Weather Icon
Ηνωμένο Βασίλειο , Ισραήλ 4 Νοεμβρίου 2010

Το Ισραήλ αναβάλει το στρατηγικό διάλογο με τη Βρετανία

Ο νόμος για τα εγκλήματα πολέμου και τα εντάλματα σύλληψης, πρώτο θέμα στις συνομιλίες του βρετανού ΥΠΕΞ στην Ιερουσαλήμ.

Το Ισραήλ αποφάσισε σήμερα να αναβάλει την επανάληψη του «στρατηγικού διαλόγου» του με το Λονδίνο έως ότου η Βρετανία αναθεωρήσει έναν επίμαχο νόμο για τα εγκλήματα πολέμου, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών.


«Ο στρατηγικός διάλογος (με τη Βρετανία) αναβλήθηκε. Η επίσκεψη του επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας Ουίλιαμ Χέιγκ συνιστά ένα σημαντικό στάδιο στις διμερείς ανταλλαγές που είναι σε εξέλιξη», δήλωσε ο Γίγκαλ Παλμόρ, ενώ ο Χέιγκ άρχισε το βράδυ χθες, Τρίτη, διήμερη επίσκεψη στο Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά Εδάφη.

«Το γεγονός ότι ισραηλινοί αξιωματούχοι δεν μπορούν να μεταβούν στη Βρετανία, θα είναι η πρώτη προτεραιότητα στην ατζέντα της επίσκεψής αυτής σε ό,τι μας αφορά», υπογράμμισε ο ισραηλινός εκπρόσωπος.
Το Ισραήλ έχει λάβει υποσχέσεις από την προηγούμενη και τη νυν βρετανική κυβέρνηση ότι ο νόμος βάσει του οποίου παρέχεται διεθνής δικαιοδοσία θα αλλάξει και αναμένουμε από τον Ουίλιαμ Χέιγκ να αναφέρει ποιά βήματα θα γίνουν σε σχέση με αυτό, είπε ο Παλμόρ.

«Είναι ένα σοβαρό πρόβλημα όταν ισραηλινοί αξιωματούχοι δεν μπορούν να ταξιδέψουν στη Βρετανία και όσο υπάρχει το πρόβλημα αυτό, θα πλήττει τις σχέσεις των δύο χωρών», είπε ο Παλμόρ.

Ο Χέιγκ σε συνέντευξή του που δημοσιεύει σήμερα η ισραηλινή εφημερίδα Γεντιότ Αχρονότ, παραδέχτηκε ότι υπάρχει «ένα σοβαρό πρόβλημα». «Χειριζόμαστε το πρόβλημα αυτό αλλά καθώς υπάρχει ένα κοινοβουλευτικό σύστημα, θα χρειαστούν αρκετοί μήνες για να εγκριθεί ο νέος νόμος. Τις προσεχείς εβδομάδες θα παρουσιάσουμε το προσχέδιο του νέου νόμου ο οποίος και θα εγκριθεί κατά τη συνεδρίαση του κοινοβουλίου», είπε.

Ο Μαρκ Ρεγκέβ, ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Νετανιάχου, όταν ρωτήθηκε για τον χαρακτήρα του «στρατηγικού διαλόγου», περιορίστηκε να απαντήσει ότι είναι ένας «ευαίσθητος τομέας».

Σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, ο Νταν Μεριντόρ, ο υπουργός αρμόδιος για τις μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ ακύρωσε αυτή την εβδομάδα μια επίσκεψη στη Βρετανία, ύστερα από πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες υπήρχε περίπτωση να συλληφθεί για εγκλήματα πολέμου. Αιτία γι αυτό είναι ότι εκκρεμεί μήνυση σε βάρος του για το ρόλο που φέρεται να είχε στην αιματηρή έφοδο στις 31 Μαΐου από κομάντος του ισραηλινού ναυτικού σε διεθνή στολίσκο, στόχος του οποίου ήταν να σπάσει τον αποκλεισμό της Γάζας.

Τον Μάιο, ο Χέιγκ, ο οποίος είχε ερωτηθεί για την ακύρωση της επίσκεψης της πρώην υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ Τζίπι Λίβνι για την οποία είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης από βρετανικό δικαστήριο ύστερα από μήνυση Παλαιστινίων σε σχέση με την αιματηρή ισραηλινή επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας το Δεκέμβριο του 2008/Ιανουάριο του 2009, είχε κρίνει την κατάσταση αυτή «μη ικανοποιητική». Είχε δηλώσει την «πρόθεσή του να δράσει γρήγορα».

Σύμφωνα με τη βρετανική νομοθεσία, ένας δικαστής μπορεί να εκδώσει ένταλμα σύλληψης σε βάρος ενός προσώπου ξένης υπηκοότητας, το οποίο επισκέπτεται τη Βρετανία ύστερα από το αίτημα ενός ενάγοντα, αν εκτιμά ότι το πρόσωπο αυτό συμμετείχε σε εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Φιλο-παλαιστινιακές οργανώσεις βασίστηκαν στη νομοθεσία αυτή για να εκδικαστεί σε βρετανικό δικαστήριο η μήνυσή τους κατά πολιτικών και στρατιωτικών ηγετών του Ισραήλ στην οποία τους κατηγορούν για εγκλήματα πολέμου.

Το Ισραήλ αντιμετώπισε ήδη παρόμοια προβλήματα με τους νόμους που έχουν υιοθετηθεί κυρίως από το Βέλγιο και την Ισπανία, οι οποίοι παρέχουν την αρχή της διεθνούς δικαιοδοσίας.

Το 2001 μια μήνυση που κατατέθηκε στο Βέλγιο σε βάρος του τότε ισραηλινού πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν για τις σφαγές στους προσφυγικούς καταυλισμούς Σάμπρα και Σατίλα στο Λίβανο το 1982, εξελίχθηκε σε διπλωματικό επεισόδιο. Οι Βρυξέλλες κατόπιν περιόρισαν την εμβέλεια του νόμου τους, ο οποίος στο εξής απαιτεί ένα κριτήριο «εξάρτησης» δηλαδή όταν υπάρχει η άμεση εμπλοκή ενός πολίτη του Βελγίου.
Τον Ιανουάριο του 2009 μια μήνυση στην Ισπανία σε βάρος ανώτερων αξιωματικών του ισραηλινού στρατού για ένα φονικό βομβαρδισμό στη Γάζα το 2002, είχε προκαλέσει την οργή του Ισραήλ. Η μήνυση αρχειοθετήθηκε χωρίς να δοθεί συνέχεια τον Ιούνιο του 2009, όταν το ισπανικό κοινοβούλιο περιόρισε σαφώς την αρχή της διεθνούς δικαιοδοσίας επιτρέποντας στους ισπανούς δικαστές να διεξάγουν έρευνα για τα μαζικά εγκλήματα που διαπράχθηκαν στον κόσμο.

Είναι η πρώτη επίσκεψη του Χέιγκ στην περιοχή μετά την ανάληψη των καθηκόντων του το Μάιο. Στο ταξίδι αυτό θα συναντηθεί με τον ισραηλινό ομόλογό του Αβίγκντορ Λίμπερμαν και τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου. Επίσης ο Χέιγκ θα έχει μια συζήτηση στην κατοικία του πρεσβευτή της Βρετανίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, στην οποία θα συμμετάσχουν ισραηλινοί αξιωματούχοι.

Στη Ραμάλα, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας θα συναντηθεί με τον παλαιστίνιο πρωθυπουργό Σαλάμ Φαγιάντ και τον υπουργό Εξωτερικών Ριάντ αλ-Μάλκι.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube