Weather Icon

Μαθήματα πολιτικής από τον Σαρκοζί

Μαθήματα πολιτικής από τον Σαρκοζί

του Δελαστίκ
Περίτεχνος ήταν ο χειρισμός της επίσκεψης Παπανδρέου στο Παρίσι από τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί. Εχοντας πολύ καλύτερη γνώση της ψυχοσύνθεσης του ελληνικού λαού από τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, ο Σαρκοζί έκανε ιδιαίτερη προσπάθεια να φανεί ιδιαιτέρως θερμός σε επίπεδο δηλώσεων πολιτικής στήριξης προς τον Ελληνα πρωθυπουργό. Σε μια φάση που το γόητρο του ελληνικού λαού είναι βαθύτατα πληγωμένο από τη χυδαιότητα των γερμανικών επιθέσεων εναντίον της Ελλάδας και των Ελλήνων, τόσο εκ μέρους Γερμανών πολιτικών όσο και τραπεζιτών, ακαδημαϊκών και μέσων ενημέρωσης, ο Σαρκοζί κατόρθωσε με διακριτικό αλλά σαφέστατο τρόπο να δείξει στους Ελληνες δύο πράγματα.

Πρώτον, ότι η ακαθόριστα αιωρούμενη «ελληνογαλλική φιλία» παραμένει ζωντανή και σήμερα, εποχή που η Ελλάδα βάλλεται συστηματικά και απαξιωτικά από πολλούς υποτιθέμενους εταίρους. Δεύτερον, ότι η στάση της Γαλλίας απέναντι στη χώρα μας τούτη τη δύσκολη στιγμή είναι πολύ διαφορετική από εκείνη της Γερμανίας – το Παρίσι επιδιώκει να βοηθηθεί και οικονομικά η Ελλάδα, αν χρειαστεί, και πρωτοστατεί στις ευρωπαϊκές κινήσεις προς την κατεύθυνση αυτή.

Η στάση του Νικολά Σαρκοζί υπαγορεύεται από μια σειρά λόγων. Πρώτα πρώτα είναι γνωστό ότι σε περίπτωση που χρειαστεί βοήθεια η Ελλάδα, η γερμανική κυβέρνηση είναι αυτή που θα σηκώσει το κύριο βάρος και όχι η γαλλική. Αυτό επιτρέπει στον Σαρκοζί να είναι φραστικά πολύ πιο γενναιόδωρος από τη Μέρκελ, αφού δεν είναι αυτός που θα χώσει πιο βαθιά απ’ όλους το χέρι στην τσέπη, αν έρθει η κρίσιμη ώρα. Βεβαίως, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι γαλλικές τράπεζες έχουν ήδη δανείσει στην Ελλάδα διπλάσιο ποσό από όσο οι γερμανικές!

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι το Παρίσι ενδιαφέρεται σφοδρότατα -ιδίως αυτούς τους καιρούς της κρίσης- να υλοποιηθεί η ήδη συμφωνημένη αγορά γαλλικών φρεγατών από την Ελλάδα, ενώ ο Σαρκοζί πάντα διατηρεί την ελπίδα μήπως και κατορθώσει τελικά να πουλήσει στην Ελλάδα γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη τύπου Ραφάλ. Του το είχε υποσχεθεί σε κάποια φάση ο Καραμανλής, αλλά δεν το υλοποίησε.

Φυσικά, το ίδιο θέλει να κάνει και η Μέρκελ -απλώς αυτή θέλει να μας πουλήσει «Γιουροφάιτερ»-, αλλά η γερμανική τακτική εξευτελισμού και ταπείνωσης της Ελλάδας δείχνει ότι οι Γερμανοί μάλλον είναι πεισμένοι πως ο Γιώργος Παπανδρέου στο τέλος θα αγοράσει πιθανότατα αμερικανικά F-16, σε περίπτωση που όντως προχωρήσει σε απόφαση προμήθειας πολεμικών αεροπλάνων, οπότε θεωρούν την υπόθεση χαμένη εκ των προτέρων.

Ούτως ή άλλως, πάντως, η γερμανική διείσδυση στην ελληνική οικονομία είναι πολύ μεγαλύτερη και πολύ ισχυρότερη από την αντίστοιχη γαλλική. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι γερμανικές επιχειρήσεις είναι αναμειγμένες στα μεγαλύτερα σκάνδαλα διαφθοράς Ελλήνων πολιτικών και των δύο κομμάτων εξουσίας επί ολόκληρες δεκαετίες.

Το γεγονός αυτό, πέρα από την ηθικοπολιτική του διάσταση, έχει και την πολύ σκοτεινή πλευρά της πιθανότητας οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες να έχουν στα χέρια τους ακλόνητα στοιχεία ενοχής διεφθαρμένων Ελλήνων πολιτικών, τα οποία να τους τα έχουν χορηγήσει οι ίδιες οι γερμανικές επιχειρήσεις που τους εξαγόρασαν, οπότε έτσι το Βερολίνο να έχει τεράστιες δυνατότητες εκβιασμού αξιοσημείωτου μέρους του ελληνικού πολιτικού κατεστημένου. Ισως η βαρβαρότητα της γερμανικής πολιτικής γραμμής απέναντι στην Ελλάδα να μην οφείλεται μόνο στη γνωστή ψυχοσύνθεση των Γερμανών, αλλά και στην ύπαρξη και μιας τέτοιας ανομολόγητης συνιστώσας, εξαιρετικά επικίνδυνης.

Ο Σαρκοζί κέρδισε σίγουρα τις εντυπώσεις των Ελλήνων, ενώ η στάση της Μέρκελ δεν συνέτεινε καθόλου στην κάμψη του έντονου πλέον αντιγερμανισμού που έχει αναπτυχθεί απολύτως δικαιολογημένα στη χώρα μας.

Αυτά, όμως, είναι σε επίπεδο εντυπώσεων. Λυδία λίθος της στάσης του Βερολίνου και του Παρισιού θα είναι οι εφιαλτικοί μήνες που θα ζήσει η κυβέρνηση Παπανδρέου τις επόμενες εβδομάδες, καθώς θα πρέπει να δανειστεί περίπου 20 δισεκατομμύρια ευρώ για να πληρώσει τα τοκοχρεολύσια τον Απρίλιο και τον Μάιο. Εκεί θα αποδειχθεί αν τα πολλά λόγια του Σαρκοζί όντως σημαίνουν κάτι ή αν είναι φτώχεια, όπως λέει και ο λαός μας. Οψόμεθα…

ΜΕΤΡΑ
Επαινοι για τη δεξιά γραμμή

Ανεπιφύλακτα εγκωμίασαν τα αντεργατικά μέτρα εξοντωτικής λιτότητας της κυβέρνησης Παπανδρέου εναντίον των εργαζομένων τόσο η Μέρκελ όσο και ο Σαρκοζί, γιορτάζοντας ουσιαστικά τον ιδεολογικό και πολιτικό θρίαμβό τους επί του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργου Παπανδρέου. «Βρίσκεται συνολικά σε καλό δρόμο, άρπαξε τον ταύρο από τα κέρατα», δήλωσε χαρακτηριστικά η Μέρκελ την παραμονή της άφιξης του Ελληνα πρωθυπουργού στο Βερολίνο. «Στις 11 Φεβρουαρίου είχαμε πει ότι η Ελλάδα πρέπει να πάρει μέτρα. Και αυτό έκανε. Αυτό που της ζήτησε η Ευρώπη», δήλωσε και ο Γάλλος πρόεδρος. Τώρα κατά πόσον οι γαλλογερμανικοί έπαινοι των δεξιών ηγετών των δύο χωρών ικανοποιούν τον Γ. Παπανδρέου, αυτό είναι άλλη, μάλλον θλιβερή ιστορία.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube