Weather Icon
Γενικά θέματα 18 Αυγούστου 2010

Διπλωματικό «πόκερ» Άγκυρας –ΗΠΑ ‎

Διπλωματικό «πόκερ» Άγκυρας –ΗΠΑ ‎

Η εχθρική πολιτική της Άγκυρας έναντι του Ισραήλ, και η φιλική στάση προς το Ιράν, έχουν θέσει σε δοκιμασία τις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις. Την ώρα που ο Ερντογάν, υποστήριζε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, μη φιλο-κυβερνητικές εφημερίδες όπως, η φίλα προσκείμενη στο στρατιωτικό κατεστημένο, Χουριέτ, μιλούν ευθέως για κατάρρευση των σχέσεων με την Ουάσιγκτον. Έστω, κι αν ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου διέψευσε ότι δόθηκε τελεσίγραφο του Ομπάμα, προκειμένου η τουρκική κυβέρνηση να αναθεωρήσει την στάση της.

Η Tουρκία διαθέτει ήδη μη επανδρωμένου αεροχήματα τόσο δικής της κατασκευής όπως το UAV ANKA όσο και ισραηλινής προέλευσης όπως το UAV Ηeron τα οποία τα χρησιμοποιεί για συλλογή πληροφοριών και λήψη εικόνων.

Υπάρχουν συνεχείς αναφορές στον Τουρκικό τύπο για το γεγονός ότι η ταχύτητα μετάδοσης των εικόνων και των πληροφοριών δεν είναι τέτοια που να επιτρέπει την
έγκαιρη πρόληψη των επιθέσεων των Κούρδων Μαχητών του PKK εναντίον του Τουρκικού Στρατού στο Κουρδιστάν και παράλληλα εκφράζουν και την δυσφορία τους για το γεγονός ότι οι Αμερικανοί δεν δίνουν τις πληροφορίες εκείνες που θα έπρεπε για τις κινήσεις των Κούρδων Μαχητών του PKK στο βορειοανατολικό Ιράκ καθώς διαθέτουν ένα πυκνό δίκτυο απο UAV που παρακολουθεί το σύνολο της Ιρακινής επικράτειας.

O τούρκος πρωθυπουργός στην κατά ιδίαν συζήτηση που είχε στην τελευταία του επίσκεψη με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, ζήτησε για την Τουρκία στον αγώνα της κατά του κινήματος του ΡΚΚ, έξι συνολικά ανεπάνδρωτα εναέρια οχήματα τύπου Predator, μια και σύμφωνα με την αντίληψη της Άγκυρας τα ισραηλινά UAV Heron δεν είναι αρκετά.
Η Τουρκία όμως επιθυμεί να αγοράσει τα τηλεκατευθυνόμενων αεροχημάτα τύπου
“ Reaper “, τα οποία είναι ικανά να μεταφέρουν πυραύλους για να τα χρησιμοποιήσουν για επιθέσεις εναντίων των Κούρδων Μαχητών του PKK.Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέχουν αυτή την τεχνολογία και η πώληση αυτών των υψηλής τεχνολογίας όπλων σε άλλες χώρες, είναι στη διακριτική ευχέρεια του Κογκρέσου των ΗΠΑ.

Οι Financial Times της Αγγλίας σε δημοσίευμα τους αναφέρουν ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Barack Obama κατά τη διάρκεια της συνάντησης κορυφής της Ομάδας Κρατών της G-20 που πραγματοποιήθηκε πριν από δύο μήνες στο Τορόντο, ενημέρωσε τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι το Κογκρέσο δεν μπορεί να επιτρέψει την πώληση αυτή , λόγω της τουρκικής πολιτικής απέναντι στο Ιράν και το Ισραήλ.

Η Τουρκική διπλωματία αναφέρεται συστηματικά στην παρουσία της Τουρκίας στο Αφγανιστάν αλλά και στην συστηματική προσπάθεια που καταβάλει για την οικονομική κοινωνική και πολιτική σταθερότητα στο Ιράκ . Παράλληλα τονίζει τηο γεγονός ότι μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από το Ιράκ η παρουσίας της Τουρκίας και η συνεργασίας της με τις ΗΠΑ είναι ζήτημα ζωτικής σημασίας.(Φυσικά και έντεχνα αποσιωπούν τον ρόλο της Κουρδική Περιφερειακής Διοίκησης του Κουρδιστάν στο Βόρειο Ιράκ καθώς και την πολιτική θέση της Τουρκίας σε ότι αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και το Παλαιστινιακό Ζήτημα που προκαλεί τις εντάσεις με το Ισραήλ).

Την ίδια στιγμή η Κυβέρνηση Obama των ΗΠΑ φέρεται να πιέζει την Τουρκία και το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης , ή AKP του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφορικά με το αρμενικό ζήτημα και το κλίμα που τείνει να διαμορφωθεί με την αναγνώριση της Αρμενικής Γενοκτονίας από το Αμερικανικό Κογκρέσο.

Είναι πιθανόν λοιπόν λόγων των εξελίξεων οι ΗΠΑ να στέλνουν προειδοποιητικά μηνύματα προς την Τουρκία.

Παρά το γεγονός ότι Νταβούτογλου και Ερντογάν επιμένουν στην θέση πώς η Τουρκία ασκεί μια εξωτερική πολιτική η οποία βασίζεται όχι στα συμφέροντα αλλά στις αρχές, το δημοψήφισμα της 12ης Σεπτεμβρίου καθώς και το γεγονός ότι οι επικείμενες εκλογές στην Τουρκία αναμένονται ιδιαίτερα αμφίρροπες για το κυβερνών κόμμα του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι γεγονότα που πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψην.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκική Εξωτερική Πολιτική έχει ως στόχο και σκοπό την εσωτερική κατανάλωση και σαν Ελληνες αυτό πρέπει να μας προβληματίζει ιδαίτερα.
Bασισμένο σε άρθα απο την http://www.hurriyetdailynews.com,,News.ert.gr,http://fox2e-mag.blogspot.com.
Οι θέσεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές και δεν δεσμεύουν το Ιστολόγιο.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube