Weather Icon
Γενικά θέματα 10 Νοεμβρίου 2010

Μια νέα συμμαχία αναδύεται

«Στην Ασία και στον κόσμο, η Ινδία δεν αναδύεται. Εχει αναδυθεί», είπε ο Ομπάμα, κατά τη διάρκεια του δείπνου, στον Ινδό πρωθυπουργό Μανμοχάν Σινγκ (φωτ. Reuters)

Του ΘΟΔΩΡΗ Γ. ΚΑΝΕΛΛΟΥ


Με αιχμή του δόρατος την υπόσχεση ότι η Ουάσιγκτον θα υποστηρίξει την πολιτική αναβάθμιση της Ινδίας σε μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο πρόεδρος Ομπάμα ολοκλήρωσε την επίσκεψη στη χώρα υπογράφοντας υπέρογκες οικονομικές συμφωνίες και δείχνοντας με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο τη δυσφορία του στην Κίνα.

Αλλωστε η Κίνα έμεινε επίτηδες έξω από την περιοδεία του Αμερικανού προέδρου στην Ασία. Η πολυμελής αντιπροσωπεία του προέδρου (στην Ινδία τον συνόδευσαν πάνω από 200 επιχειρηματίες) θα περιοδεύσει επί δέκα ημέρες σε Ινδονησία, Νότια Κορέα και Ιαπωνία. Μιλώντας στη Βουλή της Ινδίας, ο Ομπάμα δήλωσε ότι «η δίκαιη και παραδεκτή διεθνής τάξη που επιδιώκει η Αμερική στον κόσμο περιλαμβάνει αποτελεσματικό, αξιόπιστο και νομιμοποιημένο ΟΗΕ. Γι’ αυτό μπορώ να πω σήμερα ότι τα επόμενα χρόνια θα επιδιώξω μεταρρύθμιση του Συμβουλίου Ασφαλείας, που θα περιλαμβάνει την Ινδία ως μόνιμο μέλος». Οι βουλευτές υποδέχτηκαν με ηχηρά χειροκροτήματα τη δήλωση, η οποία υιοθετεί με τον πιο σαφή τρόπο μία από τις προτεραιότητες του Ινδού πρωθυπουργού Μανμοχάν Σινγκ.

Κινεζική δυσαρέσκεια
Ωστόσο, ούτε ο πρόεδρος ούτε ο σύμβουλοί του διευκρίνισαν πόσο χρόνο θα χρειαστεί για να μεταρρυθμιστεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Είναι πολύ δύσκολος στόχος και θα έχει μεγάλες αντιδράσεις, κυρίως από την Κίνα, η οποία υποβλέπει όλες τις άλλες μεγάλες δυνάμεις στην Ασία. Κατά συνέπεια η δήλωση Ομπάμα είναι συμβολική. Τονίζει την ενίσχυση των σχέσεων με την Ινδία και τη δυσαρέσκεια προς την Κίνα. Αλλωστε, ο Ομπάμα τόνισε ότι μια μεγάλη δύναμη έχει και μεγάλες ευθύνες που πρέπει να αναλαμβάνει. Υπαινιγμός για την Κίνα, έναντι της οποίας ο Ομπάμα συγκεντρώνει υποστήριξη από άλλες χώρες πιέζοντας για ανατίμηση του κινεζικού γουάν, που το Πεκίνο κρατά υποτιμημένο για να στηρίζει τις κινεζικές εξαγωγές. Αυτό θα συζητηθεί έντονα στη σύνοδο των G-20, μέσα στην εβδομάδα, στη Σεούλ.

Οικονομικός γίγαντας
Η Ινδία αναμένεται το 2020 να είναι από τις πέντε μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, μαζί με Ιαπωνία και Κίνα. «Στην Ασία και στον κόσμο, η Ινδία δεν αναδύεται. Εχει αναδυθεί», δήλωσε ο Ομπάμα. Στην Ινδία οι Αμερικανοί υπέγραψαν συμφωνίες ύψους 10 δισ. δολαρίων, εκτιμώντας ότι έτσι θα δημιουργηθούν 10.000 θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ και δείχνοντας ότι δεν φοβούνται τη μετάθεση υπηρεσιών στην Ινδία. Ο Ομπάμα ανακοίνωσε χαλάρωση των ελέγχων στις εξαγωγές τεχνολογίας, όπως ζητεί η Ινδία. Δεν είναι σαφές πόσα μπορεί να κερδίσει η Ουάσιγκτον από την Ινδία, το πολιτικό κατεστημένο της οποίας είναι διχασμένο. Πολλοί θεωρούν ότι είναι σημαντικότερη μια οργάνωση όπως η G-20, όπου η Ινδία έχει καίριο ρόλο, έναντι του Συμβουλίου Ασφαλείας που θεωρείται παλιομοδίτικο.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube