Weather Icon
Γενικά θέματα 21 Απριλίου 2010

Ιράν: Ξεκινούν οι Φρουροί της Επανάστασης

Ιράν: Ξεκινούν οι Φρουροί της Επανάστασης

Οι Φρουροί της Επανάστασης, ο ιδεολογικός στρατός του ιρανικού καθεστώτος, ανακοίνωσαν σήμερα ότι από αύριο Πέμπτη αρχίζουν στρατιωτικές ασκήσεις κατά τις οποίες θα χρησιμοποιηθούν πύραυλοι, ενώ θα δοκιμαστούν και άλλα όπλα.

Οι χερσαίες, αεροπορικές και ναυτικές ασκήσεις έχουν στόχο τη δοκιμή των ικανοτήτων των μονάδων των Φρουρών της Επανάστασης, ώστε να εγγυηθούν την ασφάλεια του Περσικού Κόλπου, των στενών του Ορμούζ και του Κόλπου του Ομάν”, δήλωσε ο στρατηγός Χοσέιν Σαλαμί υπαρχηγός των επίλεκτων δυνάμεων, σύμφωνα με το ιρανικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ-Αλαμ.”Ιρανικοί πύραυλοι και άλλα όπλα θα χρησιμοποιηθούν για να δοκιμαστεί η ικανότητα άμυνας του Ιράν”, τόνισε.Σχεδόν το 30% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου προέρχεται από την περιοχή του Κόλπου και μια μεγάλη αναλογία του μαύρου χρυσού μεταφέρεται μέσω των στενών του Ορμούζ, σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας.

Σε μία παράλληλη εξέλιξη, ο επικεφαλής του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος δήλωσε ότι ο πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ δεν έχει εγκρίνει ακόμη τη θέση των νέων πυρηνικών εγκαταστάσεων εμπλουτισμού ουρανίου.«Η θέση των νέων εγκαταστάσεων δεν έχει ακόμη οριστεί. Μετά την έγκριση του προέδρου θα υπάρξει απόφαση» για να αρχίσουν οι εργασίες, δήλωσε ο Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, ο επικεφαλής του ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.Στην πόλη Νατάνζ υπάρχει το μοναδικό εργοστάσιο εμπλουτισμού ουρανίου στο Ιράν. Οι εγκαταστάσεις αυτές μπορούν να δεχτούν έως 50.000 συσκευές φυγοκέντρησης, αλλά επί του παρόντος διαθέτουν 8.610, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της ΙΑΕΑ που δημοσιοποιήθηκε το Φεβρουάριο.athina984.gr,BHMA

Ιρανικός πύραυλος στοχεύει τις… ΗΠΑ
‎Ρόλο διαμεσολαβητή διεκδικεί η Τουρκία προκειμένου να επιλυθεί διπλωματική ή πυρηνική αντιπαράθεση και να αποφευχθούν οι οικονομικές κυρώσεις
ης Ντίας Ζάβρα
Το Ιράν ενδέχεται να είναι σε θέση να κατασκευάσει πύραυλο ικανό να πλήξει τις ΗΠΑ έως το 2015. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας που καταρτίστηκε τον Απρίλιο και απεστάλη χθες στο Κογκρέσο και που ανεβάζει επικίνδυνα το θερμόμετρο στην αντιπαράθεση της Τεχεράνης με την Ουάσιγκτον.

Διότι η τελευταία έκθεση ανατρέπει προηγούμενες εκτιμήσεις των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών ότι θα ήταν σχεδόν απίθανο το Ιράν να αποκτήσει πυραύλους μεγάλους βεληνεκούς πριν το διάστημα 2015-20.

«Με επαρκή ξένη βοήθεια, το Ιράν πιθανότατα θα μπορούσε να αναπτύξει και να δοκιμάσει έναν διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο (ICBM), ικανό να πλήξει τις ΗΠΑ έως το 2015», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση, την οποία ο πρόεδρος της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αϊκ Σκέλτον χαρακτήρισε «περιεκτική εικόνα της στρατιωτικής κατάστασης του Ιράν».

Μια μέρα μετά
Εκθεση που βλέπει το φως της δημοσιότητας μία μόλις μέρα μετά την αποκάλυψη ότι Πεντάγωνο και Κεντρική Διοίκηση εκσυγχρονίζουν τα στρατιωτικά σχέδια προκειμένου να είναι όλα έτοιμα σε περίπτωση που ο Μπαράκ Ομπάμα αποφασίσει ένα χτύπημα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν. Εκθεση που αναπόφευκτα ανεβάζει τους τόνους…

Εστω κι αν η Ουάσιγκτον διαμηνύει ότι παραμένει ανοιχτή στην πρόταση ανταλλαγής εμπλουτισμένου ουρανίου – υπό διαφορετικούς ωστόσο όρους πλέον, αφού τα αποθέματα ουρανίου χαμηλού εμπλουτισμού του Ιράν έχουν αυξηθεί.Την ίδια ώρα, ωστόσο, πιέζει για νέες αυστηρότερες κυρώσεις στην Τεχεράνη. Ενδεχόμενο στο οποίο αντιδρούν τόσο η Κίνα όσο και η Τουρκία – επιμένοντας ότι υπάρχει ακόμα περιθώριο διπλωματικής επίλυσης του πυρηνικού προβλήματος του Ιράν.

Η Αγκυρα μάλιστα δηλώνει διατεθειμένη να μεσολαβήσει, προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση και να αποφευχθούν οι καταστροφικές οικονομικά νέες κυρώσεις – οι οποίες θα έχουν αντίκτυπο και στην Τουρκία, λόγω των στενών εμπορικών σχέσεων με το Ιράν.

Το μήνυμα αυτό κόμισε κατά την επίσκεψή του στην Τεχεράνη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, θέτοντας και πάλι επί τάπητος το ζήτημα της επεξεργασίας ιρανικού ουρανίου στο εξωτερικό – και δη στην Τουρκία. Ενδεχόμενο, το οποίο λίγους μήνες πριν η Τεχεράνη είχε απορρίψει. Τώρα, όμως, τα περιθώρια στενεύουν…
ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube