Weather Icon
Γενικά θέματα 23 Δεκεμβρίου 2009

Βρετανικό “χτύπημα” εναντίον Ελλάδας – Κύπρου

Προκλητικά εχθρική, όπως πάντα, η Μ. Βρετανία, απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο «χτύπησε» πάλι, παραμονές γιορτών, με μια γραπτή μονομερή δήλωση της σε όλες και τις 26, κοινοτικές κυβερνήσεις, δήθεν με τις θέσεις της για την Διεύρυνση, αλλά στην πραγματικότητα για να επικρίνει έμμεσα αλλά σαφώς τη Λευκωσία που εμποδίζει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και την Αθήνα που πράττει ανάλογα απέναντι στην ΠΓΔΜ.

Χωρίς να κατονομάζει ρητά κάποια από τις δύο χώρες, η βρετανική κυβέρνηση σε αυτή την γραπτή δήλωση της γράφει μεταξύ άλλων, ότι «οι διμερείς διαφορές (σ.σ. Κύπρου-Τουρκίας και Ελλάδας-Σκοπίων) δεν θα πρέπει να εμποδίζουν την ενταξιακή διαδικασία μιας υποψήφιας χώρας (Τουρκία,ΠΓΔΜ) αλλά να επιλύνονται από τα ενδιαφερόμενα μέρη, σε πνεύμα καλής γειτονίας και λαμβάνοντας υπόψη τα συνολικά συμφέροντα της Κοινότητας».

Πρόκειται για μια φράση που το Λονδίνο είχε επιχειρήσει να ενσωματώσει στα συμπεράσματα για την Τουρκία στο τελευταίο, προ δεκαημέρου, συμβούλιο των ΥΠΕΞ της Ένωσης και η Ελλάδα είχε πετύχει τη μη καταχώρηση της σ’ αυτά, γεγονός που εξόργισε τον Βρετανό ΥΠΕΞ Ντέιβιντ Μίλλιμπαντ ο οποίος επανήλθε μέσα στα Χριστούγεννα στο θέμα με αυτή τη δήλωση-τοποθέτηση του Φόρειν Όφις για την… διεύρυνση και αφού προηγουμένως είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικώς με τον Τούρκο ομόλογο του Αχμέτ Νταβούτογλου.

Κυπριακές διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες υποστήριξαν ότι αυτή η δήλωση δεν θίγει τα κυπριακά συμφέροντα και επιδιώξεις μέσα στην Κοινότητα, αφού η βρετανική δήλωση αναφέρεται σε «διμερείς διαφορές».Και τέτοιες δεν υφίστανται μεταξύ Άγκυρας και Λευκωσίας. Από την πλευρά τους, οι Βρετανοί ,στο συμβούλιο των ΥΠΕΞ στις 8 Δεκεμβρίου είχαν εκφράσει προφορικά την άποψη την οποία μοίρασαν και γραπτώς ότι η Κύπρος με τη μονομερή δήλωση της που κατέθεσε στα πρακτικά του Συμβουλίου αυτού θέτει πλέον μονομερώς τις δικές της προϋποθέσεις για το άνοιγμα 6 διαπραγματευτικών κεφαλαίων τη Τουρκίας.Και τούτο, διότι η δεύτερη επιμένει να αρνείται το άνοιγμα των λιμανιών και αεροδρομίων της στα κυπριακά πλοία και αεροπλάνα αρνούμενη να αναγνωρίσει έτσι, εμμέσως, την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ως προς την Ελλάδα και τη ΠΓΔΜ η βρετανική γραπτή δήλωση διατυπώνει την ελπίδα ότι επί ισπανικής προεδρίας( πρώτο εξάμηνο 2010) θα αρχίσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις και με άλλες χώρες. Πρόκειται για μια βρετανική θέση που συμμερίζεται και η απερχόμενη σουηδική προεδρία για τον καθορισμό συγκεκριμένης ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων(σ.σ. Μάρτιος 2010) ανεξάρτητα από την μέχρι τότε επίλυση ή όχι του προβλήματος της ονομασίας αυτής της χώρας, την οποία η Ελλάδα είχε αποτρέψει στο ίδιο συμβούλιο των ΥΠΕΞ, αφήνοντας μόνον μια αναφορά σχετική με την γενική και αόριστη επανεξέταση αυτού του ζητήματος το εξάμηνο της ισπανικής προεδρίας.

Newstime

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube