Weather Icon

Άρχισε η κατασκευή του Ιρανικού αγωγού μεταφοράς φυσικού South Pars

Άρχισε  η κατασκευή του Ιρανικού αγωγού μεταφοράς φυσικού South Pars

Άρχισε η κατασκευή του αγωγού South Pars ο οποίος θα μεταφέρει το ιρανικό φυσικό αέριο προς την Ευρώπη και η επένδυση του υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει το 1,3 δισ. ευρώ (1.550 εκατομμύρια δολάρια).Ο αγωγός θα ολοκληρωθεί το 2013 η δυνατότητα μεταφοράς του υπολογίζεται στα 110 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου,η διαδρομή του όμως δεν έχει καθοριστεί ακόμα με ακρίβεια.

Παλαιότερα σχέδια έφεραν τον αγωγό να επεκτείνεται στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Ελβετία, την Αυστρία και τη Γερμανία. Δεν έχει καταστεί σαφές εάν το Ιράν στοχεύει το έργο αυτό θα αποτελέσει εναλλακτική λύση στον σχεδιαζόμενο αγωγό Nabucco ( μεταφορά φυσικού αερίου από την Κασπία Θάλασσα μέσω της Τουρκίας στην Ευρώπη )
Το Ιράν θεωρείται ως η δεύτερη χώρα με το μεγαλύτερο απόθεμα φυσικού αερίου παγκοσμίως μετά τη Ρωσία, αλλα οι κυρώσεις των Ηνωμένων Εθνών για το πυρηνικό του πρόγραμμα έχουν μειώσει σημαντικά τις ξένες επενδύσεις.

Το ιρανικό τμήμα του αγωγού προς την Ευρώπη θα φτάσει μέχρι την πόλη Bazargan στα σύνορα με την Τουρκία, καλύπτονας μια απόσταση απόσταση περίπου 1.850 χιλιομέτρων. Το Ιράν θα διαθέσει για την κατασκευή το ποσό των περίπου € 825 000 000 και τα χρήματα αυτά θα προέλθουν από εξαγωγές πετρελαίου αλλα και από άλλες πηγές (ομολογιακά δάνεια).

Blomberg.net

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube