Weather Icon
Γενικά θέματα 24 Ιουνίου 2010

Θα επιδοτήσουν τις πτήσεις Πεκίνο – Αθήνα

Με την αεροπορική διασύνδεση των δύο πόλεων θα αυξηθεί το τουριστικό συνάλλαγμα. Σήμερα για να έρθει στην Ελλάδα ένας Κινέζος τουρίστας πρέπει να δώσει εγγύηση 50.000 ευρώ στο προξενείο στη Σανγκάη και να βγάλει βίζα για τη χώρα μας.


Αποφασισμένοι μέχρι και να επιδοτήσουν την απευθείας αεροπορική σύνδεση Πεκίνου – Αθήνας εμφανίζονται οι Κινέζοι, προκειμένου να υλοποιήσουν τα επενδυτικά σχέδιά τους στην Ελλάδα, αλλά και κατ’ επέκταση στην ΕΕ.

Την ίδια στιγμή, κι ενώ ανοίγεται με αυτόν τον τρόπο σημαντική ευκαιρία και για τον τουρισμό μας, άνθρωποι της τουριστικής αγοράς επισημαίνουν τα εμπόδια που υπάρχουν για την έλευση Κινέζων στα νησιά και τα άλλα παραθεριστικά μέρη της χώρας μας. Ενα από τα σημαντικότερα είναι η έκδοση της βίζας προς την Ελλάδα. Απαιτούνται, λένε παράγοντες της τουριστικής αγοράς, υψηλές χρηματικές εγγυήσεις.

Για παράδειγμα, για να έρθει ένας Κινέζος τουρίστας στην Ελλάδα το προξενείο στη Σανγκάη, λένε τουριστικοί παράγοντες, απαιτεί 50.000 ευρώ εγγύηση, ενώ οι Ιταλοί, οι Αυστριακοί και οι Γάλλοι ζητούν 30.000 ευρώ. Παρ’ όλα αυτά, όπως έκανε χθες γνωστό ο Κινέζος υπουργός Εμπορίου Τσεν Ντε Νινγκ στην υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη, που επισκέφθηκε μετά τη Σανγκάη το Πεκίνο, η κυβέρνηση της Κίνας είναι διατεθειμένη να επιδοτήσει την αεροπορική σύνδεση των δύο πρωτευουσών, προκειμένου να λυθεί αυτό το θέμα.

Ενα εκατ. Κινέζοι

Με την αεροπορική διασύνδεση των δύο πόλεων κυρίως ο τουρισμός μας βγαίνει κερδισμένος. «Είναι χαρακτηριστικό», όπως σημειώνουν τουριστικοί παράγοντες, «από το 1,5 δισ. κατοίκων της Κίνας, τα 200 εκατ. έχουν υψηλά εισοδήματα. Από αυτά, 1 εκατ. να ερχόταν τον χρόνο, θα σήμαινε μεγάλη αύξηση του τουριστικού συναλλάγματος». Πέρα από τα εμπόδια που υπάρχουν με τη χρηματική εγγύηση για την έκδοση της βίζας, πρόβλημα αποτελεί και ο περιορισμένος αριθμός σε γκρουπ τουριστών που επιτρέπει η χώρα μας να έρχονται. Σε αντίθεση με τη Γαλλία, που δίνει το δικαίωμα μέχρι και 30 γκρουπ ταυτόχρονα να προσέρχονται στα εδάφη της.

Η κ. Κατσέλη με τον κ. Νινγκ συμφώνησαν ακόμη:

Την άμεση ενεργοποίηση της Κοινής Επιτροπής Εμπορίου και Οικονομικής Συνεργασίας, η οποία θα συνέλθει στο Πεκίνο μέχρι το τέλος του 2010, προκειμένου να ενεργοποιήσει επιμέρους θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Τα θέματα αυτά αφορούν στον εκτελωνισμό των προϊόντων, στη φορολογία, στους δασμούς, στους ελέγχους, στην εξάλειψη των εμποδίων στην ομαλή διεξαγωγή των εμπορικών συναλλαγών, καθώς και στην προώθηση των επενδύσεων.
Τη συμμετοχή της Ελλάδας σε επιχειρηματικό forum, που θα γίνει στην Κίνα στις 8 Σεπτέμβρη με αντικείμενο την παρουσίαση από ελληνικής πλευράς των επενδυτικών προτάσεων και σχεδίων που αποτελούν στρατηγική πολιτική για τη χώρα μας. Για την προώθηση του συγκεκριμένου πλάνου ορίστηκαν δύο επιτροπές και από ελληνικής πλευράς ανέλαβαν τον συντονισμό ο γενικός γραμματέας Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Ι. Δρυμούσης και η πρόεδρος του Invest In Greece Β. Μπουφούνου.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube