Weather Icon
Γενικά θέματα 9 Σεπτεμβρίου 2010

Ο Σόρος δίνει χορηγία-μαμούθ για τα ανθρώπινα δικαιώματα

ΛΟΝΔΙΝΟ Δωρεά ύψους 100 εκατ. δολαρίων (78, 5 εκατ. ευρώ) έκανε ο αμφιλεγόμενος μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος στην οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα Ηuman Rights Watch. Ο δισεκατομμυριούχος, ο οποίος είναι γνωστός ως «ο κερδοσκόπος που γονάτισε την τράπεζα της Αγγλίας», το 1992 δήλωσε μάλιστα ότι θα έδινε και άλλα χρήματα «σε όσους αγωνίζονται για να επιβληθεί έλεγχος στην κατάχρηση εξουσίας από εταιρείες και κυβερνήσεις».

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη δωρεά δισεκατομμυριούχου σε Μη Κυβερνητική Οργάνωση, και δόθηκε με τον όρο ότι η ΗRW θα βρει με δικά της μέσα άλλα 100 εκατ. δολάρια.

Ο 80χρονος Σόρος, ο οποίος έγινε κροίσος ποντάροντας στο ενδεχόμενο η λίρα θα εδιώκετο από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών το 1992 (όπως και συνέβη), δήλωσε ότι με τη δωρεά του ελπίζει να αποκατασταθεί η «απολεσθείσα» υπόληψη των ΗΠΑ «στην εξαγωγή της ελευθερίας και της δημοκρατίας».

« Οι ΗΠΑ έχασαν το ηθικό τους πλεονέκτημα επί κυβέρνησης Μπους. Υπήρξαν τόσες πολλές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράχθηκαν από Αμερικανούς… Και αυτό έχει θέσει σε κίνδυνο την αξιοπιστία τους,τη νομιμοποίησή τους να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων » είπε.

Διευκρίνισε ότι η δωρεά θα ολοκληρωθεί σε δέκα χρόνια. Πιστεύεται ότι μετά την κίνηση του Σόρος οι ακτιβιστές της ΗRW θα μπορέσουν να πείσουν και άλλους δωρητές να ενισχύσουν το έργο της. Στόχος είναι να αυξηθεί ο προϋπολο γισμός από 37 σε 62, 7 εκατ. ευρώ ως το 2015.

Ο Σόρος γεννήθηκε σε εβραϊκή οικογένεια της Βουδαπέστης και επέζησε της ναζιστικής κατοχής στην Ουγγαρία προτού μεταναστεύσει, πρώτα στη Βρετανία και στη συνέχεια στις ΗΠΑ.Η περιουσία του υπολογίζεται σήμερα σε 11 δισ. ευρώ, ενώ θεωρείται ο 35ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο.

Η δωρεά του είναι η μεγαλύτερη που έγινε ποτέ προς αυτή την οργάνωση και η δεύτερη μεγαλύτερη για το 2010. Μόνον εφέτος ο Σόρος έχει δωρίσει συνολικά 550 εκατ. ευρώ, περιλαμβανομένων 3 εκατομμυρίων προς τους σεισμοπαθείς της Αϊτής και 4 εκατομμυρίων προς τους μαθητές με ειδικές ανάγκες στη Νέα Υόρκη.

Πρόσφατα εξόργισε πολλούς Συντηρητικούς στις ΗΠΑ με δωρεά του σε ιστοσελίδα η οποία εντοπίζει και καταγγέλλει ρατσιστικές συμπεριφορές στο λεγόμενο Κόμμα Τσαγιού, το οποίο τάσσεται εναντίον του Μπαράκ Ομπάμα.

« Εν μέρει φαίνεται ότι κάνω δωρεές λόγω ηλικίας.Στην αρχή ήθελα να μοιράσω όλα μου τα χρήματα εν όσω θα ήμουν ακόμη εν ζωή, αλλά στη συνέχεια εγκατέλειψα εκείνο το σχέδιο… Η δράση του ιδρύματός μου πρέπει να συνεχιστεί και μετά τον θάνατό μου, αλλά εξακολουθώ να θέλω να δώσω πολλά στη διάρκεια της ζωής μου » λέει ο ίδιος. Η Ηuman Rights Watch μοιράστηκε το 1997 το Βραβείο Νομπέλ Ειρήνης για την εκστρατεία της υπέρ της κατάργησης των ναρκών κατά προσωπικού. Προσφάτως κατήγγειλε, με εκθέσεις της, την εκμετάλλευση παιδιών σε ισλαμικά σχολεία της Σενεγάλης και την κακοποίηση εργατών σε καπνοκαλλιέργειες της Ρhilip Μorris στο Καζακστάν.

tovima.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube