Weather Icon
Ισραήλ , Παλαιστίνη 19 Σεπτεμβρίου 2010

Εκτός συνόρων θέλει τους Ισραηλινούς αραβικής καταγωγής ο Λίμπερμαν

Πρόταση για νέα χάραξη συνόρων

Ιερουσαλήμ, Ισραήλ
Πρόταση για τον επανασχεδιασμό των συνόρων του Ισραήλ ώστε να αποκλειστούν Ισραηλινοί αραβικής καταγωγής διατύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Αβιγκτόρ Λίμπερμαν ενώ απέρριψε την γραμμή για παραχώρηση εδαφών προς τους Παλαιστίνιους με αντάλλαγμα την ειρήνευση.
Συγκεκριμένα, όπως υπογράμμισε μιλώντας σε δημοσιογράφους πριν από την εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, η λογική δεν πρέπει να είναι «έδαφος για την ειρήνη αλλά ανταλλαγή εδαφών και ανθρώπων».
Με τον ανασχεδιασμό των συνόρων οι περιοχές των εποικισμών θα περάσουν μέσα στο έδαφος του Ισραήλ και άλλες περιοχές στον έλεγχο των Παλαιστίνιων. Έτσι κανείς δεν θα εγκαταλείψει τις κατοικίες του, σημείωσε.
Όπως επιπλέον εξήγησε σε ραδιοφωνική συνέντευξη οι αραβικής καταγωγής πολίτες (που φτάνουν το 20% του πληθυσμού των 7,6 εκατομμυρίων) δεν αναγνωρίζουν το δικαίωμα της ύπαρξης του Ισραήλ. Ο ίδιος είχε διατυπώσει στο παρελθόν προτάσεις για επιβολή ενός είδους όρκου αφοσίωσης στο Ισραήλ που θα δίνουν οι αραβικής καταβολής πολίτες και την αφαίρεση της υπηκοότητας αν αρνηθούν να το πράξουν.
Υπενθυμίζεται ότι και ο ίδιος ο Λίμπερμαν ζει σε οικισμό στη Δυτική Όχθη.
Η πρόταση αυτή από τον γνωστό για τις ακραίες θέσεις που έχει λάβει κατά καιρούς υπουργό απειλείται να δυναμιτίσει ο διάλογος που ξεκίνησε στις αρχές του μήνα από διακοπή δύο ετών.
Παλαιστίνιος αξιωματούχος σημείωσε ότι οι δηλώσεις του υπουργού δεν ωφελούν την ειρηνευτική διαδικασία και επισήμανες ότι καθώς είναι ο δεύτερος τη τάξει υπουργός «είμαστε εξαιρετικά απογοητευμένοι από τις παρατηρήσεις του».
Από την πλευρά της η κυβέρνηση διευκρίνισε ότι τα κόμματα του συνασπισμού έχουν διαφορετικές απόψεις αλλά και ότι την εξωτερική πολιτική χαράσσει ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube