Weather Icon
Γενικά θέματα 1 Δεκεμβρίου 2009

Πόλεμος για τους μιναρέδες

Η Ε.Ε. καταδικάζει την απόφαση των Ελβετών, μα οι ακροδεξιοί παίρνουν θάρρος Ένα νέο κεφαλαίο στις κατά καιρούς τεταμένες σχέσεις της Ευρώπης με το Ισλάμ άνοιξε η απόφαση των Ελβετών να ταχθούν με δημοψήφισμα κατά της κατασκευής νέων μιναρέδων στη χώρα τους. Η Ε.Ε. εξέφρασε την ανησυχία της και καταδίκασε την απόφαση, ενώ οι μουσουλμάνοι κινούνται μεταξύ «αυτοσυγκράτησης» και «προσβολής». Πολλά ακροδεξιά κόμματα ωστόσο θέλουν να αντιγράψουν το ελβετικό παράδειγμα.

Oι μιναρέδες κοσμούν εκατοντάδες τεμένη σε ολόκληρη την Ευρώπη, ο μουσουλμανικός πληθυσμός υπολογίζεται σε 15 – 18 εκατ. στη Γηραιά Ήπειρο και σε κάποιες χώρες το Ισλάμ είναι πλέον η δεύτερη μεγαλύτερη θρησκεία μετά τον Χριστιανισμό. Παρ΄ όλα αυτά, ελάχιστοι μιναρέδες χρησιμοποιούνται από τους ιμάμηδες για κάλεσμα των πιστών στην προσευχή, όπως συμβαίνει στις μουσουλμανικές χώρες. Η αντίθεση των Ελβετών κατά 57% στην κατασκευή μιναρέδων προκάλεσε έντονη ανησυχία στην Ε.Ε.

«Είναι η έκφραση μιας προκατάληψης, ίσως ακόμη και ενός φόβου, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται για αρνητική ένδειξη», δήλωσε ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών Καρλ Μπιλντ, η χώρα του οποίου ασκεί το τρέχον εξάμηνο την προεδρία της Ένωσης.

Το ελβετικό δημοψήφισμα πάντως θέλει να αντιγράψει στην Ολλανδία ο Γκερ Βίλντερς. Ο ακροδεξιός πολιτικός που έχει ταχθεί κατά του εξισλαμισμού της Ευρώπης και έχει χαρακτηρίσει το Κοράνι φασιστικό, πρόκειται να καταθέσει σχετική πρόταση στο ολλανδικό κοινοβούλιο.

Με καλό μάτι βλέπει ένα ανάλογο δημοψήφισμα και το Εθνικό Μέτωπο στη Γαλλία, ενώ στελέχη της ξενοφοβικής Λέγκας του Βορρά δηλώνουν ότι τον ίδιο δρόμο πρέπει να ακολουθήσει και η Ιταλία. Αναλυτές σημειώνουν ωστόσο ότι η «εξαγωγή» του δημοψηφίσματος δεν είναι πιθανό ενδεχόμενο. «Στην Ελβετία οι πολίτες καλούνται συχνά να τοποθετηθούν σε διάφορα θέματα με δημοψήφισμα, πρακτική που δεν απαντάται σε τέτοια συχνότητα στη λοιπή Ευρώπη», δήλωσε στην εφημερίδα «Le Μonde» ο ειδικός σε θέ ματα Ισλάμ Πατρίκ Χαενί. Εξάλλου, η απόφαση των Ελβετών θα μπορούσε να ανατραπεί. Όπως δήλωσε η υπουργός Δικαιοσύνης της Ελβετίας Έβελιν Βίντμερ Σχλουμπφ, «η απαγόρευση έρχεται σε σύγκρουση με την Ευρωπαϊκή Συνθήκη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα».

Από την «Υποταγή» στην μπούρκα

● ΟΛΛΑΝΔΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ. Η ταινία «Υποταγή» που γύρισε το 2004 Τεό Βαν Γκογκ με θέμα την καταπίεση που υφίστανται οι γυναίκες στις μουσουλμανικές κοινωνίες, κόστισε του ζωή του- τον δολοφόνησε ένας φανατικός μουσουλμάνος. Το 2008 ο ακροδεξιός πολιτικός Γκερτ Βίλντερς ανέβασε το θερμόμετρο στα ύψη όταν με την ταινία «Φίτνα» χαρακτήριζε το Κοράνι «φασιστικό».

● ΔΑΝΙΚΑ ΣΚΙΤΣΑ. Το 2005 η εφημερίδα της Κοπεγχάγης «Jyllands-Ρosten» δημοσίευσε σατιρικά σκίτσα του Μωάμεθ προκαλώντας την οργή του μουσουλμανικού κόσμου.

● ΓΑΛΛΙΚΕΣ ΜΑΝΤΙΛΕΣ ΚΑΙ ΜΠΟΥΡΚΕΣ. Ο πρόεδρος Σαρκοζί θέλει να απαγορεύσει την μπούρκα με το επιχείρημα ότι η ολόσωμη καλύπτρα που φορούν οι πιστές μουσουλμάνες δεν συνάδει με τον κοσμικό χαρακτήρα της γαλλικής κοινωνίας. Θύελλα αντιδράσεων είχε προκαλέσει και η απαγόρευση της μαντίλας στα σχολεία και τους δημόσιους χώρους.

● ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΤΕΜΕΝΗ. Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην Κολωνία η κατασκευή στη γερμανική πόλη ενός από τα μεγαλύτερα τεμένη στην Ευρώπη.
NEA

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube