Weather Icon

Στενότερη «πυρηνική» συνεργασία Γαλλίας και Βρετανίας

Παρίσι και Λονδίνο πρόκειται να συνεργαστούν στενότερα εφεξής στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας.

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός, Γκόρντον Μπράουν, δήλωσε σήμερα το πρωί ότι η Γαλλία και η Βρετανία προτίθενται να συνεργαστούν στενότερα στο μέλλον στον τομέα των πυρηνικών, διατηρώντας όμως η κάθε χώρα το δικαίωμά της της “πυρηνικής αποτροπής”.

Ο Γκόρντον Μπράουν έκανε τις παραπάνω δηλώσεις στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου όπου του ζητήθηκε να σχολιάσει δημοσίευμα της εφημερίδας The Guardian που διαβεβαιώνει ότι ο Νικολά Σαρκοζί πρότεινε στον Βρετανό ομόλογό του να δημιουργηθεί μια “κοινή δύναμη αποτροπής” που θα προβλέπει τη διεξαγωγή υποθαλάσσιων περιπολιών. Ο Γκόρντον Μπράουν, όπως αναφέρει το σχετικό άρθρο, απέρριψε την πρόταση αυτή χαρακτηρίζοντας την “ως πολιτικά απαράδεκτη”.

Σήμερα προβλέπεται η παρουσία τουλάχιστον ενός πυρηνικού υποβρυχίου με πυραυλικό σύστημα (SNLE) στα ύδατα των δύο χωρών. Αλλά η πρόταση του Νικολά Σαρκοζί κρίθηκε “προχωρημένη” που πιθανώς θα μπορούσε να προκαλέσει αντιδράσεις στο εσωτερικό της Μ. Βρετανίας, σε προεκλογική περίοδο, με τις βουλευτικές εκλογές της 6ης Μαίου εν όψει.

Ο Γκόρντον Μπράουν δεν έδωσε περαιτέρω εξηγήσεις σχετικά με την συνεργασία των δύο χωρών, απλώς δήλωσε ότι η συνεργασία τους βρίσκεται “στο πιο υψηλό επίπεδο”.

“Επιθυμούμε βεβαίως τον αφοπλισμό παγκοσμίως και είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε την βοήθεια μας για να δημιουργήσουμε έναν πιο ασφαλή πλανήτη, κυρίως τώρα που και άλλες χώρες επιχειρούν να αποκτήσουν πυρηνικά, γι ‘αυτό δεν βρίσκω τον λόγο να μην μπορούμε να έχουμε το δικαίωμα της “αποτροπής”. Ο Βρετανός πρωθυπουργός υπέδειξε σαφώς το Ιράν. “Χώρες, όπως το Ιράν, που μυστικά προσπαθούν να αποκτήσουν πυρηνικά πρέπει να ξέρουν ότι απέναντι τους έχουν αποφασιστικά και ενωμένα τη διεθνή κοινότητα”.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube