Weather Icon
Γενικά θέματα 4 Σεπτεμβρίου 2010

Συνεχίζεται, χωρίς τον Αγ. Νικόλαο, η ανοικοδόμηση στο «Σημείο Μηδέν»

Οι αντιδράσεις για την ανέγερση τεμένους και μουσουλμανικού πολιτιστικού κέντρου κοντά στο «Σημείο Μηδέν» του Μανχάταν και η άρνηση της Λιμενικής Αρχής Νέας Υόρκης και Νέας Υερσέης (υπό τη δικαιοδοσία της βρίσκεται η περιοχή) για να κτιστεί η εκκλησία του Αγίου Νικολάου είχαν ως αποτέλεσμα την κινητοποίηση ομογενειακών φορέων, παραγόντων, αλλά και Αμερικανών πολιτικών.
Με συνεντεύξεις, ανακοινώσεις και επαφές απαιτούν όπως ο ελληνορθόδοξος ναός να συμπεριληφθεί, όπως ήταν η αρχική συμφωνία, στο συνολικό έργο ανοικοδόμησης του οικοδομικού τετραγώνου που καταστράφηκε από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Αρκετοί συνδέουν τα δύο θέματα, υποστηρίζοντας ότι «είναι απαράδεκτο να δίνεται άδεια για το τζαμί και όχι για εκκλησία».
Στη θέση όπου βρισκόταν ο ναός του Αγίου Νικολάου (155 Cedar Street) έχουν ήδη ξεκινήσει έργα για τη δημιουργία χώρων στάθμευσης. Ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος επανέλαβε ότι η Αρχιεπισκοπή είναι απόλυτα προσηλωμένη στον στόχο της ανοικοδόμησης της εκκλησίας σε άλλο σημείο (130 Liberty Street), με μεγαλύτερο χώρο, όπως προβλέπει η συμφωνία (Ιούλιος 2008) με τις αρμόδιες αρχές.
Η μικρή εκκλησία του Αγίου Νικολάου είχε δημιουργηθεί από Έλληνες μετανάστες, κυρίως ναυτικούς, το 1916 και ισοπεδώθηκε από την κατάρρευση των δίδυμων πύργων. Ήταν ο μοναδικός τόπος λατρείας που καταστράφηκε εκείνη την ημέρα.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εφημερίδας «New York Τimes», τα δύο τρίτα των Νεοϋορκέζων ζητούν όπως το μουσουλμανικό κέντρο και το τέμενος να κατασκευαστούν σε άλλο σημείο της πόλης και όχι τόσο κοντά στο «Σημείο Μηδέν».
Εννέα χρόνια μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις, πολλοί κάτοικοι της αμερικανικής μεγαλούπολης υποστηρίζουν, σύμφωνα με την έρευνα, ότι δεν έχουν καλή σχέση με το Ισλάμ. Το ένα πέμπτο των πολιτών δήλωσε ότι τρέφει «εχθρικά συναισθήματα» για τους μουσουλμάνους και το 33% ισχυρίστηκε ότι οι μουσουλμάνοι της Αμερικής διάκεινται περισσότερο θετικά, σε σχέση με τους άλλους Αμερικανούς, έναντι των τρομοκρατών.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube