Weather Icon

Απορρίπτουν κατηγορηματικά οι Τούρκοι την πρόταση Μέρκελ για προνομική σχέση Ε.Ε – Τουρκίας

Δεν έχει νομική βάση δήλωσε ο τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Εγκεμέν Μπαγκίς
«Μας ενοχλεί και μας προσβάλλει να τίθενται σε συζήτηση θέματα που δεν υπάρχουν”, κατέληξε.

Η τουρκική κυβέρνηση απορρίπτει με κατηγορηματικό τρόπο κάθε συζήτηση για τη δημιουργία «ειδικής σχέσης» με την Ε.Ε., την παραμονή της άφιξης στην Τουρκία της Γερμανίδας Καγκελαρίου κ. Ανκελας Μέρκελ.

«Η έννοια της ειδικής αυτής σχέσης δεν υπάρχει πουθενά, δεν έχει νομική υπόσταση» τόνισε ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για τις διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε., κ. Εγκεμέν Μπαγίς, μια μέρα πριν την άφιξη της Γερμανίδας καγκελάριου στην Τουρκία.
Η κ. Μερκελ έχει ήδη προαναγγείλει ότι η «ειδική σχέση» θα είναι ένα από τα θέματα που θα συζητήσει στην Τουρκία. Ωστόσο: «Η δημιουργία ειδικής σχέσης σε διμερές επίπεδο θα μπορούσε να συζητηθεί» είπε ο Τούρκος υπουργός, υπογραμμίζοντας τις ιδιαίτερα σημαντικές οικονομικές σχέσεις Τουρκίας – Γερμανίας και την παρουσία στη Γερμανία μεγάλης ομάδας Τούρκων πολιτών με διπλή υπηκοότητα (τουρκική και γερμανική), καθώς και τον μεγάλο αριθμό Γερμανών πολιτών που επισκέπτονται και ζουν στην Τουρκία.

«Το 1959 η Τουρκία υπέβαλε αίτηση “ένταξης”. Το 2004 άρχισαν διαπραγματεύσεις “ένταξης”. Στις 120 σελίδες του Ευρωπαϊκού κεκτημένου δεν υπάρχει πουθενά η έννοια της “ειδικής σχέσης”», είπε ο Τούρκος υπουργός και ανέφερε ότι η Ε.Ε. αναγνωρίζει τρεις ομάδες κρατών: τις υποψήφιες χώρες, τις υπό διαπραγμάτευση χώρες και τις χώρες μέλη. «Δεν υπάρχει καμιά άλλη κατηγορία χώρων. Αν στο μέλλον οι χώρες-μέλη της ΕΕ αποφασίσουν να δημιουργήσουν μια καινούργια κατηγορία που θα ονομάζεται “χώρες ειδικής σχέσης” και ορισμένες από αυτές ενταχθούν σε αυτή την κατηγορία, τότε θα έχουμε κάτι να συζητήσουμε», είπε.

«Μας ενοχλεί και μας προσβάλλει να τίθενται σε συζήτηση θέματα που δεν υπάρχουν”, κατέληξε.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube