Weather Icon
Γενικά θέματα 9 Νοεμβρίου 2010

Ομπάμα: “Αν δεν ήταν ο Γκάντι δε θα ήμουν πρόεδρος”

Την άποψή του ότι αν δεν υπήρχε ο Μαχάτμα Γκάντι, δεν θα είχε γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ, εξέφρασε ο Μπαράκ Ομπάμα, κατά την διάρκεια ομιλίας του στο κοινοβούλιο της Ινδίας.Ο κ. Ομπάμα, ο οποίος έχει αναφέρει πολλές φορές ότι έχει εμπνευστεί από την φιλοσοφία του Γκάντι, πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη στην Ινδία. Κατά την διάρκεια του ταξιδιού του επισκέφθηκε το σπίτι όπου ζούσε ο Ινδός ηγέτης στην Βομβάη, ενώ παρακολούθησε και τελετή στην μνήμη του στο Δελχί.


Σύμφωνα με τον Μπαράκ Ομπάμα, το μήνυμα του Γκάντι για την αγάπη και την δικαιοσύνη αντέχει στον χρόνο. “Στην ζωή μου πάντα έβρισκα έμπνευση στην ζωή του Γκάντι. Και γνωρίζω ότι μπορεί να μην στεκόμουν μπροστά σας σήμερα, ως πρόεδρος των ΗΠΑ, αν δεν υπήρχε ο Γκάντι και το μήνυμα που μοιράστηκε και με το οποίο ενέπνευσε την Αμερική και τον κόσμο”, πρόσθεσε ο Μπαράκ Ομπάμα.

Μόνιμη έδρα στον ΟΗΕ «προσφέρει» ο Ομπάμα στην Ινδία 

Την πλήρη υποστήριξη των ΗΠΑ στην εκχώρηση μόνιμης έδρας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στην Ινδία ανακοίνωσε ο Μπαράκ Ομπάμα από το Νέο Δελχί, χαρίζοντας «πρωτοσέλιδα» στον διεθνή Τύπο. Η Ινδία προβάλλει αίτημα να αποκτήσει μόνιμη έδρα στον ΟΗΕ με την αιτιολογία ότι η παρούσα σύνθεσή του δεν αντικατοπτρίζει τις ισορροπίες του 21ου αιώνα ούτε τη σημασία της ινδικής οικονομίας, που με τα μεγέθη της συμβάλλουν στην παγκόσμια ανάπτυξη.

ΑπόφασηΑλλά η απόφαση του Αμερικανού προέδρου να στηρίξει το ινδικό αίτημα απορρέει πρωτίστως από τη μετατόπιση του διεθνούς οικονομικού κέντρου βάρους προς την Ασία και τη βαρύνουσα σημασία της Ινδίας αρχικά στην έξοδο των ΗΠΑ από την κρίση και μεσοπρόθεσμα στην ανάκτηση της θέσης ισχύος της υπερδύναμης. «Η Ινδία δεν είναι αναδυόμενη. Εχει αναδυθεί και είναι κεντρικός πρωταγωνιστής στο διεθνής προσκήνιο», δήλωσε ο Ομπάμα, προσθέτοντας ότι περιμένει με ανυπομονησία το τροποποιημένο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ «που θα περιλαμβάνει την Ινδία ως μόνιμο μέλος».

Σε μία ένδειξη της έμφασης του Λευκού Οίκου στην Ινδία, ο Ομπάμα έφθασε στο Νέο Δελχί συνοδευόμενος από 200 ανώτατα στελέχη αμερικανικών ομίλων ενώ παρέμεινε στη χώρα για τρεις μέρες, ήτοι περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη επίσκεψή του στο εξωτερικό. Και παρότι η υποστήριξη που προσέφερε στην Ινδία είναι μάλλον συμβολική, αφού δεν αναμένεται μεταρρύθμιση των θεσμών του ΟΗΕ και άρα ούτε αλλαγή στο καθεστώς του Συμβουλίου Ασφαλείας πριν παρέλθει περίπου μία δεκαετία, το βλέμμα των ΗΠΑ είναι στραμμένο στους τομείς υποδομών και ενέργειας της Ινδίας.

Μόνον στις υποδομές, η κυβέρνηση της οποίας έχει ανακοινώσει πενταετές πρόγραμμα 1 τρισ. δολ. για τον εκσυγχρονισμό των λιμένων και τη βελτίωση των οδικών δικτύων.

Πιέσεις προς Μιανμάρ Περισσότερη πίεση προς τη Μιανμάρ ώστε να προχωρήσει στον εκδημοκρατισμό, ζήτησε από την ινδική κυβέρνηση ο Ομπάμα, επισημαίνοντας ότι «η Ινδία συχνά κρατά αποστάσεις από διεθνή ζητήματα». Σχολιάζοντας εξάλλου τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές στη Μιανμάρ, οι οποίες έφεραν στην εξουσία μόνον τα κόμματα που έχουν την έγκριση της στρατιωτικής χούντας, ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε την αναμέτρηση «κάθε άλλο παρά δίκαιη και ελεύθερη».

http://www.imerisia.gr,http://www.nooz.gr/world

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube