Weather Icon
Βαλκάνια , Ενεργειακά-Αγωγοί 20 Σεπτεμβρίου 2010

Αναθέρμανση Μπουργκάς με χρώμα αμερικανικό

Αναθέρμανση Μπουργκάς με χρώμα αμερικανικό

Στις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις που φαίνεται να αποσκοπούν στη διασφάλιση της συμμετοχής αμερικανικών εταιρειών στο έργο κατασκευής του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη επιχειρείται να δοθεί η εντύπωση πως βρίσκεται το κλειδί για να ξανανοίξουν οι πόρτες του project που έκλεισαν οι Βούλγαροι.

Το τελευταίο διάστημα έχουν πυκνώσει οι ρωσοβουλγαρικές επαφές για το ξεπάγωμα του έργου (η τελευταία, στις αρχές Σεπτεμβρίου, έγινε πάντως με τη συμμετοχή χαμηλόβαθμων στελεχών εκ μέρους της βουλγαρικής πλευράς), ωστόσο το παιχνίδι έχει μεταφερθεί στο παρασκήνιο όπου τόσο η ρωσική όσο και η ελληνική πλευρά εμφανίζονται να συζητούν (ή τουλάχιστον να μην απορρίπτουν) την αναφυόμενη φιλολογία περί εισόδου αμερικανικού πετρελαϊκού ομίλου στο μετοχικό κεφάλαιο της κοινοπραξίας TransBalkan Pipeline Β.V. Σενάρια όμως, που σε καμία περίπτωση δεν επιβεβαιώνονται επισήμως και πολύ περισσότερο εκτιμάται ότι δεν γίνονται αποδεκτά από τη Ρωσία.

Η πορεία υλοποίησης του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη βρέθηκε πάντως στο επίκεντρο της συζήτησης που είχαν το πρωί της περασμένης Παρασκευής ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης με τον πρεσβευτή της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Vladimir Chkhikvishivili. Λεπτομέρειες δεν έγιναν γνωστές, ωστόσο ο Ελληνας υφυπουργός ενημερώθηκε για τις επαφές μεταξύ Ρωσίας και Βουλγαρίας, που αποσκοπούν στην απεμπλοκή των διαδικασιών κατασκευής του αγωγού.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube