Weather Icon
Γενικά θέματα 15 Ιουλίου 2010

Αντιδράσεις προκαλούν αφρικανικές παρουσίες στην παρέλαση της Βαστίλλης

Αντιδράσεις προκαλούν αφρικανικές παρουσίες στην παρέλαση της Βαστίλλης

Με τη συμμετοχή στρατιωτικών αποσπασμάτων από 13 αφρικανικές χώρες που γιορτάζουν 50 χρόνια ανεξαρτησίας πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη παρέλαση στο Παρίσι για την Ημέρα της Βαστίλλης. Σκληρή κριτική στον Νικολά Σαρκοζί από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων για την παρουσία ορισμένων Αφρικανών ηγετών, οι οποίοι τονίζουν πως θα έπρεπε αντίθετα να δικάζονται για εγκλήματα πολέμου.

Η Διεθνής Ομοσπονδία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (FIDH), η οποία έχει υπό τη σκέπη της οργανισμούς για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παγκοσμίως, αναφέρει επίσης πως η παρουσία των αφρικανικών στρατευμάτων δίνει την ψευδή εντύπωση ότι η Γαλλία τους χορήγησε ανεξαρτησία, ενώ πολλές αφρικανικές χώρες πολέμησαν κατά της κυριαρχίας της.

Ο Γάλλος υπουργός Αμυνας Ερβέ Μορέν δήλωσε ότι «δεν υπάρχουν ενδείξεις» για πιθανή παρουσία εγκληματιών πολέμου στην παρέλαση», και ο Νικολά Σαρκοζί απέρριψε τις κατηγορίες που του επιρρίφθηκαν για «αποικιοκρατική νοσταλγία» κάνοντας αντίθετα λόγο για την αποκατάσταση της αδικίας και των σφαλμάτων που διαπράχθηκαν εκείνη την περίοδο.

Οι στρατιώτες παρήλασαν στα Ηλύσια Πεδία μπροστά από το συγκεντρωμένο πλήθος και την εξέδρα των επισήμων, όπου βρισκόταν ο πρόεδρος της Γαλλίας μαζί με τους προσκεκλημένους Αφρικανούς ηγέτες. Στην εξέδρα ο Σαρκοζί ήταν περιστοιχισμένος από τους προέδρους της Μπουρκίνα Φάσο Μπλεζ Κομπαορέ και του Καμερούν Πολ Μπίγια.

Στην παρέλαση έλαβαν μέρος 30μελή αποσπάσματα από το Μπενίν, τη Μπουρκίνα Φάσο, το Καμερούν, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, το Κονγκό, την Γκαμπόν, τη Μαδαγασκάρη, το Μαλί, τη Μαυριτανία, τον Νίγηρα, τη Σενεγάλη, το Τσαντ και το Τόγκο.

Σε επιστολή της προς τον κ. Σαρκοζί η Διεθνής Ομοσπονδία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα εκφράζει «σοβαρή ανησυχία ότι στις αντιπροσωπείες ορισμένων χωρών μπορεί να περιλαμβάνονται άτομα υπεύθυνα για σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

«Θα ήταν μεγάλη αντίφαση στη διάρκεια των εορτασμών για τις αξίες της Δημοκρατίας, αυτές οι αξίες να χλευάζονται από την παρουσία βασανιστών, δικτατόρων και άλλων αρπακτικών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αντί η Γαλλία να τους κυνηγά, τους τιμά» αναφέρει η οργάνωση.

Ο κ. Σαρκοζί από πλευράς του αναφέρει στο μήνυμά τους προς τους συμμετέχοντες στην παρέλαση: «Γιορτάζουμε τους δεσμούς αίματος, τους δεσμούς που γεννήθηκαν από τη συμβολή των αφρικανικών στρατευμάτων στην άμυνα και την απελευθέρωση της Γαλλίας. Χιλιάδες στρατιώτες από την Αφρική σκοτώθηκαν στη Γαλλία κατά τη διάρκεια των δύο Παγκοσμίων Πολέμων».ΒΗΜΑ

Παρέλαση προβλημάτων
Σπύρος Χριστόπουλος-City Press

Παρά την επικοινωνιακή αντεπίθεση που εξαπέλυσε τις τελευταίες ημέρες ο Πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, στην προσπάθειά του να υπερασπιστεί υπουργούς, το προφίλ και το μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησής του, τα προβλήματα παραμένουν.

Ακόμα και η χθεσινή, καθιερωμένη παρέλαση για την Ημέρα της Βαστίλλης εξελίχθηκε αρνητικά για τον Σαρκοζί. Αιτία, η παρουσία πολιτικών και στρατιωτικών από αφρικανικά κράτη (συμμετείχαν στρατιωτικά αποσπάσματα από 13 αφρικανικές χώρες, πρώην αποικίες της Γαλλίας), ορισμένοι εκ των οποίων, σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, «θα έπρεπε να δικάζονται για εγκλήματα πολέμου». «Δεν υπάρχουν ενδείξεις» για πιθανή παρουσία εγκληματιών πολέμου, ανέφερε ο υπ. Άμυνας Ερβέ Μορέν.

Την ίδια στιγμή, δημοσκοπήσεις έδειξαν πως ο Σαρκοζί δεν κατάφερε να πείσει τους συμπατριώτες του κατά την πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε προκειμένου να βάλει τέλος στις καταγγελίες και στα σκάνδαλα σε βάρος της κυβέρνησής του.

Έρευνα που διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας «Le Figaro» έδειξε πως το 56% των ερωτηθέντων δεν πείστηκε από την επιχειρηματολογία του, τη στιγμή που έξι στους δέκα είπαν πως ο Πρόεδρος δεν ήταν πειστικός τόσο για την υπόθεση Μπετανκούρ όσο και για την αναγκαιότητα των μέτρων μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Νέες καταγγελίες για Βερτ
Και ενώ ο Σαρκοζί διαβεβαίωνε στην πρόσφατη συνέντευξή του για την τιμιότητα του υπουργού Εργασίας Ερίκ Βερτ, του οποίου το όνομα έχει εμπλακεί έντονα και ποικιλοτρόπως στο σκάνδαλο Μπετανκούρ, χθες ήρθαν στο προσκήνιο νέες καταγγελίες σε βάρος του υπουργού, καθώς φέρεται να πούλησε σε χαμηλή τιμή και χωρίς διαγωνισμό σε γνωστούς του ένα τμήμα του δάσους Κομπιέν, βόρεια του Παρισιού, μαζί με τον κρατικό ιππόδρομο και το γήπεδο γκολφ που βρίσκονταν σε αυτό, όταν ήταν υπουργός Προϋπολογισμού.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube