Weather Icon
Γενικά θέματα 4 Οκτωβρίου 2010

Φλερτ Συρίας – Τουρκίας

Του ΑΡΗ ΑΜΠΑΤΖΗ Η αναγνώριση των Σκοπίων με τη συνταγματική τους ονομασία από τη Συρία προβάλλει ως μια συνέχεια καταστάσεων στο δίαυλο μεταξύ της Δαμασκού και της Αγκυρας. Καταστάσεις που είχαν κάνει την εμφάνισή τους πριν από ένα χρόνο με την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Συρίας με τα κατεχόμενα της Κύπρου.

Η θεαματική βελτίωση των συροτουρκικών σχέσεων τα τελευταία χρόνια και η «αναβάθμιση της Τουρκίας», η οποία, όπως μας ανέφερε αραβική πηγή στην Αγκυρα «διαθέτει άσους ασύγκριτα περισσότερους σε σχέση με την Ελλάδα», έχει αρχίσει να παράγει αποτελέσματα όπως αυτά των Σκοπίων και της ακτοπλοϊκής σύνδεσης.

Η ίδια πηγή υποστήριξε μάλιστα ότι «υπάρχουν εδώ και ένα χρόνο πολλές πιέσεις από πλευράς Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας, για την κατάργηση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης, σε βαθμό που απειλείται άσκηση βέτο για την πρόοδο στην υφιστάμενη συμφωνία σύνδεσης Ε.Ε.-Συρίας».

«Υπερτερεί»
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι επιλογές της Δαμασκού «δεν μπορεί παρά να λαμβάνουν υπόψη την ωφελιμιστική παράμετρο, όπου υπερτερεί η Τουρκία». Επιπρόσθετα ο συνομιλητής μας υπογράμμισε «και την κατάσταση αδυναμίας στην οποία έχει περιέλθει η Ελλάδα, δεδομένης και της οικονομικής κρίσης».

Σημειώνεται ότι χθες ολοκληρώθηκε στη Λατάκια της Συρίας η συνεδρίαση των ανώτατου συμβουλίου στρατηγικής συνεργασίας Τουρκίας-Συρίας, στην οποία πήρε μέρος και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου.

Πριν από λίγες μέρες, στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, οι υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας, της Συρίας, της Ιορδανίας και του Λιβάνου συναντήθηκαν για να ανακοινώσουν ότι προχωρεί ολοταχώς η υπόθεση της δημιουργίας ελεύθερου εμπορίου, κάτι που είχε αποφασιστεί κατ’ αρχήν πριν από λίγους μήνες.

«Ανοιγμα»
Η θεαματική βελτίωση των σχέσεων μεταξύ της Δαμασκού και της Αγκυρας έχει διευκολύνει σε θέματα, όπως το ΡΚΚ, την Τουρκία. Το «άνοιγμα», όμως, που επιχειρεί η κυβέρνηση Ασαντ, αφ’ ενός για να ενισχύσει τον παραδοσιακό της πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιοχή της και αφ’ ετέρου για να ισχυροποιήσει τη θέση της εναντίον του λεγόμενου «κρατικού κατεστημένου» στο εσωτερικό, είναι καταστάσεις που έχουν για σημαντικό μοχλό τη βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία. *
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube