Weather Icon
Ισραήλ , Παλαιστίνη 10 Αυγούστου 2010

«Σχεδιασμένη πρόκληση» ο στολίσκος προς τη Γάζα, υποστηρίζει ο Εχούντ Μπαράκ

Δικαιολογεί τον αποκλεισμό
Ο Εχούντ Μπαράκ ενώπιον της επιτροπήςΟ Εχούντ Μπαράκ ενώπιον της επιτροπής (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Εχούντ Μπαράκ καταθέτοντας σε ισραηλινή επιτροπή υποστήριξε ότι η αποστολή του διεθνούς στολίσκου ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα ήταν μια «σχεδιασμένη πρόκληση».
Το Ισραήλ, κατά τον υπουργό, εξάντλησε όλες τις επιλογές προτού εξαπολύσει την επίθεση, μετά την εξάντληση των πιθανόν διπλωματικών μέσων.
Επικαλέστηκε ακόμη τον αρχηγό του στρατού που του είπε ότι η επιχείρηση δεν θα είναι εύκολη «αλλά μπορούμε [ο στρατός] να την φέρουμε σε πέρας».
Υπογράμμισε πάντως ότι το Ισραήλ «λυπάται για τις ανθρώπινες απώλειες, αλλά ο απολογισμός των θυμάτων θα ήταν βαρύτερος, εάν είχαμε ενεργήσει διαφορετικά».
Όπως διευκρίνισε «κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των υπουργών συζητήθηκαν διάφορες επιλογές. Ελήφθη υπόψη το ενδεχόμενο οι ακτιβιστές να προσπαθούσαν να εμποδίσουν τους Ισραηλινούς ενόπλους να κατέβουν από τα ελικόπτερα στη γέφυρα και ότι οι Ισραηλινοί ένοπλοι θα αναγκάζονταν να ανοίξουν πυρ».
Επιπλέον, ο Εχούντ Μπαράκ δικαιολόγησε τον συνεχιζόμενο ναυτικό αποκλεισμό της ελεγχόμενης από τη Χαμάς Λωρίδας της Γάζας λέγοντας ότι «ο αποκλεισμός είναι απολύτως σημαντικός για να μη μετατραπεί η Γάζα σε τεράστια αποθήκη όπλων».
Τη Δευτέρα είχε καταθέσει ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου.
Εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν από την εισβολή ισραηλινών δυνάμεων στο τουρκικό σκάφος «Mavi Marmara» που κατευθυνόταν προς τη Γάζα. Η εισβολή έγινε σε διεθνή ύδατα τουλάχιστον 40 μίλια από τον τελικό προορισμό του.
Το περιστατικό της 31ης Μαΐου έγινε η αφορμή να διαταραχτούν οι ήδη τεταμένες σχέσεις Τουρκίας και Ισραήλ αν και έκτοτε έχουν γίνει προσπάθειες μερικής επανόρθωσης.
* Σε μία παράλληλη εξέλιξη και σε αντίδραση των δηλώσεων του Νετανιάχου περί ενέργειας εντός της διεθνούς νομιμότητας, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέντ Νταβούτογλου δήλωσε ότι το Ισραήλ πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του. «Η κατάσταση είναι απολύτως ξεκάθαρη: το Ισραήλ σκότωσε αμάχους στα διεθνή ύδατα», υπογράμμισε.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube