Weather Icon
Γενικά θέματα 12 Αυγούστου 2010

«Το 2020 θα είναι έτοιμος να αναλάβει ο ιρακινός στρατός»

Την εκτίμηση ότι ο στρατός του Ιράκ δε θα είναι έτοιμος να αναλάβει τα καθήκοντά του πριν από το 2020 εξέφρασε την Τετάρτη ο Ιρακινός στρατηγός Ζεμπαρί, προειδοποιώντας την κυβέρνηση ότι πρέπει να βρει λύσεις για να εξασφαλίσει την ασφάλεια της χώρας, μετά από την πλήρη απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων στο τέλος του 2011.

«Σε αυτό το στάδιο, η απόσυρση πηγαίνει πολύ καλά επειδή οι Αμερικανοί είναι ακόμη εδώ αλλά το πρόβλημα θα είναι διαφορετικό μετά από το 2011», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο στρατηγός Μπαμπακέρ Ζεμπαρί, στο περιθώριο μιας συνδιάσκεψης για την κατάρτιση του στρατού του Ιράκ στο υπουργείο Άμυνας.

«Οι πολιτικοί πρέπει να βρουν τα μέσα για να καλύψουν το κενό μετά από το 2011 επειδή η κατάρτιση του στρατού δε θα έχει ολοκληρωθεί πριν από το 2020», πρόσθεσε ο στρατηγός Ζεμπαρί.

«Αν μου ετίθετο το ζήτημα της απόσυρσης, θα απαντούσα στους πολιτικούς ότι ο αμερικανικός στρατός πρέπει να μείνει μέχρι ο στρατός του Ιράκ να είναι έτοιμος το 2020», ανέφερε ο Ιρακινός στρατηγός.

Ο στρατός των ΗΠΑ ο οποίος διαθέτει σήμερα στο Ιράκ περίπου 64.000 άνδρες θα ολοκληρώσει επίσημα την αποστολή του στην χώρα στις 31 Αυγούστου. Οι 50.000 Αμερικανοί στρατιώτες που θα παραμείνουν στο Ιράκ μετά από αυτήν την ημερομηνία πρέπει να εγκαταλείψουν την χώρα μέχρι το τέλος του 2011.

Στο μεταξύ, ο αμερικανικός στρατός βρίσκεται «εντός του χρονοδιαγράμματος», για να τερματίσει την μάχιμη αποστολή του στο Ιράκ στο τέλος του μήνα, δήλωσε την Τετάρτη ο εκπρόσωπος του Λευκού Οϊκου, Ρόμπερτ Γκιμπς, στο πλαίσιο συνόδου μεταξύ του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και ύπατων αξιωματούχων αρμόδιων για την κατάσταση στη χώρα αυτή.

«Είμαστε εντός του χρονοδιαγράμματος, για να καθορίσουμε μια προθεσμία για την μάχιμη αποστολή μας» στο Ιράκ, δήλωσε ο εκπρόσωπος κατά την καθημερινή συνέντευξη Τύπου.

Ο πρόεδρος Ομπάμα είχε νωρίτερα σύσκεψη με την ομάδα της εθνικής ασφαλείας, πολίτες και στρατιωτικούς για να συζητήσουν την κατάσταση στο Ιράκ, τρείς εβδομάδες πριν την προβλεπόμενη ημερομηνία για την αποχώρηση των μάχιμων αμερικανικών στρατευμάτων.
http://www.ant1online.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube