Weather Icon
Ανθρώπινα Δικαιώματα , Κίνα 16 Ιανουαρίου 2010

Συμφέροντα δισεκατομμυρίων στην Κίνα

Συμφέροντα δισεκατομμυρίων στην Κίνα

Μία ημέρα μετά την προειδοποίηση της Google για πιθανή απόσυρση από την Κίνα εξαιτίας «στοχευμένων» επιθέσεων σε λογαριασμούς χρηστών της με ακτιβιστική δράση, πληροφορίες θέλουν και την ανταγωνίστρια Yahoo να έχει βρεθεί στο στόχαστρο αντίστοιχων κινήσεων.

Στην πρώτη επίσημη αντίδρασή της στις εξελίξεις αυτές η κινεζική κυβέρνηση απέρριψε τις έμμεσες κατηγορίες ότι βρίσκεται πίσω από τις κυβερνο-επιθέσεις, χαρακτήρισε καλοδεχούμενες τις ξένες εταιρείας, αλλά τις κάλεσε να συμμορφωθούν με τους νόμους της χώρας, αφήνοντας ουσιαστικά να εννοηθεί ότι δεν προτίθεται να κάνει κάποια υποχώρηση στο θέμα της λογοκρισίας.

Το ερώτημα τώρα είναι εάν άλλοι αμερικανικοί αλλά και κινεζικοί τεχνολογικοί κολοσσοί είναι διατεθειμένοι να ακολουθήσουν τη στάση «ανυπακοής» της Google, διακινδυνεύοντας έτσι να χάσουν μία αγορά 360 εκατ. ιντερνετικών χρηστών- τη μεγαλύτερη σήμερα στον κόσμο. Έχει ενδιαφέρον να εξετάσουμε λοιπόν τι συμφέροντα διακυβεύονται για την κάθε μία.

Microsoft

H μεγαλύτερη εταιρεία λογισμικού στον κόσμο έχει ήδη τεράστια συμφέροντα στην Κίνα, ενώ επενδύει συνεχώς νέα κεφάλαια στη συγκεκριμένη αγορά. Στη χώρα πωλούνται ετησίως περίπου 40 εκατομμύρια υπολογιστές- μεγάλος αριθμός εκ των οποίων φέρει ενσωματωμένο το λειτουργικό πρόγραμμα Windows.

Η Μicrosoft έχει επίσης επενδύσει εκατομμύρια δολάρια στην ανάπτυξη ενός δικτύου κέντρων έρευνας, στα οποία απασχολούνται χιλιάδες προγραμματιστές, ενώ πρόσφατα λάνσαρε και την κινεζική εκδοχή της μηχανής αναζήτησης Bing.

Yahoo

Η Yahoo έσπευσε να καταδικάσει ως απαράδεκτες τις όποιες επιθέσεις σε λογαριασμούς χρηστών, χωρίς ωστόσο να επιβεβαιώσει εάν είναι και εκείνη θύμα τέτοιων κινήσεων. Αν και εξέφρασε τη συμπαράστασή της στην Google, δεν θεωρείται ιδιαίτερα πιθανό να ακολουθήσει τα βήματά της, αφού μία μεγάλη και άκρως επικερδής επένδυση την κρατά «δεμένη» στην Κίνα. Η εταιρεία έχει διαθέσει 1 δισ. δολάρια για μερίδιο 40% στην Alibaba Group του Χονγκ Κονγκ. Η αξία του μεριδίου αυτού έχει από την ημέρα της επένδυσης έως σήμερα επταπλασιαστεί.

Κινεζικές διαδικτυακές εταιρείες

Oι τρεις παλαιότεροι πάροχοι διαδικτυακών συνδέσεων της χώρας, οι Sina, Sohu και NetEase.com διαχειρίζονται τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου «προσεχτικά»- κάτι που σημαίνει ότι φροντίζουν να κρατούν μακριά περιεχόμενο, που θα μπορούσε να προκαλέσει την αντίδραση των αρχών.

Στον τομέα της αναζήτησης, η μεγάλη αντίπαλος της Google είναι η κινεζική Baidu η οποία και αυτολογοκρίνει το περιεχόμενο των αποτελεσμάτων. Η αμερικανική εταιρεία δεν θα πρέπει επομένως να περιμένει στήριξη από τις κινεζικές ανταγωνίστριες.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube