Weather Icon
Γερμανία , Οικονομική Κρίση 26 Φεβρουαρίου 2010

Συνάντηση Παπανδρέου – Μέρκελ

Συνάντηση Παπανδρέου – Μέρκελ

Το Βερολίνο θα επισκεφθεί στις 5 Μαρτίου ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, μετά από πρόσκληση της Καγκελαρίου της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από το Μέγαρο Μαξίμου.

Η εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Sabine Heimbach επισήμανε πως στη συνάντηση θα συζητηθούν θέματα της “τρέχουσας οικονομικής επικαιρότητας”, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, Πέμπτη, ο πρωθυπουργός έλαβε πρόσκληση από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα να επισκεφθεί την Ουάσιγκτον στις 9 Μαρτίου.

Ο πρωθυπουργός απαντώντας σήμερα σε επίκαιρες ερωτήσεις των ηγετών της ελάσσονος αντιπολίτευσης εξέφρασε εξάλλου την αισιοδοξία του για το μέλλον της χώρας, όταν αποδώσει η εφαρμογή των σκληρών οικονομικών μέτρων που καλείται να εφαρμόσει η κυβέρνηση, όπως μεταδίδει ο Αθήνα 9.84.

“Όταν βγούμε απ΄ αυτήν την καταιγίδα, θα είμαστε πιο δυνατοί”, είπε χαρακτηριστικά, απαντώντας σε ερωτήσεις της Αλέκας Παπαρήγα και του Αλέξη Τσίπρα για τα αντεργατικά οικονομικά μέτρα και τις αλλαγές στο ασφαλιστικό. “Η ιστορία επαλήθευσε όλους τους φόβους μας για την οικονομική κατάσταση της χώρας”, είπε ο πρωθυπουργός, χαρακτηρίζοντας κορυφή του παγόβουνου το έλλειμμα και κατηγορώντας τη ΝΔ ότι λιποτάκτησε μπροστά στις ευθύνες της.

“Η ζημιά είναι ανυπολόγιστη και αφορά την ίδια την υπόσταση του κράτους”, τόνισε μεταξύ άλλων. Η χώρα φαίνεται αναξιόπιστη και γι΄ αυτό πρέπει “να γυρίσουμε σελίδα”, να αποδοθούν ευθύνες σε όποιον έφταιξε.

“Έχουμε ιστορικό χρέος να ξεχάσουμε το πολιτικό κόστος και να εξασφαλίσουμε την επιβίωση της πατρίδας” έχοντας ως “μοναδική πυξίδα το συμφέρον της χώρας και όλων των Ελλήνων”, ανέφερε προσθέτοντας πως “έχουμε χρέος να ξαναχτίσουμε τη χώρα μας, να ανατρέψουμε τις παθογένειες του συστήματος”. “Αν δεν κάνουμε τις βαθιές τομές σήμερα, και πάλι αύριο ο λαός θα κληθεί να πληρώσει τα σπασμένα” κατέληξε, βάζοντας ως παράλληλους στόχους “να σώσουμε την Ελλάδα με τον πιο δίκαιο καταμερισμό των βαρών και να αλλάξουμε τη χώρα, να προβούμε σε μεγάλες εθνικές τομές και αλλαγές”.

“Διέξοδος για το κεφάλαιο είναι να γονατίσει πλήρως τους εργαζόμενους – καμία συναίνεση, καμία στήριξη”, δήλωσε, προειδοποιώντας για τη στάση του κόμματός της, η γγ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

“Πώς είναι δυνατόν, ενώ ρίχνετε όλες τις ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση, να εφαρμόζετε το πρόγραμμά της”, υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Εντωμεταξύ, ο Πρωθυπουργός αν και άφησε ανοιχτό το ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων, απέκλεισε το ενδεχόμενο να κινηθεί σχετικά κατά την προσπάθεια της Ελλάδας να αντιμετωπίσει τα δημοσιονομικά της προβλήματα.

«Σε καμία περίπτωση δεν παραιτείται η χώρα μας από την διεκδίκηση των γερμανικών κατοχικών αποζημιώσεων, ούτε όμως παρασυρόμαστε από την επικαιρότητα ή την προβοκάτσια ενός εντύπου. Σε καμία περίπτωση δεν έχουμε παραιτηθεί από τις αξιώσεις μας, αλλά όχι να το καταστήσουμε σημαία ευκαιρίας τώρα που είμαστε σε αδυναμία προσπαθώντας να βάλουμε τάξη, να επιφέρουμε τομές και να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας,» δήλωσε ο κ. Παπανδρέου σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube