ευρύτερη περιοχή. Ο κ. Μλαντένοφ είπε ότι η Αίγυπτος πρέπει να συμμετάσχει ενεργά στο διάλογο με την Ε.Ε. και τα άλλα μέρη ώστε να εξευρεθεί ειρηνική λύση για τις συγκρούσεις στην περιοχή. Οι κ.κ. Μλαντένοφ και Αμπούλ Γέιτ συζήτησαν για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και τις προοπτικές βελτίωσης της ζωής των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο κ. Μλαντένοφ τόνισε τη σημασία εδραίωσης ενός βιώσιμου ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους που θα συνυπάρχει ειρηνικά με το γειτονικό Ισραήλ και θα επιλύει τα προβλήματα του λαού του. Ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ, θα επισκεφθεί τη Βουλγαρία το πρώτο εξάμηνο του 2011, αποδεχόμενος πρόσκληση του Βούλγαρου ομολόγου του.
ΕΞΠΡΕΣΣ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube