Weather Icon
Ισραήλ , Παλαιστίνη 3 Δεκεμβρίου 2009

Κράτος με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ

Κράτος με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ

Σκληρή αντίδραση από το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ, που απειλεί ουσιαστικά με αποκλεισμό την Ευρώπη από τις διαπραγματεύσεις

Σοκ έχει προκαλέσει στο Ισραήλ η πρόταση της σουηδικής προεδρίας της Ε.Ε. προς το συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών, που θα γίνει στις 7-8 Δεκεμβρίου, για το Παλαιστινιακό.

Πέρα από το γενικότερο πνεύμα καταδίκης της πρακτικής του Τελ Αβίβ που διέπει το σχέδιο, το πλέον επίμαχο σημείο είναι η αναφορά του στην ανάγκη μιας λύσης που θα συνίσταται σε «δύο κράτη, με ένα ανεξάρτητο, δημοκρατικό, ενιαίο και βιώσιμο παλαιστινιακό κράτος, το οποίο θα περιλαμβάνει τη Δυτική Όχθη και τη Γάζα, ενώ θα έχει πρωτεύουσά του την Ανατολική Ιερουσαλήμ».

Υπονόμευση

«Η κίνηση αυτή, με πρωτοβουλία της Σουηδίας, υπονομεύει τη δυνατότητα της Ε.Ε. να διαδραματίσει ρόλο και να αποτελέσει σημαντικό παράγοντα στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Ισραήλ και Παλαιστίνιους», ανέφερε η σκληρή ανακοίνωση του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών.

«Η Ε.Ε. οφείλει να ασκήσει πίεση στους Παλαιστίνιους για να επιστρέψουν στο τραπέζι των συνομιλιών. Βήματα σαν κι αυτό, όμως, οδηγούν προς την αντίθετη κατεύθυνση», σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση.

Βεβαίως, το σχέδιο είναι μάλλον απίθανο να εγκριθεί ως έχει από τους «27». Εξάλλου, μια πιο προσεκτική ανάγνωσή του από την εφημερίδα Haaretz, η οποία το δημοσιοποίησε, δείχνει ότι σε άλλο σημείο η προεδρία κάνει λόγο για «την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα δύο χωρών», αποτυπώνοντας έτσι την πάγια θέση της Ε.Ε., ενώ δεν υπάρχει συγκεκριμένη δέσμευση όσον αφορά στην αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους που θα έχει ανακηρυχθεί μονομερώς.

Ωστόσο, στην πρόταση αποτυπώνεται η εντεινόμενη δυσφορία των Ευρωπαίων για την αδιάλλακτη -και, ενίοτε, προκλητική- στάση του Ισραήλ στο Παλαιστινιακό ζήτημα, η οποία αποτυπώθηκε και στην άρνηση της κυβέρνησης Νετανιάχου να «παγώσει» την κατασκευή νέων εβραϊκών οικισμών στα κατεχόμενα εδάφη -απλώς, δόθηκε η υπόσχεση 10μηνου μορατόριουμ, το οποίο πάντως δεν περιλαμβάνει τα περίπου 3.000 κτίσματα που είναι υπό κατασκευή.

Καμιά αλλαγή

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι το σχέδιο επαναλαμβάνει πως «η ΕΕ δεν πρόκειται να αναγνωρίσει αλλαγές στα σύνορα που υπήρχαν προ του 1967, πλην αυτών που θα συμφωνήσουν και οι δύο πλευρές».
imerisia.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube