Weather Icon
Γενικά θέματα , ΝΑΤΟ 7 Απριλίου 2010

Θα μπλοκάρει η Ελλάδα τη νέα δομή του ΝΑΤΟ

Θα μπλοκάρει η Ελλάδα τη νέα δομή του ΝΑΤΟ


Του ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΚΚΙΝΙΔΗ
Θα μπλοκάρει η Ελλάδα τη νέα δομή του ΝΑΤΟ εάν η Συμμαχία εμμένει στην αναθεωρημένη διάταξη Κέντρων Αεροπορικού Ελέγχου Περιοχής (CAOC) όπου εκεί θα θεωρεί το Αιγαίο «γκρίζα ζώνη».

Στο μεταξύ αναστάτωση επικράτησε χτες στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και στο Πεντάγωνο μετά από την αποκάλυψη του «Α.Τ.» ότι το ΝΑΤΟ διαμήνυσε στην Ελλάδα ότι μέχρι να επιλυθούν τα κυριαρχικά ζητήματα του Αιγαίου (!) δεν θα υπόκειται στη Συμμαχία αλλά θα είναι εκτός της ζώνης ελέγχου του.

Συγκεκριμένα ανακοινώθηκε στη χώρα μας ότι το ΝΑΤΟ δεν θα παίρνει εικόνα από ραντάρ για το τι συμβαίνει σε ολόκληρο το Αιγαίο, καθώς υπάρχουν εκκρεμότητες και δεν είναι ξεκαθαρισμένα τα κυριαρχικά δικαιώματα σε αυτό. Μέχρι τώρα χαρακτήριζε τα ίχνη στο FIR Αθηνών το Νατοϊκό Αεροπορικό Κέντρο Ελέγχου Περιοχής στη Λάρισα αλλά και το αντίστοιχο του Εσκί Σεχίρ για τα αεροπλάνα που πετούσαν πάνω στην οριογραμμή του FIR Αθηνών. Έτσι το ΝΑΤΟ έπαιρνε πολλές φορές αντικρουόμενες πληροφορίες για το ίδιο ίχνος. Μία που το χαρακτήριζε φιλικό και άλλη που το χαρακτήριζε άγνωστο –ασύμμετρη απειλή, αφού εισέρχονταν στο FIR Αθηνών χωρίς να υποβάλει σχέδιο πτήσης, όπως ορίζουν οι διεθνείς κανονισμοί, το εκάστοτε τουρκικό μαχητικό.

Στη νέα δομή προβλέπεται να κλείσει το Νατοϊκό Κέντρο Αεροπορικού Ελέγχου του Εσκί Σεχίρ και να μείνει μόνο εκείνο της Λάρισας. Μπροστά στην εξέλιξη αυτή η Άγκυρα απαίτησε να τοποθετείται εκ περιτροπής Τούρκος διοικητής στο CAOC της Λάρισας. Κάτι που δεν δέχτηκε η Ελλάδα και αντέδρασε έντονα η Άγκυρα. Το αποτέλεσμα σε αυτό το αλαλούμ ήταν η Συμμαχία να αποφασίσει να αποτελεί το Αιγαίο μία αθέατη, σκοτεινή πλευρά. Γεγονός βέβαια που θα ανοίξει την Κερκόπορτα στους Τούρκους για οποιαδήποτε αυθαιρεσία και προβοκάτσια σχεδιάσουν για το Αιγαίο. Θα μπορούν να πράττουν ότι θέλουν χωρίς να υπάρχουν επίσημες αποδείξεις στο ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα πάντα με έγκυρες και αδιάψευστες πηγές η επιστολή αυτή που στάλθηκε στη χώρα μας από τον Αμερικανό διοικητή του Αεροπορικού Υποστρατηγείου της Σμύρνης, επιστράφηκε πίσω αναπάντητη ως απαράδεχτη για τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματά μας. Εκείνο που εξόργισε, μεταξύ άλλων, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το υπουργείο Εξωτερικών ήταν ότι στην επιστολή αυτή χαρακτηρίζονταν ολόκληρο το Αιγαίο ως ουδέτερη και ευαίσθητη περιοχή. Αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν θέλει να έχει καμία ανάμειξη αλλά και γνώση για το τι συμβαίνει και τι θα συμβεί.

Ανώτατοι αξιωματούχοι του υπουργείου δεν έκρυβαν την ενόχλησή τους από την τροπή των πραγμάτων και διαμήνυαν ότι αν το ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στο Αιγαίο και δεν κάνει στροφή 180 μοιρών τότε θα μπλοκάρουμε τη μετάβαση της Συμμαχίας στη νέα δομή.

Βέβαια η ζημιά έχει γίνει καθώς η επιστολή του Αμερικανού διοικητή για το Αιγαίο σαν «γκρίζα ζώνη», στάλθηκε σε όλες τις πολεμικές Αεροπορίες των Χωρών-Μελών του ΝΑΤΟ και υπάρχει ανησυχία για το τι θα γίνει με τις επιχειρήσεις της FRONTEX που πραγματοποιούνται στο FIR Αθηνών.
ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube