Weather Icon
Γενικά θέματα 15 Σεπτεμβρίου 2010

Ο φωτογράφος του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ χρεώνεται ως πληροφοριοδότης του FBI

Της ΕΡΣΗΣ ΒΑΤΟΥ
Πληροφοριοδότης του FBI ήταν ο άνθρωπος που επί 60 χρόνια αποτύπωνε στο φιλμ πιο εύστοχα από οποιονδήποτε άλλον τη δράση των κινημάτων πολιτικών δικαιωμάτων και τη ζωή του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.

Σύμφωνα με αποδιαβαθμισμένα έγγραφα τα οποία μελέτησε επί διετία εφημερίδα του Μέμφις, ο Ερνεστ Γουίδερς, που πέθανε πριν από τρία χρόνια, ήταν έμμισθος πληροφοριοδότης των ομοσπονδιακών. Οι πληροφορίες που τους έδινε χρησιμοποιήθηκαν μεταξύ άλλων για να εμποδιστούν οι δραστηριότητες του κινήματος των Μαύρων Πανθήρων.

Ο Γουίδερς, ο επονομαζόμενος και «ο γνήσιος φωτογράφος των πολιτικών δικαιωμάτων», πολυβραβευμένος για τη δουλειά του, έδωσε ουσιαστικά φωνή στο κίνημα των μαύρων στέλνοντας δυνατά μηνύματα προς την κοινωνία είτε με τις φωτογραφίες του από τους μπλουζίστες της Μπιλ Στριτ είτε με ένα κοντινό πλάνο του Λούθερ Κινγκ. Η στενή σχέση του με τους πρωταγωνιστές κινημάτων πολιτικών δικαιωμάτων τού εξασφάλιζε πρόσβαση στο κατάλληλο σημείο την κατάλληλη στιγμή. Φαίνεται ότι ακριβώς αυτό θέλησε να εκμεταλλευτεί το FBI, υπηρεσία στην οποία «απασχολείτο» ο Γουίδερς τουλάχιστον μεταξύ 1968-1970. Από τις εκθέσεις που συνέτασσαν τότε δύο πράκτορες του FBI στο γραφείο τού Μέμφις, προκύπτει ότι ο Γουίδερς τους έδινε φωτογραφίες, πληροφορίες για ανθρώπους και πλάνα προγραμματισμένων συναντήσεών τους.

Η εφημερίδα του Μέμφις «Κομέρσιαλ Απίαλ» έκανε χρήση του δικαιώματός της σε αποδιαβάθμιση εγγράφων, επικαλούμενη την Πράξη Ελευθερίας της Πληροφόρησης. Επί δύο χρόνια μελέτησε το υλικό και χάρη σε κάποιες αβλεψίες -το όνομα του Γουίδερς που έφερε τον κωδικό ΜΕ 338-R δεν είχε σβηστεί- έκανε τις αποκαλύψεις.

Μια από τις κόρες του εκλιπόντος διέψευσε ότι γνώριζε οτιδήποτε. «Ο πατέρας μου δεν είναι εδώ, για να απαντήσει σε μια τόσο σοβαρή κατηγορία», είπε.

Πολλοί ηγέτες κινημάτων πολιτικών δικαιωμάτων αντέδρασαν με απογοήτευση, θλίψη αλλά και δυσπιστία. «Αν αληθεύει, τότε ο Ερνι πρόδωσε τη φιλία μας», είπε ο πάστορας Λόσον, εκ των διοργανωτών διαδηλώσεων τη δεκαετία του ’60. «Πρόκειται για απίστευτη προδοσία», δήλωσε ο Αθαν Θεοχάρης, ιστορικός ειδικός στο FBI. «Δείχνει την ικανότητα του FBI να στρατολογεί άτομα ακόμη και μέσα στα κινήματα πολιτικών δικαιωμάτων. Ο Γουίδερς ήταν υπεράνω πάσης υποψίας».
(Πηγές: www.nytimes.com, www.commercialappeal.com)
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube