Weather Icon
Γενικά θέματα 15 Σεπτεμβρίου 2010

Ο ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΘΕΟΔΟΣΙΟΣ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΣΕΡΒΩΝ

Μετά την απόφαση των δυνάμεων NATO να παραχωρήσουν οι δυνάμεις KFOR το καθήκον φρούρισης των σερβικών εκκλησιών και μοναστηριών στο χώρο του Κοσσυφοπεδίου στους άνδρες της αστυνομίας του Κοσσόβου, οι Σέρβοι Αρχιερείς δηλώνουν πως και η Σερβική Ορθόδοξος Εκκλησία πρόκειται να λάβει ορισμένα μέτρα, με σκοπό να διασφαλίσει τη σιγουριά των πιστών, των μοναχών και των ίδιων των ιερών ναών.

Για το θέμα αυτό μιλάει, στη συνέντευξή του για το Διεθνές Ραδιόφωνο Σερβίας, ο Σεβάσμιος Επίσκοπος Λιπλιάνης, κ. Θεοδόσιος, με τον οποίο συνομίλησε ο Vukomir Petrić.

Μπροστά στο μοναστήρι Gračanica, τη δωρεά του Σέρβου βασιλιά Μιλούτιν από τον 14ο αιώνα, από τις 23 Αυγούστου δεν υπάρχουν πια στρατιώτες των δυνάμεων KFOR που φρουρούσαν αυτό το μοναστήρι. Οι διεθνείς δυνάμεις παρέδωσαν, μεταξύ των πρώτων, αυτό το μαργαριτάρι της σερβικής πνευματικότητας και του πολιτισμού στα χέρια των ανδρών της αστυνομικής υπηρεσίας του Κοσσόβου, η πλειονότητα των οποίων είναι Αλβανοί. Οι Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου και οι εκεί Αρχιερείς δεν κρύβουν την ανησυχία τους εξαιτίας αυτής της απόφασης, επειδή οι ίδιοι κρατούν ακόμα στη μνήμη τους τις βιαιοπραγίες των Αλβανών σε βάρος των εκεί Σέρβων και των ιερών ναών τους από το έτη 1999 και 2004, όταν καταστράφηκε μεγάλος αριθμός σερβικών ιερών προσκυνημάτων στο χώρο του Κοσσυφοπεδίου. Σχετικά μ’αυτό, ο Σεβάσμιος Επίσκοπος Λιπλιάνης, κ. Θεοδόσιος, λέει ότι η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν έχει τίποτα εναντίον της αστυνομικής υπηρεσίας του Κοσσόβου, αλλά ότι οι Σέρβοι Αρχιερείς δεν αποδέχονται την απόφαση των δυνάμεων KFOR να παραχωρήσουν στους άνδρες της αστυνομίας του Κοσσόβου το έργο φρούρισης των σερβικών ιερών ναών.

«Αν οι παράγοντες των δυνάμεων KFOR εκτιμούν πως η κατάσταση επί τόπου τώρα είναι διαφορετική και ότι δε χρειάζεται να είναι παρόντες συνεχώς κοντά στις σερβικές εκκλησίες, γιατί είναι, τότε, απαραίτητο να φρουρούν οι άνδρες της αστυνομικής υπηρεσίας του Κοσσόβου τους σερβικούς ιερούς ναούς; – ρωτά ο Επίσκοπος Θεοδόσιος και συνεχίζει λέγοντας πως η νεοδημιουργηθείσα κατάσταση αναγκάζει τη Σερβική Εκκλησία να οργανωθεί μόνη της για να διαφυλάξει το μοναστήρι Gračanica και τους άλλους σερβικο΄πυς ιερούς τόπους. «Μέχρι τώρα είχαμε πλήρη εμπιστοσύνη στις δυνάμεις KFOR, όμως, τώρα σκεφτόμαστε να προσλάβουμε θυρωρούς, που θα κάνουν έλεγχο στην είσοδο. Ο Επίσκοπος Θεοσόδιος είπε ότι αυτο το μέτρο το επιβάλλει η τωρινή κατάσταση.

Κατά τα 11 περασμένα χρόνια ακριβώς οι δυνάμεις ΚΦΟΡ προστάτευαν τις σερβικές εκκλησίες και τα μοναστήρια στο χώρο του Κοσσυφοπεδίου από καταστροφή. Όμως, το Μάρτιο του 2004 οι Αλβανοί τρομοκράτες είχαν σαν στόχο των επιθέσεών τους ακριβώς τα σερβικά θρησκευτικά αγαθά. Μέσα σε μία μόνο μέρα κατάστρεψαν και έκαψαν 35 σερβικές εκκλησίες και μοναστήρια, ανάμεσα στα οποία 18 ήταν μνημεία πολιτισμού. Κατεδάφισαν σιθέμελα το μοναστήρι Devič κοντά στην κωμόπολη Srbica, και τους ξενόνες του μοναστηριού των Αγίων Αρχαγγέλων κοντά στην Πριζρένη.

Στην ίδια την πόλη της Πριζρένης οι Αλβανοί πυρπόλησαν την εκκλησία της Παναγίας Θεοτόκου Λιεβίσης, από τον 14ο αιώνα, και την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου από τον 16ο αιώνα. Από τις εκκλησίες εξαφανίστηκαν πολλά ιερά σκεύη, και επίσης, πολλά απ’αυτά έπαθαν ζημίες. Τότε, οι Αλβανοί προσπάθησαν να εξολοθρεύουν όλα τα ίχνη ύπαρξης των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο. Όμως, και παρά την εναντίωση που πρόβαλαν το επίσημο Βελιγράδι και οι Αρχιερείς της Σερβικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, οι άνδρες της αστυνομικής υπηρεσίας του Κοσσόβου, κυρίως Αλβανοί, πρόκειται σύντομα να αναλάβουν το καθήκον φρούρισης τριών ακόμα σερβικών μοναστηριών στο Κοσσυφοπέδιο, δηλαδή των μοναστηριών Budisavci, Zočište και Gorioč.
http://glassrbije.org

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube