Weather Icon
Ισραήλ , Παλαιστίνη 1 Φεβρουαρίου 2010

«Ενεση θανάτου» στη Χαμάς

Η μητέρα του Μαχμούντ αλ Μαμπχούχ με τη φωτογραφία του γιου της, που βρέθηκε δολοφονημένος σε ξενοδοχείο στο Ντουμπάι (φωτ. Ass. Press)
Η ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΧΡΕΩΝΕΙ ΣΤΗ ΜΟΣΑΝΤ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΣΤΕΛΕΧΟΥΣ ΤΗΣ ΚΑΙ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΜΕ ΕΚΔΙΚΗΣΗ…

Της ΝΤΙΝΑΣ ΒΑΓΕΝΑ

Ενώ η επίσημη ισραηλινή πλευρά ούτε επιβεβαιώνει ούτε διαψεύδει εμπλοκή της Μοσάντ, νέα στοιχεία αναφέρουν ότι δολοφονήθηκε με θανατηφόρα ένεση στις 20 Ιανουαρίου στο Ντουμπάι ο Μαχμούντ Αμπντελραούφ αλ Μαμπχούχ, υπεύθυνος καθηκόντων στρατιωτικής επιμελητείας της Χαμάς και του εφοδιασμού της με οπλισμό προερχόμενο από το Ιράν.

Η μητέρα του Μαχμούντ αλ Μαμπχούχ με τη φωτογραφία του γιου της, που βρέθηκε δολοφονημένος σε ξενοδοχείο στο Ντουμπάι (φωτ. Ass. Press) Αρχικά, ο αδελφός του, Φάγιεκ αλ Μαμπχούχ, είχε μιλήσει για θανατηφόρα ηλεκτροπληξία μέσω ειδικής συσκευής που του είχε εφαρμοστεί στο κεφάλι σε συνδυασμό με στραγγαλισμό. Παρά τα ισλαμικά έθιμα που ορίζουν άμεση ταφή, η κηδεία του Μαχμούντ αλ Μαμπχούχ έγινε την περασμένη Παρασκευή στον παλαιστινιακό προσφυγικό καταυλισμό Γιαρμούκ στα νότια της Δαμασκού, όπου ζούσε από το 1989.

«Θα πάρουμε εκδίκηση για τον άνθρωπο αυτό», είπε στην επικήδεια ομιλία του ο Χάλεντ Μεσάαλ. «Αν εσείς στο Ισραήλ είστε ευτυχείς επειδή δολοφονήσατε έναν μεγάλο άνδρα που με γενναιότητα έχει σκοτώσει στρατιώτες σας, τότε η ευτυχία αυτή σύντομα θα περάσει».

«Δείχνουν» τη Μοσάντ

Χθες, οι αστυνομικές αρχές του Ντουμπάι ανακοίνωσαν ότι τουλάχιστον επτά άτομα είχαν εμπλακεί στην επιχείρηση της δολοφονίας του Μαμπχούχ, μη αποκλείοντας ότι οι δράστες ήταν άνδρες των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών.

Παράλληλα, τα ισραηλινά ΜΜΕ και η βρετανική εφημερίδα «Sunday Times» προέβαλαν δεόντως την πληροφορία ότι ο Παλαιστίνιος στρατιωτικός αξιωματούχος-συνιδρυτής της Ταξιαρχίας Ιζεντίν αλ Κασάμ (της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς) πέθανε από καρδιακή προσβολή που του προκάλεσε ένεση με δηλητηριώδες σκεύασμα: Ομάδα κρούσης πρακτόρων της Μοσάντ μπήκαν στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του στο Ντουμπάι, ακινητοποίησαν τον Μαμπχούχ, τον ανέκριναν, τον σκότωσαν με τη θανατηφόρα ένεση, φωτογράφησαν τα έγγραφα στον χαρτοφύλακά του και έφυγαν ανενόχλητοι κρεμώντας την πινακίδα «μην ενοχλείτε» έξω από την πόρτα του δωματίου.

Οταν, πολλές ώρες αργότερα, υπάλληλος του προσωπικού του ξενοδοχείου ανακάλυψε τον νεκρό, μια πρώτη εξέταση από ντόπιους γιατρούς διέγνωσε καρδιακή προσβολή. Εννέα μέρες αργότερα, αποτελέσματα αιματολογικών εξετάσεων εργαστηρίου στο Παρίσι κατέδειξαν ίχνη δηλητηρίασης. Τότε η Χαμάς, που κρατούσε τον θάνατο του αξιωματούχου της κρυφό, κατήγγειλε την ισραηλινή Μοσάντ για τη δολοφονία. Μάλιστα, ο Μαχμούντ Ζαχάρ, ηγετικό στέλεχος της Χαμάς στη Γάζα, ισχυρίστηκε ότι οι εκτελεστές μπήκαν στο Ντουμπάι με πλαστά διαβατήρια ως μέλη της συνοδείας του Ισραηλινού υπουργού Υποδομών Ούζι Λαντάου, που ταξίδεψε στο εμιράτο για να συμμετάσχει σε συνέδριο για τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Ο ίδιος ο Λαντάου διέψευσε κάθε σχέση μεταξύ της επίσκεψής του και της χρονικά συμπίπτουσας δολοφονίας.
(Πηγές: Associated Press, Reuters, Γαλλικό, Al-Jazeera, Ma’an NewsAgency, The Sunday Times, Haaretz)

«Βιομηχανία» δολοφονικών επιχειρήσεων

Δεκάδες Β-movies μιλιταριστικού περιεχομένου έχουν σκηνές δολοφονικών επιχειρήσεων της Μοσάντ, κυρίως εναντίον Παλαιστινίων αξιωματούχων της PLO.Σήμερα πλέον, στόχους τέτοιων επιχειρήσεων αποτελούν αξιωματούχοι της παλαιστινιακής Χαμάς, της λιβανικής Χεζμπολάχ και το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Αναφέρουμε ενδεικτικά:

Απρίλιος 1988, Τύνιδα: Ο 53άχρονος Χαλίλ Αλ Ουαζίρ (Αμπού Τζιχάντ), συνιδρυτής της Φάταχ του Γιάσερ Αραφάτ και εκ των ανωτάτων στρατιωτικών διοικητών της PLO δολοφονείται μέσα στο σπίτι του από Ισραηλινούς κομάντος. Το 1997 η ισραηλινή εφημερίδα «Maariv» δημοσίευσε ότι συντονιστής της επιχείρησης ήταν ο πρώην πρωθυπουργός και νυν υπουργός Αμυνας Εχούντ Μπαράκ.

Σεπτέμβριος 1997, Αμάν: Απόπειρα δολοφονίας με ένεση δηλητηρίου νευροτοξίνης του Χάλεντ Μεσάαλ από δύο πράκτορες της Μοσάντ, με εντολή τού (τότε επίσης) Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου. Με προσωπική παρέμβαση του βασιλιά της Ιορδανίας Χουσεΐν χορηγείται το αντίδοτο και επιζεί ο σημερινός ηγέτης της Χαμάς.

Μάρτιος 2004, Γάζα: Με πύραυλο ισραηλινού ελικοπτέρου δολοφονείται στο σπίτι του ο τετραπληγικός θρησκευτικός και πολιτικός ηγέτης της Χαμάς σεΐχης Αχμεντ Γιασίν. Με σχεδόν πανομοιότυπη επιχείρηση δολοφονείται ένα μήνα μετά ο διάδοχός του Αμπντελαζίζ Ραντίσι.

Φεβρουάριος 2008, Δαμασκός: Ο Ιμάντ Μουγνίε, στρατιωτικός, επικεφαλής επιχειρησιακής ασφάλειας της Χεζμπολά και συμπεριλαμβανόμενος στη λίστα των καταζητούμενων διεθνών τρομοκρατών του FBI και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σκοτώνεται ακαριαία από βόμβα στο αυτοκίνητό του. Ουδέποτε υπήρξε παραδοχή εμπλοκής από το Ισραήλ.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube