Weather Icon
Εκλογές 2010 21 Σεπτεμβρίου 2010

Γιώργος Καμίνης: “προτεραιότητά μου η επιστροφή στην πόλη”.

Συνέντευξη στον Λουκά Γερμανό (loukasgermanos.gr/blog) για την εφημερίδα FreeSunday
Για πρώτη φορά μετά και την επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του, την περασμένη Πέμπτη, ο Γ. Καμίνης ανοίγει τα χαρτιά του για το σχέδιο «επιστροφής στην πόλη», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει. «Στη δουλειά μου έχω μάθει ένα πράγμα. Δεν μπορείς να κρυφτείς από τον πολίτη» υπογραμμίζει, προτάσσοντας το όραμά του για το ιστορικό κέντρο και την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας. Απλός και ανθρώπινος, ο πρώην Συνήγορος του Πολίτη μάς μιλάει για το μνημόνιο, τις πολιτικές συνεργασίες και το σχέδιό του για τις 100 πρώτες μέρες της θητείας του.
1. Τί το διαφορετικό έχει να προσφέρει η υποψηφιότητά σας σε σχέση με αυτή του κ. Κακλαμάνη;
Λύσεις. Η υποψηφιότητά μου είναι προσανατολισμένη στις λύσεις. Λύσεις πρακτικές, άμεσες, που αξιοποιούν με τον καλύτερο τρόπο όσα μέσα έχουμε στη διάθεσή μας. Στη δουλειά μου έχω μάθει ένα πράγμα. Δεν μπορείς να κρυφτείς από τον πολίτη. Όταν έρχεται και σου θέτει το πρόβλημα που τον απασχολεί, οφείλεις να του δώσεις απάντηση. Τι μπορείς και τι δεν μπορείς να κάνεις. Και μετά να κάνεις όσα υπόσχεσαι. Με εκπλήσσει που βλέπω την απερχόμενη δημοτική αρχή να έχει αποδεχτεί έναν ιδιότυπο ρόλο παθητικού θεατή σε ό,τι αφορά τα μεγάλα προβλήματα της Αθήνας.
2. Ποιές είναι οι βασικές προτεραιότητές που θέτετε ως υποψήφιος Δήμαρχος Αθηνών;
Θα καταγράψουμε, θα μελετήσουμε και, το κυριότερο, θα δράσουμε. Η ομάδα μου περιλαμβάνει εξαιρετικούς επιστήμονες με βαθειά γνώση των προβλημάτων της πόλης, αλλά και ανθρώπους της δράσης. Θα ξεκινήσουμε καταγράφοντας την κατάσταση που παραλαμβάνουμε, θα ακούσουμε τι θα μας πουν οι δημότες και θα κάνουμε άμεσες, πρακτικές, συστηματικές παρεμβάσεις τόσο στο κέντρο όσο και στις γειτονιές. Με μια λέξη, το πρόβλημα της Αθήνας είναι η εγκατάλειψη. Η απερχόμενη δημοτική αρχή έχει εγκαταλείψει την πόλη. Και πολλοί δημότες εγκαταλείπουν κι αυτοί με τη σειρά τους τις γειτονιές τους και μετακομίζουν στα προάστια. Όψεις αυτής της εγκατάλειψης είναι οι δύσβατοι δρόμοι, τα πεζοδρόμια παγίδες, οι λόφοι σκουπιδιών, το έγκλημα, οι λιγοστοί και παρατημένοι στην τύχη τους χώροι πράσινου. Προτεραιότητά μου είναι να επιστρέψουμε όλοι στην πόλη. Δημότες και δήμος. Και να ξαναζωντανέψουμε τους δρόμους, τις πλατείες, τα πάρκα και τις αγορές της.
3. Σε περίπτωση που τελικά εκλεγείτε, τί πιστεύετε πως θα μπορούσε να αλλάξει άμεσα στην ζωή των Αθηναίων μέσα στις 100 πρώτες ημέρες της θητείας σας;
Σαφώς και υπάρχει η αφόρητα πιεστική κατάσταση στο ιστορικό και εμπορικό κέντρο την οποία γνωρίζω πολύ καλά. Έχω κάνει άλλωστε συγκεκριμένες προτάσεις. Το ίδιο πιεστικά προβλήματα υπάρχουν όμως και στις γειτονιές, στα Πετράλωνα, τον Βοτανικό, την Κυψέλη, τα Πατήσια. Στις πρώτες εκατό μέρες μας στο Δήμο, δεν θα μπορέσουμε να αλλάξουμε πολλά, θα ήταν ανεύθυνο να υποσχεθώ κάτι τέτοιο. Θα ακούσουμε τον δημότη, στο κέντρο και τις γειτονιές. Και οι δημότες θα δουν διαφορά σε απλά πρακτικά ζητήματα καθημερινότητας. Θα δουν πιο καθαρούς τους δρόμους, τις πλατείες, και τα πάρκα, περισσότερο προσβάσιμα τα πεζοδρόμια για τις μητέρες με καροτσάκια και τους συμπολίτες μας με κινητικά προβλήματα, μεγαλύτερη ασφάλεια στο δρόμο, θα δουν και ένα πακέτο κινήτρων για να επιστρέψουν στην πόλη και να την αγαπήσουν και πάλι.
4. Η ψήφος στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές έχει πολιτικό ή αυτο-διοικητικό χαρακτήρα; Ζητάτε από τους πολίτες να ψηφίσουν με βάση τις τοποθετήσεις τους απέναντι στο μνημόνιο ή τα τοπικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν;
Τα προβλήματα της Αθήνας, ο τρόπος επίλυσης και η συζήτηση για την αυτοδιοίκηση είναι ζητήματα σαφώς πολιτικά. Η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας δεν γίνεται να μην επηρεάζει τον Δήμο και μάλιστα τον πρώτο Δήμο της χώρας. Τα προβλήματα της Αθήνας όμως υπήρχαν και πριν από το μνημόνιο και ανεξάρτητα από αυτό. Η πόλη μας δεν ήταν ένας παράδεισος που ξαφνικά τον Μάιο μεταμορφώθηκε σε κόλαση. Οι εκλογές του Νοεμβρίου βγάζουν δήμαρχο Αθηναίων, όχι κυβέρνηση ή υπουργό Οικονομικών. Όσοι καλούν τους δημότες να ψηφίσουν τον έναν ή τον άλλον υποψήφιο για να αλλάξουν την οικονομική πολιτική τη χώρας, επιλέγουν συνειδητά να εγκαταλείψουν την Αθήνα στην τύχη της και βρίσκονται σίγουρα σε λάθος εκλογές.
5. Η υποψηφιότητά σας για τον δήμο της Αθήνας χαίρει πλέον της στήριξης του ΠαΣοΚ, της Δημοκρατικής Αριστεράς και των Οικολόγων Πρασίνων. Βλέπετε ευκαιρίες συνεργασιών μεταξύ του τριγώνου αυτού και στο μέλλον;
Η δική μου δουλειά είναι να συνθέσω τις προτάσεις και τις ιδέες των τριών πολιτικών κομμάτων που με στηρίζουν μαζί με τις προτάσεις που έρχονται από ολοένα και περισσότερους συμπολίτες μας που έρχονται με ενθουσιασμό και δυναμισμό να βοηθήσουν. Στόχος μας είναι να αλλάξουμε την πόλη. Και θα αφοσιωθούμε σε αυτόν. Είμαι βέβαιος πως ευκαιρίες για συνεργασίες δε θα λείψουν σε αυτήν την μεγάλη προσπάθεια.
6. Ως Συνήγορος του Πολίτη υποστηρίξατε συχνά ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι «φυτώριο διαφθοράς». Η τοποθέτησή σας αυτή ισχύει και για τον Δήμο της Αθήνας;
Αδιαφάνεια στη λήψη αποφάσεων, προνομιακή μεταχείριση κομματικών και προσωπικών φίλων, κακοδιαχείριση, σπατάλες, κακές υπηρεσίες προς τον δημότη. Αυτή η κατάσταση στον Δήμο δεν μπορεί να συνεχιστεί. Πραγματικά δεν πάει άλλο. Για να αλλάξουμε την πόλη είναι απαραίτητο να αλλάξουμε πρώτα τον Δήμο. Να τον κάνουμε έναν χρήσιμο και αποτελεσματικό μηχανισμό παροχής πραγματικών υπηρεσιών προς τον δημότη. Με απόλυτα διαφανείς διαδικασίες. Διότι ο δημότης έχει δικαίωμα να γνωρίζει για κάθε ευρώ που δίνει, πόσα λεπτά επιστρέφουν σε αυτόν με πραγματικά έργα και πόσα χάνονται σε σπατάλες, αδιαφανείς γραφειοκρατικές διαδικασίες και κακοδιαχείρηση. Ξέρετε, δεν μπορούμε να ζητάμε συνεχώς χρήματα από τον Αθηναίο και την Αθηναία και μάλιστα σε τέτοια περίοδο πρωτοφανούς κρίσης και να μη διασφαλίζουμε ότι οι θυσίες τους θα πιάσουν τόπο.
7. Ο Δήμος διοικείται παραδοσιακά από υποψηφίους προερχόμενους από τον χώρο της ΝΔ. Ποιές ευθύνες αναλογούν στους προηγούμενους δημάρχους για τα σημερινά προβλήματα της πόλης;
Ο καθένας από τους προηγούμενους δημάρχους έχει μερίδιο ευθύνης. Δε μου αρέσει ούτε να γενικεύω ούτε να ισοπεδώνω. Έγιναν και έργα, υπήρξαν και καλές πρωτοβουλίες. Κυρίως από τους προηγούμενους δημάρχους. Δεν ήταν όμως αρκετά. Κυρίως επειδή δεν ήταν μέρος ενός ολοκληρωμένου σχεδίου. Γι αυτό δεν είχαν συνέχεια. Όμως, πρέπει να είμαι σαφής. Τη μεγαλύτερη ευθύνη για την εγκατάλειψη της Αθήνας την έχει η απερχόμενη διοίκηση. Δε χρειάζεται να προσπαθήσει κανείς για να δει ότι η Αθήνα είναι σήμερα πολύ χειρότερη από ό,τι πριν τέσσερα χρόνια.
8. To θέμα της ασφάλειας και της εγκληματικότητας στο ιστορικό κέντρο είναι θέμα της εκάστοτε κυβέρνησης ή αρμοδιότητα του δήμου; Πώς θα λύσετε τον γόρδιο δεσμό των συν-αρμοδιοτήτων για το πρόβλημα του ιστορικού κέντρου; Πόσο γρήγορα;
Όπως είπα και πριν, γνωρίζω πολύ καλά την κατάσταση στο ιστορικό και εμπορικό κέντρο. Πριν από λίγους μήνες έκανα συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος των συναρμοδιοτήτων. Δεν είναι λύση να πετάει η μία υπηρεσία το μπαλάκι στην άλλη. Και δεν μπορεί ο Δήμος να κρύβεται πίσω από γραφειοκρατικές διαδικασίες για να δικαιολογήσει την ολοκληρωτική απουσία του από το ιστορικό και εμπορικό κέντρο. Τα πράγματα είναι απλά: Όταν καταστήματα κλείνουν, δημότες μετακομίζουν και το κέντρο της πρωτεύουσας αντί για χώρος συνάντησης, δημιουργίας, και ανάπτυξης γίνεται χώρος εγκληματικής δράσης, ο δήμαρχος δεν μπορεί να κλείνεται στο δημαρχείο του και να λέει «ξέρετε δεν είμαι αρμόδιος». Πρέπει να λάβει μέτρα. Εγώ δε θα ψάξω να βρω δικαιολογίες. Θα λάβω άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση των πιο πιεστικών αναγκών και θα πιέσω για να τεθεί σε εφαρμογή το οργανωτικό σχήμα που απαιτείται για να ξαναζωντανέψει το κέντρο.
9. Συγκεκριμένα για το θέμα των μεταναστών σε υποβαθμισμένες περιοχές όπως το ιστορικό κέντρο, πού σταματούν τα δικαιώματά τους και που αρχίζουν τα δικά μας;
Στη δημοκρατική πολιτεία ο νόμος υπάρχει για να εφαρμόζεται. Όλοι έχουμε δικαιώματα και υποχρεώσεις. Δημότες, ντόπιοι και μετανάστες απολαμβάνουν τις ελευθερίες της δημοκρατίας και δεσμεύονται να τηρούν τους νόμους της. Όποιος παραβιάζει τη νομοθεσία να είναι βέβαιος ότι θα αντιμετωπίσει τις συνέπειες.

*Φωτό: Τheo Vranas

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube