Weather Icon
Ιράν , ΟΗΕ 23 Απριλίου 2010

Λαβρόφ για Ιράν: “Η υπομονή του ΟΗΕ έχει όρια”

Λαβρόφ για Ιράν: “Η υπομονή του ΟΗΕ έχει όρια”

Το Συμβούλιο Ασφαλείας (Σ.Α.) του ΟΗΕ δεν θα περιμένει επ΄αόριστον μέχρι το Ιράν να λάβει υπόψη του τις προειδοποιήσεις της διεθνούς κοινότητας για το πυρηνικό του πρόγραμμα, δήλωσε σήμερα ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

“Αν βρισκόμαστε σε μία κατάσταση όπου όλα παραμένουν ως έχουν, σε αδιέξοδο, δεν πιστεύω ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θα μείνει θεατής για πολύ καιρό χωρίς να επεμβαίνει”, δήλωσε ο Λαβρόφ, όπως μετέδωσαν ρωσικοί τηλεοπτικοί σταθμοί.

“Η θέση μας είναι η εξής: πρώτα απ΄ όλα να εφαρμοστούν όλες οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί από την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), οι οποίες αργότερα υποστηρίχθηκαν από το Σ.Α. του ΟΗΕ”, πρόσθεσε ο Λαβρόφ.

Αυτές οι δηλώσεις μοιάζουν να αναφέρονται στο σχέδιο της ΙΑΕΑ, σύμφωνα με το οποίο το Ιράν θα στέλνει στο εξωτερικό χαμηλού εμπλουτισμού ουράνιο το οποίο θα μετατρέπεται σε καύσιμο για τον πυρηνικό του αντιδραστήρα.

Το Ιράν μέχρι στιγμής απορρίπτει αυτή την πρόταση της ΙΑΕΑ.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριάμπκοφ επέκρινε σήμερα “την επιμονή” του Ιράν να μην “ακούει τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας” και να μην σέβεται τις αποφάσεις που υιοθετεί το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Αυτή η κατάσταση “μοιάζει να καθιστά αναπόφευκτη την υιοθέτηση μίας νέας απόφασης για επιβολή κυρώσεων” κατά του Ιράν, δήλωσε ο Ριάμπκοφ στο ραδιοφωνικό σταθμό “Ηχώ της Μόσχας”.

Ο επικεφαλής του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας του Ιράν Αλί Ακμπάρ Σαλεχί δήλωσε από τη μεριά του σήμερα ότι το Ιράν θα μπορούσε να παραιτηθεί από την απαίτησή του, η πιθανή ανταλλαγή ουρανίου με τις μεγάλες δυνάμεις να γίνεται στο έδαφός του, αν λάμβανε “εγγυήσεις” γι΄ αυτή την ανταλλαγή.

“Το Ιράν είναι πάντα έτοιμο να ανταλλάξει χαμηλού εμπλουτισμού ουράνιο για καύσιμο. Η προϋπόθεση είναι να έχει συγκεκριμένες εγγυήσεις”, δήλωσε ο Σαλεχί, όπως αναφέρει στον ιστότοπό της η κρατική τηλεόραση.

“Υπάρχουν πολλοί τρόποι να δοθούν στο Ιράν συγκεκριμένες εγγυήσεις, μπορούμε να συζητήσουμε γι΄ αυτές κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων”, πρόσθεσε απαντώντας σε ερώτηση για την πιθανότητα η ανταλλαγή αυτή να γίνεται σε μία τρίτη χώρα, όπως η Τουρκία.

“Είμαστε έτοιμοι να ξικινήσουμε τις διαπραγματεύσεις χωρίς προαπαιτούμενα”, πρόσθεσε υπενθυμίζοντας ότι “μία ιρανική πρόταση βρίσκεται στο τραπέζι”.
Πηγή: www.athina984.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube