Weather Icon

Με το βλέμμα στην οικονομική διακυβέρνηση η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ

Στις Βρυξέλλες ο Γ.Παπανδρέου

Η νέα ευρωπαϊκή στρατηγική «Ευρώπη 2020», η αυστηροποίηση του Συμφώνου Σταθερότητας και η οικονομική διακυβέρνηση θα βρεθούν στο επίκεντρο των συνομιλιών στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που ξεκινά το πρωί της Πέμπτης στις Βρυξέλλες.

Παράλληλα, το απόγευμα της Τετάρτης ξεκινά στις Βρυξέλλες και η Σύνοδος Κορυφής του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΕΣΚ), στην οποία θα συμμετάσχει ο Γ.Παπανδρέου.

Η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ θα ασχοληθεί και με τη κοινή θέση της Ευρώπης στη G 20 στο Τορόντο με θέμα τη μεγαλύτερη ρύθμιση και εποπτεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Παράλληλα, οι “27” θα συζητήσουν το θέμα της αίτησης ένταξης της Ισλανδίας στην ΕΕ, την ένταξη της Εσθονίας στην ευρωζώνη και το ζήτημα της επιβολής κυρώσεων κατά του Ιράν.

Για την αυστηροποίηση του Συμφώνου Σταθερότητας εξετάζονται συγκεκριμένες προτάσεις, όπως η εκ των προτέρων -κάθε άνοιξη, αρχής γενομένης από το 2011- αξιολόγηση σε κοινοτικό επίπεδο των σχεδίων προϋπολογισμών των κρατών – μελών πριν κατατεθούν και εγκριθούν από τα εθνικά κοινοβούλια.

Η ΕΕ εξετάζει την επιβολή κυρώσεων για τις χώρες που παραβιάζουν συστηματικά το Σύμφωνο Σταθερότητας με ενδεχόμενη αναστολή των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων, στέρηση του δικαιώματος ψήφου των κρατών – ελών στα Συμβούλια υπουργών, αλλά και δημιουργία κινήτρων για τους «καλούς μαθητές», όπως για παράδειγμα με την επίσπευση των διαδικασιών σε ό,τι αφορά τις διευκολύνσεις για προκαταβολές από τις χρηματοδοτήσεις του Ταμείου Συνοχής.

Επίσης στο πλαίσιο της διαδικασίας περί υπερβολικού ελλείμματος συζητείται η ανάγκη να δίνεται πλέον έμφαση , εκτός από το δημοσιονομικό έλλειμμα και στο θέμα του δημοσίου χρέους, το οποίο ναι μεν προβλέπεται ήδη από τη Συνθήκη αλλά στην ουσία είχε παραμεληθεί κατά το παρελθόν.

*Στις Βρυξέλλες βρίσκεται, για τη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), και ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΕΛΚ Βίλφριντ Μαρτένς.

Μετά τη συνάντηση, ο Α.Σαματάς υπογράμμισε την ανάγκη καλύτερου οικονομικού συντονισμού στη διακυβέρνηση της ΕΕ, την ενίσχυση των μηχανισμών άμυνας απέναντι στους κερδοσκόπους, την ανάγκη σύστασης ενός Ευρωπαϊκού Οίκου Αξιολόγησης υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αλλά και το διαφορετικό ρόλο που θα πρέπει να παίζει ο Ευρωπαϊκός Προϋπολογισμός και οι χώρες – μέλη, ανάλογα με το αν βρισκόμαστε σε περίοδο ύφεσης ή ανάπτυξης.

BHMA

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube