Weather Icon

Σε επανεξέταση της ενεργειακής πολιτικής καλεί τη Βουλγαρία ο πρέσβης των ΗΠΑ στη Σόφια

Να επανεξετάσει την ενεργειακή της πολιτικής κάλεσε τη βουλγαρική κυβέρνηση ο πρέσβης των ΗΠΑ στη Σόφια, Τζέιμς Γουόρλικ. Στη διάρκεια συνέντευξής του, στη δημόσια βουλγαρική ραδιοφωνία τόνζει ότι η Βουλγαρία καλείται να απαντήσει σε δύο ερωτήματα για το έργο του δεύτερου, πυρηνικού σταθμού Μπέλενε.

Η Βουλγαρία πρέπει να ρωτήσει τον “εαυτό” της, αν το έργο του Μπέλενε είναι οικονομικά βιώσιμο και αν παρέχει στη χώρα και την ευρύτερη περιοχή, ενεργειακή ασφάλεια, υπογράμμισε ο Αμερικανός πρέσβης.

“Δεν είμαι σίγουρος, αν υπάρχουν απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα. Μιλάμε για δισεκατομμύρια λέβα και οι αποφάσεις που θα ληφθούν σε σχέση με το έργο του Μπέλενε θα επηρεάσουν το ενεργειακό σύστημα της Βουλγαρίας για τις επόμενες δεκαετίες”, πρόσθεσε ο κ. Γουόρλικ.

Ο κ. Γουόρλικ σημείωσε ότι είναι ενήμερος για το περιεχόμενο της συμφωνίας που υπεγράφη μεταξύ της Βουλγαρίας και της ρωσικής ενεργειακής εταιρείας Gazprom για το τμήμα του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, που θα διέρχεται από το βουλγαρικό έδαφος.

Ο Αμερικανός πρέσβης επανέλαβε τη σημασία της διαφάνειας στον ενεργειακό τομέα και πρόσθεσε ότι “μία από τις προτεραιότητες της βουλγαρικής κυβέρνησης – αν όχι η βασική προτεραιότητά της – θα πρέπει να είναι το έργο του αγωγού Ναμπούκο'”.

Ο ίδιος ενθάρρυνε τη βουλγαρική κυβέρνηση να εστιάσει την προσοχή της στην ενεργειακή ασφάλεια και τη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών προμήθειας, συμπεριλαμβανομένων των έργων της διασύνδεσης των συστημάτων μεταφοράς φυσικού αερίου με αυτά της Ελλάδας, της Ρουμανίας και της Τουρκίας.

Οι δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη για το έργο του πυρηνικού σταθμού Μπέλενε, συνέπεσαν, χρονικά, με την τοποθέτηση της προέδρου του βουλγαρικού κοινοβουλίου, Τσέτσκα Τσάτσεβα.

Η κ. Τσάτσεβα – σύμφωνα με όσα μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων “ΒΤΑ” – δήλωσε ότι η Βουλγαρία βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο συνομιλιών με τη Ρωσία (σε επίπεδο κυβερνήσεων) και “οι τελευταίες λεπτομέρειες βρίσκονται στο στάδιο της συμφωνίας”.

Η ίδια πρόσθεσε ότι για τη βουλγαρική κυβέρνηση έχει τεράστια σημασία η εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή για το έργο του Μπέλενε και συμπλήρωσε (έχοντας ως “βάση” την πρόσφατη συνάντηση του Βούλγαρου πρωθυπουργού Μπ. Μπορίσοφ με την Καγκελάριο της Γερμανίας Α. Μέρκελ) ότι ένας τέτοιος επενδυτής έχει -σχεδόν μετά βεβαιότητας- εξευρεθεί.
http://www.emea.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube