Weather Icon
Γενικά θέματα 10 Νοεμβρίου 2010

«Διχοτόμηση ισοδυναμεί με κατάργηση Βάσεων» Απάντηση της κυβέρνησης προς τον Τζακ Στρο

ΔΙΧΟΤΟΜΗΣΗ σημαίνει και τερματισμό της λειτουργίας των Βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο, ήταν η απάντηση της κυβέρνησης στις προκλητικές αναφορές του πρώην υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας Τζακ Στρο. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολιάζοντας την αναφορά Στρο για αποδοχή της διχοτόμησης εάν δεν υπάρξει κι αυτή τη φορά συμφωνία στο Κυπριακό, σημείωσε πως αυτές οι τοποθετήσεις βρίσκονται σε πλήρη αντιπαράθεση και αντιδιαστολή με το Πρωτόκολλο Συναντίληψης που έχει υπογράψει η Κυπριακή Δημοκρατία με τη Μεγάλη Βρετανία και που περιλαμβάνει τη βάση και το πλαίσιο λύσης του Κυπριακού και μιλά για επανένωση στη βάση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και όχι για διχοτόμηση.


Αν, επεσήμανε ο Εκπρόσωπος, ο κ. Στρο «προκρίνει τη διχοτόμηση θα πρέπει να ξέρει ότι αυτό σημαίνει – και σύμφωνα με τη Συνθήκη Εγκαθίδρυσης με την οποία η Μ. Βρετανία απέκτησε δύο στρατιωτικές Βάσεις στην Κύπρο ότι δεν θα μπορεί να τις κρατήσει αυτές τις Βάσεις στην Κύπρο».
Τις προκλητικές αναφορές Τζακ Στρο και τα περί διχοτόμησης σχολίασαν χθες και πολιτικοί ηγέτες.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν είπε ότι δεν τον ξενίζουν αυτές οι δηλώσεις «γιατί ως αρχιτέκτονας της εξωτερικής πολιτικής της Μεγάλης Βρετανίας την περίοδο που ήταν ΥΠΕΞ έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για να δυσκολέψει την Κυπριακή Δημοκρατία, να ενισχύσει την Τουρκία και να προωθήσει τα συμφέροντα της Μεγάλης Βρετανίας».

Περαιτέρω ανέφερε πως «αν τους ενδιέφερε η επανένωση της Κύπρου και η αποτίναξη των κατοχικών δεδομένων, διαφορετική θα ήταν η δική τους δράση, συμπεριφορά και οι δικές τους ενέργειες, πράγμα το οποίο δεν έκαναν».

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου εξέφρασε τη λύπη του γιατί «αυτό φανερώνει για άλλη μια φορά τη βυσσοδομούσα βρετανική εξωτερική πολιτική.

Παρόλο που σήμερα δεν είναι Υπουργός Εξωτερικών, εντούτοις δυστυχώς, αυτή φαίνεται να είναι η διαχρονική στάση των Βρετανών και αυτό θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη».

Η γενική γραμματέας των Οικολόγων, Ιωάννα Παναγιώτου, είπε ότι το «να συζητά σήμερα και να θέτει θέμα δύο κρατών και διχοτόμησης δείχνει προθέσεις που είναι σε βάρος της Κύπρου και θα πρέπει να ξεκαθαριστεί από όλες τις πολιτικές δυνάμεις, από φίλες χώρες και από την κυπριακή Κυβέρνηση ότι όσοι θέλουν να βοηθήσουν πραγματικά στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος δεν πρέπει να βγαίνουν με τέτοιες προτάσεις ή δηλώσεις, αντίθετα, θα πρέπει να πιέσουν την Τουρκία για να επιδείξει εποικοδομητική στάση στις διαπραγματεύσεις».
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube