Weather Icon
Γενικά θέματα 10 Ιουνίου 2010

Θεωρίες συνωμοσίας στην κορεατική κρίση

Θεωρίες συνωμοσίας στην κορεατική κρίση

The Economist

Η τήρηση μιας ξεκάθαρης στρατιωτικής στρατηγικής κατά της Βόρειας Κορέας σπανίως στο παρελθόν είχε τόσο μεγάλη σημασία. Δυστυχώς, το βασικό πολεμικό σχέδιο των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας, με το κωδικό όνομα ΟPLAN 5027, αποκαλύφθηκε.

Την περασμένη εβδομάδα, οι νοτιοκορεατικές μυστικές υπηρεσίες συνέλαβαν έναν από τους πρώην πράκτορές τους, όπως και έναν στρατηγό εν ενεργεία, με την κατηγορία της παράδοσης απόρρητων πληροφοριών. Προφανώς, ο πρώην κατάσκοπος, γνωστός μόνο ως «κ. Παρκ», προσηλυτίστηκε από Βορειοκορεάτες πράκτορες όταν ζούσε στην Κίνα. Φέρεται να χρησιμοποίησε τις διασυνδέσεις του στον στρατό προκειμένου να συλλέξει απόρρητες πληροφορίες, περιλαμβανομένων χαρτών και στοιχείων για την ανάπτυξη στρατευμάτων, τα οποία παρέδωσε στον Βορρά.

Η χώρα έχει υποστεί ένα είδος σοκ μετά τη βύθιση του νοτιοκορεατικού πλοίου «Τσεονάν», στις 26 Μαρτίου. Πολύ πιο καταστροφική όμως ήταν η υπόθεση του κατασκόπου, όπως σχολίασε η μεγαλύτερη νοτιοκορεατική εφημερίδα «Τσοσούν Ιλμπο». Το υπουργείο Αμύνης προσπαθεί τώρα να εκτιμήσει το εύρος της διαρροής. Εχει παραιτηθεί από την προσπάθεια αναθεώρησης σημείων του OPLAN 5027.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το σχέδιο εκτίθεται. Τον περασμένο Δεκέμβριο, Βορειοκορεάτες χάκερ απέκτησαν πρόσβαση στα απόρρητα στοιχεία χάρη σε μια παράλειψη ενός Νοτιοκορεάτη αξιωματικού. Παρά τις ιδεολογικές διαφορές, η γλωσσική και εθνική ομογένεια των δύο κορεατικών κρατών ανέκαθεν καθιστούσαν το ένα τρωτό έναντι της κατασκοπείας του άλλου. Πρόσφατα, έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ποικίλες και εντυπωσιακά πολλές υποθέσεις κατασκοπείας.

Στα τέλη Μαρτίου, οι νοτιοκορεατικές αρχές συνέλαβαν δύο επίδοξους δολοφόνους, οι οποίοι στόχευαν κατά του Χουάνγκ Γιανγκ Γιοπ, του πλέον υψηλά ιστάμενου αξιωματούχου ο οποίος αυτομόλησε από τον Βορρά. Γνωστές επίσης έχουν γίνει άλλες υποθέσεις, όπως εκείνη της Κιμ Σουν Νιέο, μιας κατασκόπου, η οποία αποσπούσε πληροφορίες για τη νοτιοκορεατική αστυνομία από τους εραστές της, ή και εκείνη του «κ. Κιμ», ο οποίος εργαζόταν στην Κίνα με αποστολή να διώκει Βορειοκορεάτες διαφωνούντες και να ελέγχει τους Νοτιοκορεάτες πράκτορες.

Αυτή η πληθώρα συνωμοσιών προκαλεί παράνοια στη Νότια Κορέα. Πολλοί πολίτες έχουν αρχίσει πια να συνηθίζουν την πολιτική του εκφοβισμού των συντηρητικών κυβερνήσεων, ειδικά όταν πλησιάζουν εκλογές. O «κ. Παρκ» του ΟPLAN 5027, επί παραδείγματι, είχε άλλοτε αναμειχθεί στην απόπειρα δυσφήμησης του προέδρου Κιμ Ντάε Γιουνγκ, ο οποίος κατηγορήθηκε για κατασκοπεία προς όφελος του Βορρά, προτού εκλεγεί τελικά το 1997.

Στις 20 Μαΐου, διεθνής έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το «Τσεονάν» βυθίστηκε από βορειοκορεατική τορπίλη. Εκτοτε, η υπερδραστήρια μπλογκόσφαιρα της Νότιας Κορέας αναλύει δεκάδες θεωρίες συνωμοσίας. Οι σκεπτικιστές υποθέτουν ότι όλα «μαγειρεύτηκαν» για εσωτερική κατανάλωση, εν όψει των τοπικών εκλογών, στις οποίες όμως το κόμμα του προέδρου Λι έχασε την πλειοψηφία. Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, το 72% πιστεύει την κυβερνητική εκδοχή περί βορειοκορεατικής επίθεσης. Ενα σημαντικό ποσοστό της κοινής γνώμης, ωστόσο, δεν ικανοποιήθηκε με τις έρευνες. Οι διαμαρτυρίες αφορούν κυρίως τη φτωχή ενημέρωση του κοινού και την άρνηση της Σεούλ να δεχθεί την επιτροπή ερευνών που προσφέρθηκαν να στείλουν οι Βορειοκορεάτες. Ο πρόεδρος Λι επαινέθηκε σχεδόν ομόφωνα στο εξωτερικό για τους χειρισμούς του, αλλά δεν έπεισε τους ίδιους τους συμπατριώτες του.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube