Weather Icon
Ισραήλ , Παλαιστίνη 13 Απριλίου 2010

Υποψήφιοι για απέλαση όλοι οι Παλαιστίνιοι

Κλιμακώνει τις προκλήσεις η ισραηλινή κατοχή.Με τη νέα ισραηλινή πρόκληση κλιμακώνονται οι συνθήκες φυλακής για τους Παλαιστίνιους στη Δυτική Οχθη

Ολους τους Παλαιστίνιους της Δυτικής Οχθης και της Ανατολικής Ιερουσαλήμ βάζει στο στόχαστρο μια νέα διαταγή των κατοχικών δυνάμεων που τίθεται σε εφαρμογή από σήμερα και πρακτικώς καθιστά υποψήφιο προς απέλαση ολόκληρο τον πληθυσμό των 2,5 εκατομμυρίων! Σύμφωνα με τη διαταγή αυτή (η οποία αποτελεί ανανέωση παλαιότερης ανάλογης εντολής του 1969), «ο οποιοσδήποτε εντοπίζεται να έχει εισέλθει στο έδαφος της Ιουδαίας και της Σαμάρειας (δηλαδή της Δ. Οχθης) χωρίς τα απαραίτητα ισραηλινά έγγραφα ή να παραμένει στο έδαφος αυτό χωρίς τα απαραίτητα ισραηλινά έγγραφα, θα θεωρείται ότι έχει διεισδύσει παράνομα!».

Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι θα συλλαμβάνεται, ότι θα απελαύνεται το αργότερο εντός 72 ωρών, ότι, αν κρίνεται απαραίτητο, θα φυλακίζεται από 3 – 7 χρόνια και ότι θα πληρώνει τα έξοδα απέλασής του. Το σημαντικότερο, όμως, όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο της ισραηλινής εφημερίδας «Χααρέτζ», αλλά και σε καταγγελτική επιστολή ισραηλινών και παλαιστινιακών ανθρωπιστικών οργανώσεων, είναι ότι δεν προσδιορίζεται ποια είναι αυτά τα έγγραφα!

Οι κάτοικοι της Δυτικής Οχθης και της Ανατολικής Ιερουσαλήμ έχουν, στην πλειοψηφία τους, διαφορετικά έγγραφα ταυτότητας. Ορισμένοι έχουν χαρτιά από τη Λωρίδα της Γάζας, άλλοι από πόλεις της Δ. Οχθης, κάποιοι άλλοι έχουν διαβατήρια γειτονικών αραβικών χωρών, διότι εκεί γεννήθηκαν σε προσφυγικούς καταυλισμούς, κάποιοι έχουν διαβατήρια και δυτικών χωρών.

Από το 1967, οπότε το Ισραήλ κατέλαβε την Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Δ. Οχθη, ο ισραηλινός στρατός είχε αναλάβει να εκδίδει «άδειες» εισόδου ή παραμονής στα συγκεκριμένα εδάφη, οι οποίες είχαν ορισμένη χρονική διάρκεια και δύσκολα δίνονταν ή ανανεώνονταν. Μάλιστα, από το 2000 και μετά, όπως καταγγέλλουν οι παλαιστινιακές αρχές και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις, η διαδικασία παροχής τέτοιων αδειών έχει σχεδόν ολοκληρωτικά παγώσει, με αποτέλεσμα από τα 2,5 εκατομμύρια Παλαιστινίων της Δ. Οχθης ελάχιστοι να διαθέτουν σήμερα έστω και αυτήν την άδεια.

Αυτό σημαίνει ότι, με γνώμονα τη νέα στρατιωτική διαταγή, ο κάθε κάτοικος των κατεχομένων παλαιστινιακών εδαφών της Δ. Οχθης και της ανατολικής Ιερουσαλήμ είναι εν δυνάμει υποψήφιος για απέλαση. Η τελική απόφαση εναπόκειται, ουσιαστικά, στον κάθε τοπικό στρατιωτικό διοικητή των δυνάμεων κατοχής.

Τουλάχιστον 10 ισραηλινές ανθρωπιστικές οργανώσεις (HaMoked, B’tselem, Rabbis for Human Rights κ.ά.), με επιστολή τους, ζήτησαν από τον ισραηλινό υπουργό Αμυνας, Εχούντ Μπαράκ, να ανακαλέσει άμεσα τη νέα διαταγή. Συμπληρώνουν, δε, ότι θα προσφύγουν στην ισραηλινή δικαιοσύνη, καθώς είναι ο μοναδικός τρόπος που έχουν για να επιδιώξουν αδρανοποίηση της απόφασης.

Οι οργανώσεις επισημαίνουν ότι οι πρώτες ομάδες πληθυσμού που θα πληγούν από την εφαρμογή της διαταγής είναι οι χιλιάδες Παλαιστίνιοι που ζουν στη Δ. Οχθη και έχουν χαρτιά από τη Γάζα και όσοι έχουν παντρευτεί Παλαιστίνιους. Τονίζουν, δε, ότι με τον τρόπο αυτό υποσκάπτεται περαιτέρω το όποιο κύρος έχει απομείνει στην Π. Αρχή, η οποία εμφανίζεται αναρμόδια να διαφυλάξει την παραμονή των πολιτών της στο έδαφός τους!

Για διαταγή «τύπου απαρτχάιντ», έκανε λόγο ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σάεμπ Ερακάτ, υπογραμμίζοντας ότι διευκολύνει τη σύλληψη και την απέλαση «όλων ανεξαιρέτως των Παλαιστινίων από τα κατεχόμενα εδάφη». Αξίζει να σημειωθεί ότι η νέα στρατιωτική εντολή τίθεται σε εφαρμογή μία μέρα μετά τις ετήσιες τελετές μνήμης για το Ολοκαύτωμα…

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube