Weather Icon
Ευρωπαϊκή Ένωση , Ιταλία 27 Οκτωβρίου 2010

Εκτός αγοράς εργασίας είναι οι 4 στους 10 Ιταλούς

Εκτός αγοράς εργασίας είναι οι 4 στους 10 Ιταλούς

Σχεδόν 15 εκατ. Ιταλοί ήταν οικονομικά ανενεργοί τον Αύγουστο, ποσοστό που είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη

Μπορεί το επίσημο ποσοστό των ανέργων στην Ιταλία να είναι «μόλις» 8,2% -δηλαδή χαμηλότερο από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης (10,1%) και αρκετά μικρό σε σύγκριση με το αντίστοιχο της Ισπανίας (20%) ή της Ελλάδας (12%)- ωστόσο τα στοιχεία από την κατάσταση που επικρατεί στην πραγματική οικονομία είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικά.

Διότι, πολύ απλά, σχεδόν οι τέσσερις στους δέκα Ιταλούς σε παραγωγική ηλικία (15-64 ετών) βρίσκονται σήμερα εκτός αγοράς εργασίας -δηλαδή 15 εκατομμύρια άνθρωποι, σύμφωνα με τα στοιχεία για τον μήνα Αύγουστο.

«Πολλά μέλη της ιταλικής κυβέρνησης ισχυρίζονται ότι η Ιταλία έχει πολύ καλύτερες επιδόσεις από τους περισσότερους, όμως αυτό είναι παραπλανητικό, επειδή υπάρχουν πάρα πολλοί που έχουν εγκαταλείψει την προσπάθεια να βρουν μια δουλειά. Η ανεργία στην Ισπανία, για παράδειγμα, είναι πολύ υψηλότερη από ό,τι εδώ, όμως εκεί το ποσοστό απασχόλησης είναι επίσης υψηλότερο», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Τζούλιο Ζανέλα, βοηθός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια, στο πλαίσιο σχετικής έρευνας του πρακτορείου Reuters.

Παραοικονομία

Σύμφωνα με την Eurostat, το ποσοστό των Ιταλών που παραμένουν ανενεργοί επειδή δεν πιστεύουν ότι υπάρχει μία κανονική θέση εργασίας που να τους προσφέρει πλήρη απασχόληση έχει αυξηθεί από το 3% του 1998 σε 9,3% πέρυσι. Κατά συνέπεια, όπως υπολογίζει το μεγαλύτερο συνδικάτο της χώρας, η CGIL, το πραγματικό ποσοστό ανεργίας φτάνει τουλάχιστον στο 13%. Εδώ, αξίζει να σημειωθεί ότι τα επιδόματα ανεργίας στην Ιταλία είναι πιο πενιχρά από ό,τι σε άλλες ανεπτυγμένες χώρες της Ευρώπης. Μάλιστα, περίπου 1,6 εκατ. πολίτες δεν τα δικαιούνται επειδή δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που ισχύουν -για παράδειγμα, επειδή δεν έχουν συμπληρώσει εισφορές 12 μηνών προτού μείνουν άνεργοι.

Ανάμεσα στα άλλα, όπως λένε πολιτικοί και επιχειρηματίες, η κατάσταση αυτή ευνοεί την άνθηση της παραοικονομίας, η οποία εκτιμάται ότι σήμερα αντιστοιχεί στο 20% της πραγματικής οικονομίας, στερώντας το κράτος από πολύτιμα έσοδα, τα οποία είναι απολύτως αναγκαία για την κάλυψη του ελλείμματος και του ιδιαιτέρως μεγάλου εξωτερικού χρέους.
imerisia

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube