Weather Icon
Γενικά θέματα , ΝΑΤΟ 14 Ιουλίου 2010

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥ Γ.Γ. ΤΟΥ ΝΑΤΟ:Θα εντείνουν τις επιθέσεις τους ΟΙ ΤΑΛΙΜΠΑΝ ΑΝ ΚΑΘΟΡΙΣΤΕΙ Η ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ

Οι Ταλιμπάν θα επέστρεφαν στον Αφγανιστάν και το Αφγανιστάν θα γινόταν και πάλι ασφαλές καταφύγιο για τρομοκρατικές οργανώσεις που θα το χρησιμοποιούσαν ως βάση για να εξαπολύσουν τρομοκρατικές επιθέσεις στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη», είπε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν.

καθορισμός ενός χρονοδιαγράμματος για την απόσυρση των στρατευμάτων από το Αφγανιστάν θα μπορούσε να ενθαρρύνει τους Ταλιμπάν να εντείνουν τις επιθέσεις τους εναντίον των συμμαχικών δυνάμεων, υποστηρίζει ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph.

«Οι Ταλιμπάν παρακολουθούν στενά τις πολιτικές συζητήσεις για τη συμμετοχή των στρατευμάτων. Εάν ανακαλύψουν ότι με τις επιθέσεις τους μπορούν να αποδυναμώσουν την υποστήριξη στην παρουσία μας στο Αφγανιστάν απλώς θα ενθαρρυνθούν να εντείνουν τις επιθέσεις εναντίον ξένων στρατευμάτων», είπε ο Ράσμουσεν.

Ο Καναδάς, η Ολλανδία και η Πολωνία έχουν ανακοινώσει σχέδια για την αποχώρηση των στρατιωτών τους ενώ ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον έχει δηλώσει ότι θα ήθελε να αποχωρήσουν τα βρετανικά στρατεύματα μέσα σε πέντε χρόνια.

Ωστόσο ο Ράσμουσεν υποστήριξε ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ θα έπρεπε να αποχωρήσουν μόνο «όταν οι Αφγανοί μπορέσουν να αναλάβουν την ευθύνη για τον εαυτό τους».

«Μπορούμε να ελπίζουμε, μπορούμε να έχουμε προσδοκίες, αλλά δεν μπορώ να σας δώσω καμία εγγύηση όσον αφορά την ακριβή ημερομηνία ή το έτος» της αποχώρησης, πρόσθεσε.

Ο γενικός γραμματέας προειδοποίησε εξάλλου ότι μια πρόωρη αποχώρηση θα καθιστούσε τη Δύση ευάλωτη σε νέες τρομοκρατικές απειλές από την Αλ Κάιντα ενώ ταυτόχρονα το γειτονικό Πακιστάν θα κινδύνευε με αποσταθεροποίηση. «Οι Ταλιμπάν θα επέστρεφαν στον Αφγανιστάν και το Αφγανιστάν θα γινόταν και πάλι ασφαλές καταφύγιο για τρομοκρατικές οργανώσεις που θα το χρησιμοποιούσαν ως βάση για να εξαπολύσουν τρομοκρατικές επιθέσεις στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη», είπε.

Σημείωσε επίσης ότι οι περικοπές στους αμυντικούς προϋπολογισμούς μπορεί να περιορίσουν την ικανότητα των ευρωπαϊκών χωρών να συνεργάζονται με τα αμερικανικά στρατεύματα στο μέλλον επειδή δεν θα διαθέτουν σύγχρονη τεχνολογία. «Από στρατιωτική άποψη, στην περίπτωση που θα θέλαμε να συνεργαστούμε με τους Αμερικανούς, θα μπορούσαμε να βρεθούμε στην παράλογη κατάσταση να μην μπορούμε λόγω του τεράστιου τεχνολογικού χάσματος», κατέληξε.
diplomatia.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube