Weather Icon
Ελβετία , Ισλάμ 27 Φεβρουαρίου 2010

Καταδικάζει ο ΟΗΕ το κάλεσμα Καντάφι σε τζιχάντ κατά της Ελβετίας

Καταδικάζει ο ΟΗΕ το κάλεσμα Καντάφι σε τζιχάντ κατά της Ελβετίας

Καυτηριάζουν τα Ηνωμένα Έθνη το κάλεσμα του Λίβυου ηγέτη Μοαμάρ Καντάφι για τζιχάντ (ιερό πόλεμο) κατά της Ελβετίας εξαιτίας της απόφασής της να απαγορεύσει την ανέγερση νέων μιναρέδων. Το «ξέσπασμα» Καντάφι έρχεται να κορυφώσει τη μακρά διπλωματική διαμάχη μεταξύ Βέρνης και Τρίπολης.

«Τέτοιου είδους διακηρύξεις εκ μέρους αρχηγού κράτους είναι απαράδεκτες στις διεθνείς σχέσεις» δήλωσε την Παρασκευή ο Σεργκέι Ορντζονικίτζε, γενικός διευθυντής της αποστολής του ΟΗΕ στη Γενεύη.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους για το κάλεσμα Καντάφι σε τζιχάντ, ο επικεφαλής της αποστολής επισήμανε ότι από πλευράς ασφαλείας τα Ηνωμένα Έθνη στην Ελβετία είναι έτοιμα για οποιοδήποτε επεισόδιο.

Οι σχέσεις Λιβύης – Ελβετίας έχουν καταρρεύσει από το 2008 όταν συνελήφθη σε ξενοδοχείο της Γενεύης ο γιος του Καντάφι, Ανιμπάλ, κατηγορούμενος για βίαιη συμπεριφορά κατά υπαλλήλων.

Ο υιός Καντάφι αφέθηκε ελεύθερος σύντομα και οι κατηγορίες σε βάρος του αποσύρθηκαν, ωστόσο η Λιβύη διέκοψε τους εμπορικούς δεσμούς με την Ελβετία και απέσυρε δισ. δολάρια σε καταθέσεις από ελβετικές τράπεζες.

Το τελευταίο επεισόδιο ήταν αυτό της σύλληψης δύο Ελβετών επιχειρηματιών στην Τρίπολη. Ο ένας έχει αφεθεί ελεύθερος, όμως ο δεύτερος αναγκάστηκε αυτή την εβδομάδα να εγκαταλείψει την ελβετική πρεσβεία όπου είχε βρει άσυλο και μεταφέρθηκε σε φυλακή για να εκτίσει ποινή τεσσάρων μηνών. Με την κίνησή αυτή κατά τα φαινόμενα αποφεύχθηκε μεγάλη αντιπαράθεση.

Η Λιβύη επιμένει ότι η σύλληψη του υιού Καντάφι στη Γενεύη και η σύλληψη των Ελβετών επιχειρηματιών στην Τρίπολη δεν συνδέονται.
ΒΗΜΑ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube