Weather Icon
Γενικά θέματα 22 Μαΐου 2010

Κρατά άσβεστη τη μνήμη για τη Μάχη της Κρήτης

Έκθεση – αφιέρωμα από τον Δ. Καλούρη ο οποίος συλλέγει ντοκουμέντα
Της Κατερίνας Μυλωνά
Η ανδρεία και το θάρρος όσων θυσιάστηκαν πριν από 69 χρόνια για να απολαμβάνουμε σήμερα την ελευθερία μας δε θα χαθούν όσο τους τιμούμε στη μνήμη μας. Άνθρωποι που έχουν μεγαλώσει με ιστορίες από τη Μάχη της Κρήτης, το πώς ο απλός κόσμος κατάφερε να ρίξει ένα μεγάλο χτύπημα στον κατακτητή, και το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, προσπαθούν με όλες τους τις δυνάμεις και ό, τι μέσα διαθέτουν να αποτίουν φόρο τιμής στους αγωνιστές.

Ένας από αυτούς τους ανθρώπους είναι ο κ. Δημήτρης Καλουρής, ο οποίος εδώ και χρόνια συγκεντρώνει αντικείμενα, φωτογραφικό υλικό και άλλα ντοκουμέντα από τα γεγονότα της 21ης Μαΐου 1941 αλλά και όσα ακολούθησαν ως την απελευθέρωση. Το πολύτιμο αρχείο του μπορεί να το δει όποιος επισκεφτεί την έκθεση – αφιέρωμα στα 69 χρόνια από τη Μάχη της Κρήτης που φιλοξενείται σε ειδική διαμορφωμένη αίθουσα στη Λεωφ. Κνωσού και Μονής Αρετίου. Η έκθεση εγκαινιάστηκε πριν από μια βδομάδα και θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό μέχρι και την ερχόμενη Τρίτη 25 Μαΐου. Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του εισαγγελέως Ηρακλείου, κου Νικολάου Μαρκάκη, και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηρακλείου.

«Σύνθημα μου είναι «όχι στον πόλεμο», για αυτό και δεν θέλω να εκθέτω όπλα. Τα αντικείμενα που περιλαμβάνονται στην έκθεση προέρχονται από το Β Παγκόσμιο πόλεμο και τη Μάχη της Κρήτης για να θυμούνται οι παλιοί και να διδάσκονται οι νέοι», αναφέρει ο κ. Δημήτρης Καλουρής στην «Π».

Επιθυμία του είναι η διατήρηση της ιστορικής μνήμης και στόχος του να δουν την έκθεση όσο περισσότεροι μαθητές γίνεται, εξάλλου, το χώρο έχουν επισκεφτεί πολλά σχολεία του Ηρακλείου.

Η προσπάθεια ξεκίνησε όταν γνώρισε κάποιον άνθρωπο, ο οποίος διατηρούσε πολύτιμα αντικείμενα από τις παραπάνω περιόδους και δεν τα είχε εκτιμήσει και αξιοποιήσει κατάλληλα.

Ο κ. Δ. Καλουρής άκουγε από μικρό παιδί ιστορίες από τη Μάχη της Κρήτης και το Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο πατέρας του, Αντώνιος, είχε πολεμήσει στο αλβανικό μέτωπο και είχε χάσει τα πόδια του. Θυμάται μια ιστορία για κάποιο γείτονά του, τον οποίο βασάνιζαν οι κατακτητές, τον είχαν τοποθετήσει σε όρθια στάση σε ένα κιβώτιο, όπου ίσα- ίσα χωρούσε, σα μωρό φασκιωμένο, και δεν μπορούσε να μετακινηθεί ούτε χιλιοστό, προκειμένου να του αποσπάσουν κάποιες πληροφορίες. Είχε, επίσης, ακούσει για κάποιους Ηρακλειώτες που προσπάθησαν να μαζέψουν χρήματα για να τα δώσουν στους Γερμανούς για να μην ανατινάξουν το λιμάνι της πόλης.

Αυτές οι εικόνες έκαναν τον κ. Δ. Καλουρή να ξεκινήσει να συλλέγει αντικείμενα από τις περιόδους της ελληνικής ιστορίας που μας κάνουν να αισθανόμαστε περήφανοι για το θάρρος που επέδειξαν οι πρόγονοί μας. Έτσι, ήρθε σε επαφή με παλιούς αγωνιστές, με ανθρώπους που ζουν στο εξωτερικό, ακόμα και στην Αυστραλία, επισκέφτηκε περιοχές της χώρας, όπου βρήκε διάφορα πολύτιμα αντικείμενα και σιγά- σιγά δημιούργησε το δικό του ανεκτίμητο θησαυρό, τον οποίο και παρουσιάζει στον κόσμο. Δεν είναι η πρώτη φορά που εκθέτει μέρος της συλλογής του στο νομό, διότι ιστορικά αντικείμενα και φωτογραφίες έχουν παρουσιαστεί στην Αγία Βαρβάρα, το Τυμπάκι, τον Πύργο ενώ μια έκθεση φιλοξενείται αυτή την περίοδο στην Αθήνα, στην πλατεία Κοτζιά. Στόχος του είναι να δημιουργηθεί ένας μόνιμος εκθεσιακός χώρος, τον οποίο θα μπορούν να επισκέπτονται Έλληνες και ξένοι για να μαθαίνουν την ιστορία του τόπου μας.

Πολύτιμος θησαυρός
Ο επισκέπτης της έκθεσης του κ. Δημήτρη Καλουρή μπορεί να δει διάφορα αντικείμενα, φωτογραφίες και πρωτοσέλιδα εφημερίδων από τη Μάχη της Κρήτης και το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στην έκθεση περιλαμβάνονται κράνη Γερμανών, Ιταλών από την Αλβανία, φορητά μαγνητικά τηλέφωνα, ένα αγγλικό αδιάβροχο, προβολείς για σήματα μορς από αντιτορπιλικά, κατεστραμμένα πολυβόλα, ρουχισμός στρατιωτών, θήκη για έγγραφα, γερμανικά ποδήλατα, διόπτρα χαρακωμάτων από γαλλικό, ελληνικό και αγγλικό στρατό, ξιφίδια και ξιφολόγχες, εξαρτήματα πόλεμου, παράσημα, εργαλεία, σκαπάνες, φωτογραφικές μηχανές, ασφυξιογόνος μάσκα, καραβάνες, σάκος πεδινού χειρουργείου, ασύρματος κ.α.

http://www.patris.gr/articles/180009/115927

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube