Weather Icon
Ιράν , Μέση Ανατολή 6 Αυγούστου 2010

Τρομοκρατική επίθεση πίσω από την έκρηξη σε ιαπωνικό τάνκερ στα Στενά του Χορμούζ

‘Ίχνη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού εντόπισαν οι έρευνες στο ιαπωνικό σούπερ τάνκερ, στο οποίο σημειώθηκε έκρηξη την περασμένη εβδομάδα, καθώς έπλεε κοντά στα Στενά Χορμούζ, επιβεβαιώνοντας ότι το πλοίο έγινε στόχος τρομοκρατικής επίθεσης, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, επικαλούμενο πηγή της ακτοφυλακής.
«Έρευνα η οποία διεξήχθη από ειδικευμένη ομάδα επιβεβαίωσε ότι το τάνκερ έγινε στόχος τρομοκρατικής επίθεσης», αναφέρεται στο τηλεγράφημα.
«Ειδικοί επί των εκρηκτικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, οι οποίοι περισυνέλεξαν και εξέτασαν δείγματα, εντόπισαν ρήγμα στη δεξιά πλευρά του πλοίου επάνω από την ίσαλο γραμμή και υπολείμματα αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού», είπε.
Το πλήρωμα του τάνκερ M.Star, μήκους 333 μέτρων, ανέφερε έκρηξη λίγη ώρα μετά τα μεσάνυχτα την περασμένη Τετάρτη, από την οποία τραυματίστηκε ένας ναύτης, χωρίς να υπάρξει διαρροή πετρελαίου και προβλήματα στη ναυσιπλοΐα.
Το περιστατικό προκάλεσε τη διατύπωση πολλών σεναρίων για τα αίτια της έκρηξης.
Πριν από δύο ημέρες, οργάνωση που συνδέεται με την Αλ Κάιντα ανέλαβε την ευθύνη για το συμβάν.
Από τα Στενά του Χορμούζ, ανάμεσα στο Ιράν, τον Ομάν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, περνά το 40% του πετρελαίου που μεταφέρεται δια θαλάσσης. Στην περιοχή περιπολούν αμερικανικά και άλλα πολεμικά πλοία. Η Αλ Κάιντα έχει απειλήσει κατά το παρελθόν με επιθέσεις εναντίον των πλοίων στα Στενά.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube