Weather Icon
Γενικά θέματα 24 Φεβρουαρίου 2010

Αν δεν αποδοθούν (πολιτικές) ευθύνες στους πραγματικούς ενόχους…

Αν δεν αποδοθούν (πολιτικές) ευθύνες στους πραγματικούς ενόχους…

του Σάββα Καλεντερίδη
Η κυβέρνηση προχώρησε στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την οικονομία, που θα ερευνήσει την περίοδο 2004-2009, τη στιγμή που όλοι γνωρίζουν ότι ο εκτροχιασμός του δημοσίου χρέους της χώρας οφείλεται στις κεντρικές πολιτικές επιλογές των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ από το 1981 και εντεύθεν που συνοψίζονταν στα εξής:
-Διόγκωση και διάλυση του δημόσιου τομέα με συνεχείς διορισμούς των ημετέρων
-Διάλυση της παραγωγικής δομής της χώρας με άστοχες και τριτοκοσμικές παρεμβάσεις στην αγορά
-Συνεχής εξωτερικός δανεισμός που χρησιμοποιήθηκε για άσκοπη κατανάλωση και ψηφοθηρικούς λόγους και όχι για ανάπτυξη
Οι ευθύνες της Νέας Δημοκρατίας;
Το ότι δεν κατόρθωσε το 1989-1993 και το 2004-2009 να ανατρέψει τις καταστροφικές πολιτικές των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και απλά διαχειρίστηκε το πρόβλημα με λογική ΠΑΣΟΚ.
Στο άρθρο μας “ΝΑ ΣΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ” έχουμε τονίσει ότι προέχει η αντιμετώπιση του άμεσου κινδύνου, και μετά η απόδοση ευθυνών. Γιατί, όταν είσαι σε πόλεμο, όταν βουλιάζει το καράβι, δεν ανοίξεις εσωτερικά μέτωπα, τουναντίον, ενισχύεις το εσωτερικό μέτωπο. Από τη στιγμή όμως που επιχειρείται η απόδοση ευθυνών εν μέσω κρίσης και χωρίς να αποφευχθεί ο πραγματικός κίνδυνος, το δίκαιο και το σωστό είναι οι ευθύνες να αποδοθούν εκεί που πρέπει και όχι μονομερώς.
Αν μη τι άλλο, τέτοιες ενέργειες αποπροσανατολίζουν το λαό, οδηγούν σε εσφαλμένα συμπεράσματα και αποτελούν αφετηρία για επόμενες εθνικές συμφορές.
Αν έχουμε μια ελπίδα, αν υπάρχει ένας δρόμος να βάλουμε την Ελλάδα σε τροχιά πραγματικής ανάπτυξης, πρέπει να αντιληφθούμε ότι ο δρόμος αυτός περνά μέσα από την ειλικρινή αυτοκριτική και από την κάθαρση του πολιτικού κόσμου και όχι από πρακτικές εμπαιγμού της κοινής γνώμης και της κοινής λογικής, όπως αυτή της σύστασης εξεταστικής επιτροπής μόνο για τις ευθύνες των ‘άλλων’.

Σφοδρή αντίδραση Ν.Δ. για τη «νυχτερινή» πρόταση Εξεταστικής του ΠΑΣΟΚ
«Να μη μείνει τίποτα στο σκοτάδι από το 1981 μέχρι σήμερα»

«Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προχώρησε νύχτα, εσπευσμένα, σε μία μεθοδευμένη προσπάθεια συσκότισης και απόκρυψης της αλήθειας για την εξέλιξη των πραγματικών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας.

Η μεθόδευση, που επιχειρεί το ΠΑΣΟΚ με την περιβόητη πρότασή του για Εξεταστική Επιτροπή για την οικονομία, είναι κραυγαλέα, από το γεγονός ότι περιορίζει την έρευνα στο διάστημα 2004 – 2009», δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας.

Ο κ. Π. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε, επίσης, ότι «η Νέα Δημοκρατία λέει ”ναι” στις Εξεταστικές, από κάθε κατεύθυνση και προς κάθε κατεύθυνση. Δεν φοβάται τίποτα. Θέλει να έρθουν όλα στο φως. Αλλά η αλήθεια δεν τεμαχίζεται.

Δεν αποκρύπτεται. Δεν συσκοτίζεται. Ολη η αλήθεια, λοιπόν, για τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, από το 1981 μέχρι και σήμερα. Να μη μείνει τίποτα στο σκοτάδι.
Π. Παναγιωτόπουλος: Μεθοδευμένη προσπάθεια συσκότισης και απόκρυψης της αλήθειας.

Γι’ αυτό, ενώ στη Νέα Δημοκρατία λέμε ”όχι” στη μεθόδευση του ΠΑΣΟΚ για συσκότιση και απόκρυψη της αλήθειας, προχωρούμε στην κατάθεση πρότασης από τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας για μια αυθεντική, γνήσια, ουσιαστική Εξεταστική Επιτροπή, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες ρυθμίσεις και διατάξεις, η οποία θα ερευνήσει όλο το χρονικό διάστημα από το ’81 μέχρι σήμερα.

Ποιος διαχειρίστηκε, τι και πώς το διαχειρίστηκε στα θέματα της ελληνικής οικονομίας και ιδιαίτερα στα δημοσιονομικά. Δημόσιο χρέος, ελλείμματα κ.ο.κ.

Ως Νέα Δημοκρατία, θεωρούμε επιβεβλημένο να καταγγείλουμε στον ελληνικό λαό ότι η δήθεν ”Εξεταστική Επιτροπή” την πρόταση για την οποία κατέθεσαν χθες αργά τη νύχτα οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, η Επιτροπή αυτή αποτελεί μία στοχευμένη προσπάθεια επίθεσης κατά των πολιτικών αντιπάλων του ΠΑΣΟΚ.

Είναι μία Εξεταστική Επιτροπή πολιτικής σκοπιμότητας και κομματικής μισαλλοδοξίας. Το ΠΑΣΟΚ, με την πρότασή του αυτή, αποδεικνύεται κατά πολύ κατώτερο των περιστάσεων.

Ενδεικτικά στοιχεία

Οι ευθύνες δεν επιμερίζονται και δεν συμψηφίζονται, τονίζει η Ν.Δ., αναφέροντας ενδεικτικά ως προς το μέγεθος του δημοσιονομικού προβλήματος:

– Το 1981, η Ελλάδα ήταν η λιγότερο χρεωμένη χώρα της σημερινής Ευρωζώνης. Οκτώ χρόνια αργότερα, βρέθηκε με υπερδιπλάσιο χρέος.

– Μετά το 1990, επί Ν.Δ., κατέπεσαν, από αδυναμία εξυπηρέτησής τους, οι εγγυήσεις του Δημοσίου σε δάνεια των ΔΕΚΟ και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης που είχαν συναφθεί πριν το 1989, επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, εκτοξεύοντας το χρέος στο 110% του ΑΕΠ.

– Η επόμενη διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν κατάφερε να μειώσει το χρέος, με αποτέλεσμα αυτό να σταθεροποιηθεί πάνω από το 100% του ΑΕΠ.

– Στη συνέχεια, οι κυβερνήσεις της Ν.Δ. κατάφεραν να μειώσουν το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ, μέχρι το ξέσπασμα της διεθνούς κρίσης. Σήμερα, και εν μέσω της σφοδρότερης οικονομικής κρίσης, το χρέος είναι στα επίπεδα του 2000.

– Σε ό,τι αφορά την περίοδο 2004-2008, το 87% των 80 δισ. ευρώ, δηλαδή σχεδόν 70 δισ. ευρώ, της αύξησης του χρέους αξιοποιήθηκαν για να αποπληρωθούν υποχρεώσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ (πληρωμές για τόκους χρέους, εξοπλιστικές δαπάνες, χρέη νοσοκομείων και υποχρεώσεις στην κοινωνική ασφάλιση)».

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube