Weather Icon
Γενικά θέματα 2 Αυγούστου 2010

Συμπληρωματικοί και όχι ανταγωνιστικοί οι αγωγοί φυσικού αερίου ITGI – Nabucco

Συμπληρωματικοί και όχι ανταγωνιστικοί οι αγωγοί φυσικού αερίου ITGI – Nabucco

ΣΤΗ συμπληρωματικότητα των αγωγών φυσικού αερίου Τουρκίας – Ελλάδας – Ιταλίας (ITGI) και Nabucco συμφώνησαν η υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Τίνα Μπιρμπίλη και ο ειδικός απεσταλμένος του State Department για ενεργειακά θέματα στην Ευρασία, πρέσβης Richard Morningstar, κατά τη διάρκεια της χθεσινής τους συνάντησης. στην οποία συμμετείχε και ο υφυπουργός, Γιάννης Μανιάτης.

Ο κ. Morningstar αναφέρθηκε στην ανάγκη διαφοροποίησης της προμήθειας φυσικού αερίου και τόνισε τον στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας για την ενίσχυση και προώθηση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης. Και οι δύο πλευρές αναγνώρισαν την αναγκαιότητα του διασυνδετικού αγωγού, Τουρκίας – Ελλάδας – Ιταλίας (ITGI) και συμφώνησαν ότι με τον Nabucco δεν είναι ανταγωνιστικά έργα. Συμφώνησαν επίσης ότι ο αγωγός ITGI είναι μία εκ των προωθημένων επιλογών, με στρατηγικό στόχο να καταστήσει εφικτή τη μεταφορά φυσικού αερίου της Μέσης Ανατολής και της Κασπίας στην Ευρώπη.

Περαιτέρω, περιφερειακή διάσταση αποκτά ο ITGI με την κατασκευή του ελληνοβουλγαρικού αγωγού(IGB), ο οποίος θα διευκολύνει τη μεταφορά διαφοροποιημένου φυσικού αερίου και σε χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Στο πλαίσιο διαφοροποίησης των οδεύσεων φυσικού αερίου, η κ. Μπιρμπίλη χαρακτήρισε τον South Stream ως σημαντικό έργο. Επιπλέον, αναφέρθηκε στην ανάπτυξη συνεργασιών με χώρες όπως Κατάρ, Λιβύη και Αίγυπτος, με στόχο την προώθηση υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

Με αφορμή την αναφορά του ειδικού απεσταλμένου για τα κονδύλια που διέθεσαν για την πράσινη ενέργεια του Πακέτου Στήριξης των ΗΠΑ, η υπουργός ενημέρωσε τον κ. Morningstar για τον εθνικό σχεδιασμό επίτευξης των στόχων για συμμετοχή των ΑΠΕ κατά 20% στη συνολική τελική κατανάλωση ενέργειας και 40% στην ηλεκτροπαραγωγή, τη συμμετοχή κατά 10% των βιοκαυσίμων στις μεταφορές και 4% μείωση των εκπομπών αερίων φαινομένου του θερμοκηπίου. Eμφαση δόθηκε στις σημαντικές ευκαιρίες για επενδύσεις που δημιουργούνται στον τομέα των ΑΠΕ.
ΕΞΠΡΕΣΣ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube