Weather Icon
Γενικά θέματα 24 Σεπτεμβρίου 2010

Ο Γούντγουορντ ανάβει φωτιές με τους «Πολέμους του Ομπάμα»

Σε κόντρες και τσακωμούς για τη στρατηγική που θα ακολουθηθεί στο Αφγανιστάν έχει επιδοθεί το επιτελείο των συμβούλων ασφαλείας του Μπαράκ Ομπάμα τους τελευταίους 20 μήνες, όπως περιγράφει στο βιβλίο του, «Οι Πόλεμοι του Ομπάμα» που θα κυκλοφορήσει την επόμενη εβδομάδα, ο δημοσιογράφος Μπομπ Γούντγουορντ.

Σύμφωνα με προδημοσίευση στοιχείων του στους «Νιου Γιορκ Τάιμς», ο Αμερικανός πρόεδρος φέρεται να πιέστηκε από τους στρατιωτικούς ώστε να στείλει περισσότερες δυνάμεις, ενώ ο ίδιος ήθελε -και το είπε ρητά- «μια στρατηγική εξόδου». Οι διαφορετικές προσεγγίσεις αποτυπώνονται στο βιβλίο και σε μάλλον δυσάρεστες φράσεις που διατυπώθηκαν από διάφορες πλευρές, όπως ο χαρακτηρισμός του αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν, που ήθελε αποκλιμάκωση στο Αφγανιστάν για τον ειδικό αντιπρόσωπο στο Αφγανιστάν και στο Πακιστάν, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ: «Είναι ο πιο εγωιστής μπάσταρδος που γνώρισα ποτέ».

Επίσης, όπως γράφει ο δημοσιογράφος της «Ουάσιγκτον Ποστ» που εξασφάλισε πρόσβαση σε αξιωματούχους και τεκμήρια για το βιβλίο, χαρακτηριστικό είναι ότι ο απόστρατος ναύαρχος Τζόουνς, σύμβουλος ασφαλείας του Ομπάμα, αποκαλούσε άλλους «συναδέλφους» του «το Πολίτμπιρο». Οι πιέσεις -των στρατιωτικών κυρίως- για ενίσχυση των δυνάμεων στο Αφγανιστάν έφθασαν να εκνευρίσουν ακόμη και τον Ομπάμα, γράφει ο Γούντγουορντ. «Δεν το ξανακάνω αυτό!», φέρεται να είπε όταν, εκτός των 30.000 που είχε συμφωνήσει να στείλει, του ζήτησαν ακόμα 4.500 ως «υποστήριξη».

Στο βιβλίο του Γούντγουορντ αποκαλύπτεται επίσης ότι η CIA διατηρεί «μυστικό στρατό» 3.000 ανδρών στο Αφγανιστάν, που έχει επανδρωθεί από ντόπιους Αφγανούς. Αποστολή τους είναι να συλλαμβάνουν και να σκοτώνουν Ταλιμπάν, όπως επίσης και η προσπάθεια εξασφάλισης υποστήριξης εκ μέρους των φυλών, είναι οι λεγόμενες «αντιτρομοκρατικές ομάδες καταδίωξης». Ενα άλλο στοιχείο του βιβλίου, που προκάλεσε ήδη την οργή της Καμπούλ είναι το ότι, βάσει πληροφοριών των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, ο Αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι πάσχει από μανιοκατάθλιψη. Ο εκπρόσωπός του κατήγγειλε τη «δυσφημιστική προπαγάνδα», δηλώνοντας πως ο Καρζάι «είναι υγιέστατος και δεν παίρνει φάρμακα».
ΕΡΣΗ ΒΑΤΟΥ (Πηγές: www.nytimes.com, www.washingtonpost.com, Γαλλικό)
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube