Weather Icon
Ιράν , Πυρηνικά Όπλα 17 Μαΐου 2010

Ιράν: Συμφωνία για σχέδιο ανταλλαγής πυρηνικών καυσίμων

Ιράν: Συμφωνία για σχέδιο ανταλλαγής πυρηνικών καυσίμων

Η Τουρκία ανακοίνωσε ότι το Ιράν συμφώνησε να κάνει ανταλλαγή πυρηνικών καυσίμων, μία συμφωνία που θα μπορούσε να βοηθήσει στην υπέρβαση του αδιεξόδου μεταξύ Τεχεράνης και Δύσης για το ατομικό πρόγραμμα των Ιρανών.

Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα από τους Τούρκους και Βραζιλιάνους αξιωματούχους που μεσολαβούν στη διαμάχη του Ιράν με τους ισχυρούς της Δύσης, που υποστηρίζουν ότι η Τεχεράνη αναπτύσσει μυστικά πυρηνικό οπλοστάσιο.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η επίσημη ανακοίνωση μπορεί να γίνει το πρωί της Δευτέρας, αφού θα έχει εξετασθεί λεπτομερώς η συμφωνία από τους προέδρους της Βραζιλίας και του Ιράν και τον πρωθυπουργό της Τουρκίας.

«Ναι, επιτεύχθηκε ύστερα από σχεδόν 18 ώρες διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους στην Τεχεράνη εάν θα υπάρξει συμφωνία.

Νωρίτερα ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν είχε φθάσει στην Τεχεράνη για να πάρει μέρος στις διαπραγματεύσεις μαζί με τον Βραζιλιάνο πρόεδρο, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, που είχε αναλάβει τη μεσολάβηση μεταξύ Ιρανών και Δύσης. Η συμφωνία αυτή θεωρείται από αναλυτές ως η τελευταία ευκαιρία για να αποφευχθούν νέες κυρώσεις εναντίον του Ιράν.

Η συμφωνία για ανταλλαγή πυρηνικών καυσίμων, που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ, προβλέπει τη μεταφορά 1.200 κιλών ουρανίου χαμηλού εμπλουτισμού — ποσότητα που είναι αρκετή για μία πυρηνική βόμβα, εφόσον το ουράνιο εμπλουτισθεί σε υψηλότερο βαθμό — στη Ρωσία και στη Γαλλία, όπου θα παράγεται καύσιμο για ένα ερευνητικό πυρηνικό αντιδραστήρα της Τεχεράνης. Το Ιράν υποστήριζε ότι θα δεχόταν την ανταλλαγή εφόσον γινόταν στο ιρανικό έδαφος, όρο που οι άλλες πλευρές απέρριπταν.
Νοοz.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube