Weather Icon
Γενικά θέματα 17 Ιουλίου 2010

«Άκυρη» η φιλο-ισραηλινή πολιτική των ΗΠΑ

«Άκυρη» η φιλο-ισραηλινή πολιτική των ΗΠΑ

Παρά τη θερμή υποδοχή που επιφύλαξε ο Μπαράκ Ομπάμα στον πρωθυπουργό τους την περασμένη εβδομάδα, οι Ισραηλινοί εβραίοι στη μεγάλη πλειονότητά τους θεωρούν ότι ο αμερικανός πρόεδρος δεν αντιμετωπίζει ευνοϊκά τη χώρα τους, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα.

Ερωτηθέντες για το αν κρίνουν την κυβέρνηση Ομπάμα ως φιλο-ισραηλινή, φιλο-παλαιστινιακή ή ουδέτερη, μόλις το 10% των Ισραηλινών εβραίων απάντησε το πρώτο, το 46% απάντησε περισσότερο φιλο-παλαιστινιακή, το 34% απάντησε ουδέτερη, ενώ το 10% δεν εξέφρασε άποψη, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Jerusalem Post.

Η δημοσκόπηση έγινε σε δείγμα 515 Ισραηλινών εβραίων που αντιπροσωπεύουν στατιστικό δείγμα του ενήλικου εβραϊκού πληθυσμού. Διενεργήθηκε από τη Δευτέρα μέχρι την Τετάρτη και είχε περιθώριο σφάλματος 4,4%.

Η ερώτηση που τους υποβλήθηκε ήταν η ίδια με τέσσερις προηγούμενες δημοσκοπήσεις για λογαριασμό της ίδιας εφημερίδας που διενεργήθηκαν από τον Μάιο του 2009.

Η πρώτη διενεργήθηκε πριν από την πρώτη συνάντηση Νετανιάχου-Ομπάμα στο Λευκό Οίκο και την ομιλία του Ομπάμα στο Κάιρο, τον Ιούνιο του 2009 και διαπίστωσε ότι το 31% θεωρεί την προεδρία του φιλο-ισραηλινή.

Η επόμενη δημοσκόπηση, που πραγματοποιήθηκε έναν μήνα αργότερα, διαπίστωσε μεγάλη μετατόπιση της κοινής γνώμης με το ποσοστό των ερωτηθέντων που χαρακτηρίζουν την κυβέρνηση Ομπάμα φιλο-παλαιστινιακή να έχει αυξηθεί από 14% σε 50% και εκείνο που την κρίνει φιλο-ισραηλινή να έχει μειωθεί στο 6%.

Ο Ομπάμα θεωρήθηκε ευρέως ότι επιχειρούσε προσέγγιση των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων την περασμένη εβδομάδα επαινώντας τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου σε αντίθεση με μία ψυχρή προηγηθείσα συνάντηση στον Λευκό Οίκο, την άνοιξη, που είχε επισκιαστεί από το ισραηλινό σχέδιο επέκτασης εβραϊκού οικισμού στην ανατολική Ιερουσαλήμ, σε έδαφος της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης.

Ο Ομπάμα παραχώρησε επίσης την πρώτη του συνέντευξή του ως πρόεδρος σε ισραηλινό τηλεοπτικό σταθμό την περασμένη εβδομάδα.

Ερωτηθείς από τον δημοσιογράφο του Channel 2 Γιόνιτ Λεβί, για τους λόγους που θεωρεί ότι οι Ισραηλινοί δεν πιστεύουν ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν έχει ιδιαίτερη σχέση με τη χώρα τους, ο Ομπάμα απάντησε:

“Εν μέρει μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι το μεσαίο όνομά μου είναι Χουσέιν και αυτό προκαλεί καχυποψία”, είπε ο Ομπάμα.

“Από την άλλη, μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι έχω ενεργά προσεγγίσει τη μουσουλμανική κοινότητα και νομίζω ότι κάποιες φορές, ειδικά στη Μέση Ανατολή, επικρατεί η αντίληψη ότι ο φίλος του εχθρού μου πρέπει να είναι εχθρός μου”.
athina984.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube