Weather Icon
Γενικά θέματα 23 Φεβρουαρίου 2010

Η γάγγραινα

Η γάγγραινα


του Απόστολου Αποστολόπουλου
Έχουμε πειστεί ότι είμαστε υπό πτώχευση, ότι μας αξίζει ότι παθαίνουμε, ότι πρέπει να πληρώσουμε, ότι είμαστε φυγόπονα τζιτζίκια ενώ οι επιτηρητές μας είναι φιλόπονα μυρμήγκια. Ο λαός στηρίζει τα μέτρα, το λένε και οι δημοσκοπήσεις ! Συνεπώς τα παρακάτω δεν ενδιαφέρουν κανένα και η ανάγνωση αυτού του άρθρου πρέπει να σταματήσει εδώ.
Αν, όμως κάποιος, εντελώς παράλογα, επιμένει να συνεχίσει θέλω να του πω μερικά που με ενοχλούν: Αυτός που πρώτος χρεοκόπησε στην Ευρώπη δεν ήταν ο τζίτζικας αλλά το πρότυπο της νεοφιλελεύθερης οικονομίας: Η Ιρλανδία. Το υπόδειγμα προς μίμηση των ξένων και ελληνικών κυβερνήσεων. Και βούλιαξε. Ο δεύτερος που βούλιαξε πάλι δεν ήταν ο τζίτζικας. Ήταν οι –ήδη πάμπτωχες- χώρες της ανατολικής Ευρώπης, μέλη της ΕΕ, Λετονία, Ουγγαρία κλπ. Που και αυτές ακολουθούσαν τη νεοφιλελεύθερη συνταγή, για να βγουν από τη μιζέρια. Τώρα καθηλώθηκαν εκεί. Ο τρίτος που έπεσε στο βούρκο ήταν η Αγγλία ενώ τρικλίζουν η Γερμανία και η Γαλλία, οι ισχυρές ευρωπαϊκές οικονομίες. Και ψάχνουν σκοινί να σωθούν. Το τζιτζίκι δεν μπορούσε να γλυτώσει και προφανώς ενοχλούσε.
Δεύτερον: Οι Τράπεζες δεν έχουν σχέση με τζιτζίκια. Έχουν όμως να κάνουν με απάτες, όπως προ ετών «αξιοσέβαστη», ιστορική αγγλική τράπεζα, ή με χρεοκοπίες πχ η Λίμαν Μπράδερς, αλλά και με τζογαδόρικες «επενδύσεις» κλπ, κλπ. Για να σωθούν οι Τράπεζες δώσαμε, οι φορολογούμενοι Αμερικανοί, Γερμανοί, Γάλλοι και άλλοι, εκατοντάδες δισεκατομμύρια. Για τις ελληνικές Τράπεζες χρειάστηκαν 28 δις. Για να σωθεί η ελληνική οικονομία (και όχι μόνο οι Τράπεζες) χρειάζονται (μόλις) 20-25 δις, όπως λένε στις Βρυξέλλες. Η ιταλική «Ρεπούμπλικα» γράφει να μη μας δοθούν χρήματα επειδή «δεν τηρήσαμε τους κανόνες». Τους τήρησαν οι χρεοκοπημένες Τράπεζες και εισέπραξαν δισεκατομμύρια; Θα τους τηρήσουμε αν αγοράσουμε (διόρθωση: μόλις αγοράσουμε) αεροπλάνα από τη Γερμανία και γαλλικές φρεγάτες; Το «ελληνικό πρόβλημα» είναι υπαρκτό αλλά οικονομικά ασήμαντο, υποστηρίζει ο Γάλλος οικονομολόγος Φιτουσί. Διογκώθηκε, πιστεύω, επειδή η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα όπου συγκρούονται ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία (και κερδοσκόποι) άλλοι για να χτυπήσουν το ευρώ και άλλοι για να μετατρέψουν τον ευρωπαϊκό Νότο σε εξαρτημένη επαρχία τους. Νέο-αποικισμός.
Τρίτον: Εμείς διεφθαρμένα τζιτζίκια. Η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιταλία; Αν η μισή ζώνη του ευρώ είναι διεφθαρμένη τότε τι το συζητάμε; Ή μήπως καταπίνουμε αμάσητα ξετσίπωτες κοροϊδίες; Λένε ότι το ελληνικό 2,5% της ευρωπαϊκής οικονομίας απειλεί να συμπαρασύρει όλους τους άλλους. Αλλά τότε οι ευρωπαίοι γίγαντες δεν έχουν γυάλινα πόδια. Έχουν προχωρημένη γάγγραινα.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ, Δευτέρα 22-2-10

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube