Weather Icon
Γενικά θέματα 17 Αυγούστου 2010

«Μη αξιόπιστη» είναι η Τουρκία για τις ΗΠΑ

«Μη αξιόπιστη» είναι η Τουρκία για τις ΗΠΑ

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει αποφασίσει, παρά τα προβλήματα γύρω από το Παλαιστινιακό, να στηρίξει το Ισραήλ στην αντιπαράθεσή του με την Άγκυρα. Επίσης, το Κογκρέσο «παγώνει» την πώληση μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην Τουρκία.
Ουάσιγκτον, ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θεωρούν πλέον την Τουρκία «πιστή σύμμαχο και φίλη χώρα», αντίθετα οι πάντες -ακόμα και η παραδοσιακά φιλοτουρκική γραφειοκρατία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Πενταγώνου- συμφωνούν ότι οι ενέργειες του Ταγίπ Ερτογάν αντιστρατεύονται τα βασικά αμερικανικά στρατηγικά συμφέροντα στη Μέση Ανατολή. Σύμφωνα δε με τους Financial Times, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει προειδοποιήσει προσωπικά τον Τούρκο πρωθυπουργό ότι στην περίπτωση που δεν αλλάξει στάση έναντι του Ιράν και του Ισραήλ, πιθανότατα δεν θα εγκριθεί η προμήθεια αμερικανικών όπλων από τη χώρα του.

Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε να καθυστερήσει η πώληση μη επανδρωμένων αεροπλάνων, τα οποία η Άγκυρα χρειάζεται πάση θυσία για να αντιμετωπίσει τους Κούρδους αντάρτες. Επίσης, Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές πάγωσαν την αποστολή στην Τουρκία του νέου Αμερικανού πρέσβη Φράνσις Ρικαρντιόνε -ο οποίος είχε παίξει αρνητικό ρόλο για την Ελλάδα την εποχή της κρίσης των Ιμίων- κατηγορώντας τον για ταύτιση με την τουρκική κυβέρνηση.

Σύσκεψη
Η αλλαγή της αμερικανικής στάσης επιβεβαιώθηκε σε κλειστή σύσκεψη που έγινε την περασμένη Πέμπτη, υπό την προεδρία της Χίλαρι Κλίντον. Σύμφωνα με ενημερωμένη διπλωματική πηγή, το βασικό συμπέρασμα είναι ότι «η Τουρκία άλλαξε πολιτική κατεύθυνση» και «δεν αποτελεί σύμμαχο τον οποίο μπορούμε να εμπιστευθούμε πλήρως». Η ίδια πηγή εξήγησε ότι πολλά γεγονότα τα τελευταία δύο χρόνια και ειδικά μετά τον Μάρτιο, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός επιδιώκει ρόλο «πλανητάρχη» για τον αραβικό κόσμο, χωρίς να τον ενδιαφέρουν οι επιπτώσεις στις σχέσεις με τις ΗΠΑ. Αποκάλυψε δε ότι συχνά αυθαδιάζει όταν συνομιλεί με Αμερικανούς αξιωματούχους, ακόμα και απέναντι στον κ. Ομπάμα ή την κ. Κλίντον, καθώς φαίνεται να τον ενοχλεί ακόμη και το γεγονός ότι είναι… γυναίκα!

Υστερα από πολλές συσκέψεις, η κυβέρνηση αποφάσισε ότι παρά τα προβλήματα με το Ισραήλ, η χώρα παραμένει πιστή σύμμαχος, άρα πρέπει να στηριχθεί με όλα τα μέσα, καθώς η στροφή της Τουρκίας δημιουργεί προβλήματα ασφαλείας στην περιοχή. Στη σύσκεψη αυτή και τις συναντήσεις που προηγήθηκαν, με τη συμμετοχή του προέδρου Μπ. Ομπάμα και του αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν, επισημάνθηκε επίσης ο κίνδυνος να διαρρεύσει αμερικανική στρατιωτική τεχνολογία σε εχθρικές προς τις ΗΠΑ χώρες και οργανώσεις, όπως το Ιράν και η Χεζμπολάχ.

Ηδη, το Τελ Αβίβ είχε προειδοποιήσει στις αρχές Αυγούστου ότι αμερικανικό πολεμικό υλικό είχε εντοπιστεί σε οργανώσεις του Λιβάνου, προερχόμενο από την Τουρκία. Παράλληλα, φιλο-ισραηλινοί βουλευτές και γερουσιαστές απείλησαν ότι δεν θα επιτρέψουν ξανά την πώληση στρατιωτικού υλικού στην Τουρκία (σημειώνεται ότι η κατοχή της Κύπρου στηρίζεται αποκλειστικά σε αμερικανικό οπλισμό). Τα μέλη του Κογκρέσου απέστειλαν επιστολές στον Λευκό Οίκο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Πεντάγωνο και, σύμφωνα με πληροφορίες, οι απαντήσεις που έλαβαν ήταν απόλυτα ικανοποιητικές.

Πρόβλημα
Ενα άλλο τεράστιο πρόβλημα για Αμερικανούς και Ισραηλινούς αποτελεί ο νέος διοικητής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών. Ο Χακάν Φιντάν, ο οποίος ανέλαβε την ΜΙΤ τον περασμένο Μάιο, θεωρείται θαυμαστής του ηγέτη της φιλοϊρανικής οργάνωσης του Λιβάνου και των προέδρων της Συρίας και της Τουρκίας. Για τις ΗΠΑ και το Ισραήλ είναι φανατικός ισλαμιστής με εξτρεμιστικές ιδέες και γι’ αυτό, αποτελεί «κόκκινο πανί».

«Οχι» στο κουαρτέτο, «ναι» στις ΗΠΑ
Μόνο τις ΗΠΑ εμπιστεύεται το Ισραήλ όσον αφορά στο Παλαιστινιακό. Αυτό ξεκαθάρισε χθες, σύμφωνα με τα ισραηλινά ΜΜΕ, το συμβούλιο εθνικής ασφαλείας, με την απόφασή του να απορρίψει προκαταβολικά κάθε πρωτοβουλία του λεγόμενου «κουαρτέτου» (στο οποίο, εκτός των ΗΠΑ, συμμετέχουν η Ρωσία, η Ε.Ε. και ο ΟΗΕ) για επανάληψη των ειρηνευτικών συνομιλιών με τους Παλαιστινίους. «Θα αποδεχθούμε μόνο μια αμερικανική ανακοίνωση, που δεν θα περιέχει όρους», ανέφερε χαρακτηριστικά Ισραηλινός αξιωματούχος, σύμφωνα με την εφημερίδα Jerusalem Post, ενώ άλλος αξιωματούχος, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, τόνισε ότι η χώρα του είναι έτοιμη για άμεσες απευθείας διαπραγματεύσεις, άνευ όρων, κατηγορώντας παράλληλα τους Παλαιστίνιους ότι έχασαν πολύτιμο χρόνο. Την ίδια στιγμή, το Ισραήλ βρήκε έναν ακόμη (μάλλον απροσδόκητο) σύμμαχο στη διένεξή του με την Τουρκία. Πρόκειται για τον ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας, Μίλοραντ Ντόντικ, ο οποίος κατηγόρησε την Άγκυρα ότι αναμειγνύεται στα εσωτερικά της Βοσνίας, δρώντας απροκάλυπτα υπέρ των μουσουλμάνων. «Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε ένα τέτοιο ρόλο», είπε ο Ντότνικ, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Τελ Αβίβ, όπου έχει συναντήσεις με τον υπουργό Εξωτερικών, Αβιγκντόρ Λίμπερμαν και τον πρόεδρο Σιμόν Πέρες.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube