Ως ανακοίνωση έκπληξη αντιμετωπίζεται από αρκετά διεθνή μέσα ενημέρωσης η απόφαση του προέδρου της Ρωσίας να αποπέμψει από τη θέση του υπουργού Άμυνας τον Σεργκέι Σοϊγκού και στη θέση του να βάλει τον πρώην αναπληρωτή πρωθυπουργό, Αντρέι Μπελούσοφ ο οποίος δεν έχει καμία στρατιωτική εμπειρία αλλά αντίθεται ειδικεύεται στα οικονομικά.

Ο Σοϊγκού, ο οποίος μέχρι χθες ήταν ο υπουργός με τη μεγαλύτερη θητεία στο υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, είχε αναλάβει καθήκοντα στη θέση αυτή από το 2012 με στόχο να εκσυγχρονίσει τον ρωσικό στρατό. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, μάλιστα, φέρεται να είχε απευθείας πρόσβαση στον Πούτιν με τον οποίο αρκετές φορές είχαν πάει μαζί για κυνήγι και ψάρεμα στη Σιβηρία.

Αν και η δημοτικότητά του είχε πάρει την ανιούσα μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014, για την οποία πιστεύεται ότι ήταν ο ενορχηστρωτής, τα σύννεφα για το πρόσωπό του είχαν πυκνώσει μετά τον Φεβρουάριο του 2022 οπότε και είχαν διαπιστωθεί υποχωρήσεις στον πόλεμο στην Ουκρανία ενώ του χρεώνεται και η ανικανότητά του να ξεριζώσει την εκτεταμένη διαφθορά στο στράτευμα. Στον ίδιο χρεώνεται, επίσης, η αποτυχία του να αποτρέψει το στρατιωτικό πραξικόπημα που προσπάθησε να πραγματοποιήσει ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, ο επικεφαλής της Wagner, ο οποίος έφτασε στο σημείο να ζητήσει τη σύλληψή του.

Wagner chief blames Russian generals for losses suffered in Ukraine

Τελευταίο χτύπημα για τον Σοϊγκού πιστεύεται ότι ήταν η σύλληψη του επί σειρά ετών στενού του συνεργάτη και αναπληρωτή υπουργού Άμυνας, Τιμούρ Ιβάνοφ, ο οποίος συνελήφθη στο πλαίσιο μεγάλης επιχειρήσης για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Στα χαρτιά η απόφαση Πούτιν ο Σοϊγκού να μετακομίσει στη θέση του προέδρου του πανίσχυρου συμβουλίου ασφαλείας της Ρωσίας θεωρείται μια αναβάθμιση για τον πρώην υπουργό Άμυνας αλλά, όπως σημειώνει ο Guardian, στην πραγματικότητα είναι μια προσπάθεια του Ρώσου προέδρου να σώσει την υπόληψη ενός παλαιού συμμάχου του.

Η επίσημη εκδοχή από το Κρεμλίνο δια στόματος του εκπροσώπου του, Ντμίτρι Πεσκόφ, ήταν ότι ο Πούτιν αποφάσισε να τοποθετήσει τον Μπελούσοφ στο υπουργείο Άμυνας ήρθε μετά την αύξηση των εξόδων λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. «Είναι πολύ σημαντικό να διατηρήσουμε την ισορροπία ανάμεσα στην οικονομία του πολέμου και την οικονομία της χώρας ώστε να ταυτίζονται όσον αφορά την τρέχουσα δυναμική» είπε χαρακτηριστικά ο Πεσκόφ.

Παράλληλα ο Πεσκόφ υποστήριξε ότι ο Πούτιν αποφάσισε να βάλει ένα μη στρατιωτικό πρόσωπο ως επικεφαλής του υπουργείου Άμυνας προκειμένου να διασφαλίσει ότι «το υπουργείο θα είναι ανοιχτό σε μεταρρυθμίσεις και προωθημένες ιδέες. Όποιος είναι ποι ανοιχτός σε καινοτομίες θα είναι και αυτός που θα κερδίσει στο πεδίο της μάχης».

belousof
O Αντρέι Μπελούσοφ

Ποιος είναι ο Μπελούσοφ

Ο Αντρέι Μπελούσοφ αποφοίτησε με έπαινο από της Σχολή Οικκονομικών του Πανεπιστημίου της Μόσχας το 1981, έχει ασχοληθεί με το καράτε ως παιδί και δεν έχει υπηρετήσει στις ένοπλες δυνάμεις.

Το 2000 έγινε σύμβουλος άνευ χαρτοφυλακίου του Ρώσου πρωθυπουργού ενώ στο οικονομικό επιτελείο εντάχθηκε έξι χρόνια αργότερα. Από το 2008 έως το 2012, την περίοδο δηλαδή που ο Πούτιν ήταν πρωθυπουργός, ήταν ο διευθυντής οικονομικών της ρωσικής κυβέρνησης.

Το 2012 έγινε υπουργός Οικονομικών, από το 2013 έως το 2020 υπηρέτησε στη θέση του συμβούλου του Ρώσου προέδρου και τα τελευταία 4 χρόνια ήταν ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της ρωσικής κυβέρνησης.

protothema.gr